Roverul Curiosity a ajuns deja la cea de-a 43 zi pe solul planetei Marte, moment punctat de intersectarea traseul sau actual cu o prima roca de dimensiuni mai mari, pe care urmeaza sa o analizeze in detaliu zilele urmatoare. La acest moment Curiosity este in miscare, la jumatatea traseului dintre punctul de amartizare, botezat Bradbury si prima destinatie, Glenelg. Roca in discutie este acum la 2.5m de Curiosity, urmand ca aceasta sa fie analizata cu doua instrumente din dotarea roverului pentru a se stabili compozitia:
+ Alpha Particle X-Ray Spectrometer, instalat pe bratul robotizat;
+ Laser-zapping Chemistry and Camera Instrument, instalat pe corpul roverului.
Roca martiana "Jake Matijevic", botezata dupa numele unui membru al
echipei NASA care a decedat la 20 August, 2012
Curiosity se afla in miscare pentru a sasea zi consecutiv, perioada in care a parcurs zilnic intre 22m si 37m, dovedind capacitate reala de a parcurge distante importante la nivelul solului martian. In timpul acestor deplasari echipa de pe Terra foloseste imaginile primite de la camera video principala pentru a sabili tinte de interes pentru o potentiala analiza. Astfel in ultimele doua zile au fost realizate fotografii interesante, una dintre ele la sol, evidentiind dungi negre pe sol, iar o a doua surprinzand o echipsa partiala de soare.
Imagine din zona Glenelg care evidentiaza dungi negre, identificate
cu ajutorul camerei principale
Eclipsa partiala de soare, vazuta de pe Marte avand ca protagoniste
lunile lui Marte: Phobos si Deimos
Pana acum misiunea Mars Science Laboratory a fost un succes total, obtinandu-se deja mult mai multe informatii decat cele colectate de la misiunile martiene precedente. Se spera ca la sfarsitul misiunii care se intinde pe o perioada de 2 ani sa se poata da un raspuns fara echivoc la intrebarea daca Marte poate sau a putut sa sustina forme de viata.
Sursa: www.nasa.gov
7 comentarii:
Pacat ca in general lumea nu intelege ce cauta "ala" pe marte :(
Daca sunt oameni care nu inteleg nu-i mare pierdere; inseamna ca nici nu le-ar folosi la ceva daca ar intelege :D
Este pierdere, fiindca depindem unii de ceilalti si e nasol sa depinzi de ignoranti, ca sa nu le spun altfel...
Chiar este un pas imens pentru stiinta. pacat ca nu mai este si Nail Armstrong sa vada asta !
Avem mare nevoie de o noua planeta, ca pe asta aproape am reusit sa o distrugem.
Dar ce reprezinta acele dungi negre de pe sol?
Inca mai putem intoarce roata, dar interesele economice sunt preaa mari pentru a stopa procesul distructiv. Legat de culorile din imagine, sunt vizibile straturi depozitare: nuanta deschisa ar putea reprezenta straturi sedimentare, alternand cu straturi mai inchise la culoare, cu o grosime de cca 1m. Curiosity urmeaza sa analizeze in detaliu natura culorilor si a sedimentelor pentru a determina modul si cauza formarii lor.
Scopul Mars Science Laboratory este ca alaturi de celelalte misiuni martiene aflate in derulare, sa adune suficiente date pentru pregatirea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte. Sunt sigur ca o amartizare cu oameni la bord este posibila chiar si acum, insa se doreste optimizarea misiunii si eliminarea riscurilor inutile.
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza