miercuri, 19 septembrie 2012

Primele fotografii ale celei mai puternice camere digitale - DEC: 570-megapixel

Dark Energy Camera este cea mai sensibila camera la nivel planetar, fiind capabila sa realizeze fotografii cu o rezolutie de 570 Megapixel. Este si camera cu cel mai larg camp vizual de 2.2 grade controlat de un sistem format din 5 lentile, dintre care cea mai mare are un diametru de aproape 1m. Camera a fost conceputa special pentru a urmari stelele si galaxiile indepartate, fiind extrem de sensibila la schimbarile luminii rosii si infra rosii.

Printre primele fotografii DEC: galaxia in spirala NGC 1365

DEC a fost realizata in cadrul Laboratorului Acceleratorul National Fermi din Illinois apartinand Departamentului de Energie al SUA, camera fiind instalata intr-un observator construit in varful unui munte din Chile.

Observatorul Victor M Blanco din Chile - Desertul Atacama,
care gazduieste camera DEC

In Decembrie 2012 DEC va demara un proiect mamut, cu scopul realizarii celei mai ample monitorizari a galaxiilor de pana acum, peste 300 de milioane in cativa ani, pentru a deslusi unele dintre cele mai mari puzzleuri ale astronomiei si anume de ce area loc o accelerare continua a expansiunii universului, impotriva legii gravitatiei care ar trebui sa incetineasca procesul si natura energiei negre, considerata responsabila de aceasta expansiune. Proiectul DEC spera sa arunce o noua lumina asupra acestui aspect controversat al evolutiei universului.

Surse: www.darkenergysurvey.org; http://news.nationalgeographic.com

4 comentarii:

concept w spunea...

Ce noroc pe chilieni. Inchiriaza varfuri de munti in desert pe sume colosale.

Taraboste t spunea...

Datorita conditiilor optime pentru observatii astronomice generate de desert si inaltime.

Sebastian spunea...

Sincer de cand ma stiu am fost fascinat de astre . Mi-ar prinde bine o camera din asta .... dar oare pretul cat este ... ramane un vis

Taraboste t spunea...

Unul pe care si-l poate permite doar NASA si poate cativa miliardari :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza