luni, 25 februarie 2013

NASA pregateste o noua misiune SpaceX pentru aprovizionarea SSI

Scriam anul trecut despre parteneriatul "public-privat" incheiat intre NASA si SpaceX (Space Exploration Technologies), parteneriat ce urmareste accelerarea programului spatial american prin cooptarea componentei private. Dupa ce in Octombrie, 2012, racheta Falcon 9 a plasat cu succes pe orbita nava Dragon cu scopul de a reaproviziona Statia Spatiala Internationala si totodata pentru a facilita schimbarea echipajului care asigura permanenta la bordul SSI, NASA si SpaceX au programat o a doua misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale pentru 01 Martie, 2013.

Nava spatiala Dragon (foto)

Peste mai putin de 5 zile o noua nava tip Dragon va fi lansata pe orbita de la centrul spatial Cape Canaveral Air Force Station din Florida, cu scopul de a livra o incarcatura de peste jumatate de tona, intoarcerea fiind programata pentru 25 Martie, 2013, cand Dragon va reveni incarcata cu peste o tona de articole provenind de la bordul SSI (rezultate ale unor experimente, echipamente, deseuri, etc).

Pe fondul accelerarii programului spatial al Chinei si odata cu intrarea in competitia spatiala a Indiei, se preconizeaza o accelerare a luptei pentru cucerirea unui nou avanpost in spatiu, prin trimiterea unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte. Atat SUA, Rusia, Chinia, cat si India si-au propus acest obiectiv pe termen scurt.

Daca in anii '70 s-a dat o lupta in doi pentru cucerirea Lunii, castigata evident de americani, lupta pentru Marte se anunta mai apriga. Desi China si India sunt novice in materie de explorare a spatiului, salturile tehnologice accelerate din ultimii zeci de ani ar putea rezerva o surpriza.

SUA si NASA raman in mod cert favorite, insa va castiga programul spatial care va putea raspunde mai rapid si mai eficient problemelor care in prezent impiedica asumarea riscului de a trimite o misiune pe Marte, mai ales una care sa aibe reale sanse sa revina pe Terra.

Voi pe cine pariati? Eu pe americani :D
Sursa: www.nasa.gov


12 comentarii:

cotos spunea...

Eu nu inteleg de ce nu incep astia sa populeze spatiul???Ce mai asteapta??tehnologia pentru a realiza o colonie spatiala sunt sigur ca este disponibila.

Taraboste spunea...

Poate exista, insa se impune o eficientizare, astfel incat sa merite efortul dincolo de realizarea in sine. E ca si cu "piatra filosofola" in varianta moderna ...
S-a reusit ca intr-un reactor nuclear, sa se modifice un izotop al mercurului prin bombardarea cu neutroni (sper ca nu gresesc :D), astfel ca dupa 12 ore sa rezulte aur. Insa aurul rezultat valora cateva zeci de centi, iar costurile obtinerii erau de cateva mii de dolari :)
Cam asa cred ca stau lucrurile si-n privinta actualei tehnologii disponibila pentru colonizare ...

(asta daca nu luam in seama speculatiile privind un program spatial american paralel, cu mult mai avansat decat cel oficial ...)

cizma spunea...

Taraboste si-a luat domeniul.eu :) Felicitari!

Taraboste spunea...

:) merci ... incerc sa evoluez ... poate-n viitor imi fac si design propriu, dar pana una alta ma multumesc cu asta de la blogspot :)

tabelul periodic spunea...

aur din plumb si se numeste "transmutatia elementelor". scump dom'ne, scump! Totusi, o raza de speranta exista: e mai ieftin sa transformi aurul in plumb :)))

Taraboste spunea...

Scump domn :) in cazul expus era vorba de mercur :)

"Gold synthesis in a nuclear reactor

Gold was synthesized from mercury by neutron bombardment in 1941, but the isotopes of gold produced were all radioactive.[3] In 1924, a Japanese physicist, Hantaro Nagaoka, accomplished the same feat.[4]

Gold can currently be manufactured in a nuclear reactor by irradiation either of platinum or mercury.

Only the mercury isotope 196Hg, which occurs with a frequency of 0.15% in natural mercury, can be converted to gold by neutron capture, and following electron capture-decay into 197Au with slow neutrons. Other mercury isotopes are converted when irradiated with slow neutrons into one another or formed mercury isotopes, which beta decay into thallium.

Using fast neutrons, the mercury isotope 198Hg, which composes 9.97% of natural mercury, can be converted by splitting off a neutron and becoming 197Hg, which then disintegrates to stable gold. This reaction, however, possesses a smaller activation cross-section and is feasible only with un-moderated reactors.

It is also possible to eject several neutrons with very high energy into the other mercury isotopes in order to form 197Hg. However such high-energy neutrons can be produced only by particle accelerators.[clarification needed]."

sau

http://www.straightdope.com/columns/read/3067/can-we-now-transmute-base-substances-into-gold

Transmutarea este procesul insa se poate aplica si altor metale cu "potential" ... Plumbul a fost laitmotivul alchimiei clasic :)

Adriana spunea...

Felicitari pentru domeniul .eu :D Am fost off topic acum pentru ca nu ma pricep eu la chestiunile astea cu NASA :D

Savoir Faire spunea...

s-a propus deja facerea unui oras pe marte de 80 000 de locuitori cu toate facilitatile...
Proiectul costa ceteva zeci de miliarde de € si in prima instanta ar fi folosit pentru turism. (sejur pe marte la pretul de 500 000)
exiata guverne si privati care sunt dispusi sa investeasca aceasta suma..
Nu neg ca ar exita planuri mai mari de populare al cosmosului, dar din ce stiu eu, nu avem inca energia necesara ca sa facem asta la o scara mare.

raul rual spunea...

De ce nu fac o inchisoare acolo?

bucuros spunea...

probabil SUA, dar nici china nu ar fi de lasat sau de altfel rusia :)

Nautilus spunea...

Fiindcă nu există nimic destul de tentant acolo ca să merite costurile de 11000-15000 EUR/kg ale lansării.

De fapt popularea spaţiului nu va fi posibilă decât dacă se va putea face cu costurile rezonabile ale proiectului Skylon (la care se lucrează în prezent) sau mai mici.

Construcţia unei baze lunare (cum ar fi zis Clive Cussler cu vreo 30 de ani în urmă :D ) era perfect posibilă de decenii, dar care ar fi fost motivul?..

~Nautilus

Incaltaminte dama spunea...

Vrei sa ajungi pe luna sau pe Marte? Doar bani tre' sa ai. Detaliile tehnice le gasesti pe net. :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza