joi, 4 octombrie 2012

O noua scanteie risca sa detoneze situatia in Orientul Miljociu

Miercuri, obuze lansate din Siria au lovit orasul turcesc Akcakale aflat in zona granitei Turcia - Siria, ucigand 5 persoane si ranind alte 12, pe fondul tensiunilor ridicate in zona granitei, Turcia permitand trecerea pentru zeci de mii de sirieni care se adapostesc de macelul din propria lor tara. Se pare ca loviturile provin din partea fortelor guvernamentale siriene care duc lupte acerbe cu fortele rebele care beneficiaza de sustinerea Turciei.

Siria ataca un oras de la granita cu Turcia (foto)

Reactia Turciei nu a intarziat, executandu-se tiruri de artilerie asupra mai multor tinte din Siria. Primul ministru turc a condamnat atacul Siriei si a mentionat ca reactia tarii sale este conforma uzantelor internationale privind astfel de situatii, fiind lovite o serie de obiective siriene detectate cu ajutorul radarului ca sursa a tirului.

Avand in vedere ca Turcia este membru NATO, organizatia a convocat o intalnire de urgenta pentru ieri seara in cadrul careia s-a analizat noua situatie in care o tara membra este atacata, asta si pe fondul deciziei care se va lua astazi in Parlamentul Turciei privind aprobarea unor actiuni militare ferme impotriva Siriei.

Situatia extrem de violenta din Siria este o bomba cu ceas care poate transforma in orice moment razboiul civil care decimeaza tara intr-un conflict regional. Impotenta tarilor occidentale de a lua o decizie privind o interventie in Siria, in special din cauza opozitiei de pana acum venita din partea Rusiei si a Chinei, a condus la escaladarea continua a conflictului si la extinderea unui razboi civil fara precedent, cu zeci de mii de victime si milioane de oameni fortati sa-si paraseasca locuintele.

10 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Sa inceapa macelul...Rezista de prea mult timp presedintele Siriei..Cred ca de data asta NATO va interveni...

Taraboste spunea...

Este justificarea de care NATO avea nevoie pentru a demara actiunea. Oricum Turcia va incepe actiuni militare pentru igienizarea zonei de granita dupa votul de astazi din Parlamentul Turciei. Si mi se pare absolut normal sa protejeze integritatea propriilor sai cetateni. Oricand se poate repeta un incident precum cel de acum, sau poate mai grav.

vienela spunea...

Si asa suntem cam multi pe biata planeta supusa la atatea incercari. :))

Taraboste spunea...

Ca de obicei, va fi o oportunitate pentru a testa noi tehnologii militare si mai ales, de a constitui o prezenta militara masiva in vecinatatea Iranului.

toby spunea...

pai si cu meciul ce facem?
P.S. nu vreau sa aveti impresia ca sunt insensibil la problemele grave ale bietilor turci sau sirieni...vreau sa fiti siguri ca sunt insensibil la problemele lor.La fel cum sunt insensibil la problemele oricui daca sunt iscate de religie sau lacomie

Taraboste spunea...

Adevarul este undeva la mijloc; pana la urma sirienii incearca sa scape de casap, dar nu au cum sa reuseasca pe cont propriu.
In plus, un conflict care se poate extinde rapid ne va afecta direct sau indirect si pe noi, ca suntem in Romania, in Australia sau mai stiu eu unde.

ion spunea...

stai că vine sua imediat!

Taraboste spunea...

O fi rau, o fi bine? ... dar tot trebuie pus capat situatiei din Siria intr-un fel sau altul. Se fac in curand 2 ani de cand tot omoara Bashar Al-Assad in stanga si-n dreapta.

Bucur spunea...

asta mai lipseste un al 3-lea razboi mondial si ar fi ultimul garantat 100% la ce arme sau dezvoltat intre timp

Taraboste spunea...

Se pare ca parlamentul turc nu a aprobat o campanie militara in Siria ca raspuns la atacul sirian. Vom trai si vom vedea ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza