marți, 7 august 2012

Pedeapsa capitala sau nu?

Taraboste - Pedeapsa capitala sau nu?
Un nou macel este cap de afis in intrega lume, dupa ce un skinhead a impuscat mortal 7 adepti sikh in timpul slujbei de Duminica din templu Sikh din Wisconsin, SUA, pe 05 August, 2012. Autorul atacului a fost ucis in schimbul de focuri purtat cu fortele de ordine.

In urma cu 2-3 saptamani maleficul Joker din seria Batman a prins viata si a ucis 12 persoane la premiera ultimului episod al seriei Batman, "The Dark Knight Rises" in Aurora, Colorado. Politia l-a arestat pe atacator si cel mai probail acesta va fi condamnat la moarte.


Cand auzi asemenea grozavii parca nu-ti vine sa te mai gandesti la drepturile omului pentru cei care le comit. De ce ar mai merita o sansa o creatura capabila sa faca un astfel de gest? Ce posibilitati de reabilitare poate avea ... si la ce bun tot efortul?

In privinta asta legislatia SUA este un exemplu de urmat, cu pedepse drastice pentru fapte reprobabile, mergandu-se pana la condamnarea la moarte sau pedepse cu inchisoare de sute de ani, ceea ce face imposibila eliberarea conditionata din inchisoare.

La polul opus sunt tari precum Norvegia, in care pedepsele sunt de-a dreptul absurde. Macelarul Breivik risca o pedeapsa de maxim 21 ani de inchisoare, dupa ce a ucis cu sange rece peste 70 persoane, in mare majoritate tineri laburisti norvegieni.

In conditiile astea Breivik poate sa mai faca cel putin 2 alte exercitii de tir in piete publice dupa ce este eliberat la sfarsitul primei pedepse de 21 de ani, cu reincarcerare, eliberare, noua sesiune de trageri, etc.

Un lucru este cert, omul este o fiinta care trebuie constransa pentru a respecta regulile si normele. Fara legi aspre, pedepse exemplare si aplicarea lor, nu exista sanse pentru o viata intr-o societate normala.


Un comentariu:

Lucianna spunea...

Eu una sunt pentru pedeapsa capitala! Nu mi se pare drept sa dai dreptul la viata unui om care a luat acest drept de la zeci de semeni. Cine stie cati sufera de pe urma unui asemenea monstru, iar el este bagat frumos la inchisoare, unde traiesc frumusel pe banii statului. De unde or sa fie eliberati la un moment dat. De unde poate evadeaza!
Or mai fi si de aia care se cumintesc acuma, cine stie...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza