sâmbătă, 6 octombrie 2012

Situatia se inrautateste la granita Turcia - Siria: un nou atac sirian

Dupa ce in urma cu doua zile Siria a lansat un atac (accidental?) asupra unui oras turcesc de la granita, soldat cu 5 victime si peste 10 raniti, parlamentul turc a ezitat in a da unda verde unor interventii militare organizate pe teritoriul Siriei.

Armata turca intareste pozitiile in zona orasului de granita Akcakale (foto)

Cu toate ca Bashar al-Assad a cerut oficial scuze Turciei pentru incident, astazi istoria s-a repetat, inregistrandu-se un nou atac sirian asupra teritoriului Turciei in apropierea orasului Guvecci din provincia Yayladagi, si desi nu au mai existat victime, parlamentul Turciei a adoptat o rezolutie care permite armatei turce sa organizeze o campanie militara pe teritoriul Siriei, daca se impune.

Turcia a comasat forte militare importante la granita cu Siria pentru a preintampina orice probleme generate de razboiul civil din tara vecina, situatia fiind foarte fragila acum, mai ales pe fondul atacurilor siriene si al raspunsurilor ferme venite din partea Turciei care a bombardat mai multe tinte de pe teritoriul Siriei.

Desi oficial atat atacul sangeros din 4 Octombrie cat si cel de astazi sunt atribuite armatei Republicii Arabe Siriene, este foarte posibil ca acestea sa fie o inscenare din partea rebelilor, care spera sa determine Turcia sa intre in razboi, lucru care ar inclina balanta pentru o victorie a fortelor care se opun oficialilor sirieni, mai ales daca actiunea Turciei ar beneficia de sprijinul NATO.

4 comentarii:

ion spunea...

scuze, auzi :)) otomanii nu se joacă cu scuze.

vienela spunea...

Cu cat sunt mai aproape de noi, cu atat ma sperie mai tare. Sper totusi sa se potoleasca, este ingrozitor sa moara oameni nevinovati din tot felul de motive cretine.

Taraboste spunea...

Este o situatie incalcita, si desi opinia publica din Turcia nu aproba un razboi deschis, autoritatile nu pot sta cu mainile-n san...

Taraboste spunea...

Globalizare ... un cuvant pompos care de multe ori nu este foarte clar. Din pacate globalizarea este reala si o actiune in America de Sud poate avea efecte in Europa sau Asia.
Situatia social-politica, economica si militara a lumii este una fara precedent din perspectiva unificarii si a globalizarii reactiilor.
Un conflict in Orientul Mijlociu, indiferent care-ar fi partile, ar avea efecte si-n Romania. Sa speram ca nu foarte grave.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza