marți, 4 septembrie 2012

Mancarea organica V mancare non-organica

Citeam astazi un articol publicat de Reuters in care se dezbate faptul ca mancarea organica nu ofera mai multe substante nutritive in comparatie cu cea non-organica. Poate ca este adevarat, insa nu cantitatea crescuta de substante nutritive ma determina sa caut produse cat mai naturale, organice, bio, ci dorinta ca pe langa respectivele vitamine, minerale, proteine, sa nu ingurgitez si toata gama de chimicale proprie agriculturii "moderne": pesticide, insecticide, hormoni de crestere, antibiotice, etc.

O rosie ... sau poate ardei, din "plastic" (foto: www.reuters.com)

Incercarea de a pune un egal intre cele doua tipuri de alimente, organice si non-organice este absurda si are scop pur comercial, pentru ca daca m-ar interesa strict continutul de substante hranitoare, as putea la fel de bine sa inghit o tableta pe care sa scrie legume si care sa contina vitaminele si mineralele proprii acestora, una pe care sa scrie fructe, mai roz asa, cu nutrientii proprii fructelor si una doua tablete ca substitut pentru proteinele din produsele animale. Si uite asa am scapat de grija. Iar daca ne fortam putin, consolidam totul la nivelul unei pilule, pe care o botezama "papica" si luam cate una dimineata, la pranz si seara, si-am scapat de-o grija.

Dorinta mea este insa de a consuma produse curate, mancare sanatoasa, nu doar hranitoare, produse care sa-mi ofere doar vitaminele, mineralele, proteinele de care am nevoie, produse care sa nu-mi faca mai mult rau decat bine, produse care sa nu-mi otraveasca organismul cu diverse chimicale, care sa nu-mi nenoroceasca sistemul imunitar cu proteine bogate in bacterii rezistente la antibiotice, sau in hormoni de crestere care sa destabilizeze echilibrul organismului.

Este pacat ca si la noi au patruns foarte puternic produsele puternic non-organice, legume si fructe de "plastic", carnea aproape sintetica si altele similare. In curand vom ajunge la gradul de "civilizatie" al tarilor vestice, unde un ardei are acelasi gust cu un morcov, iar carnea de porc, vita si pui difera doar la culoare.

4 comentarii:

AlecsMih spunea...

Eu mananc tot ce se poate, si nu ma mai plang de lipsa de calciu, vitamine si nush ce. Asa ca nu cred in prostiile astea!

Taraboste spunea...

Eu am inceput sa cred odata cu aparitia legumelor si fructelor de supermarket; frumoase, lucioase, dar fara gust. Cateodata le iese amestecul si au si gust, cum ar fi ardeiul gras. Dar la rosii n-au reusit sa gaseasca "reteta" potrivita.

Savoir Faire spunea...

Organismele (fructele si legumele) modificate genetic sunt la tot pasul si se spune ca reprezinta jumatate din productia totala.
Modificarea sistematica se producea si acum cateva sute de ani, dar nu la nivelul asta.
Exempu: omul cultiva rosii si experimental a vazut ca un anumit soi de samanta are calitati mai bune.
La recolta urmatoare omul punea doar samanta respectiva.
Peste cativa ani observa modificari si din nou izola samanta cea mai buna, etc etc.
Acelas lucru s-a intamplat si la cai:
La inceput caii erau putin mai mari decat un caine, dar oamenii au izolat speciile mai bune,mai puternice, mai frumoase de cai si au favorizat speciile cu anumite calitati.
In prezent acest lucru se face prin inginerie genetica.
Nu-i un lucru atat de negativ, numai ca nu toata lumea o aplica in mod corect.

Taraboste spunea...

O sa ajungem sa nu mai stim ce bagam in gura. Si in 100 de ani vom consuma in general pilule cu gust de aia, de cealalta.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza