luni, 3 septembrie 2012

De ce nu putem trimite inca oameni pe Marte?

Obiectivul spatial primar al noului mileniu este acela de a trimite oameni pe Marte. Daca Agentia Spatiala Nationala Chineza a anuntat ca in 2016 va trimite un echipaj uman pe Luna urmand ca pana-n 2020 sa dezvolte propria statie orbitala, NASA are ca obiectiv trimiterea unui echipaj uman pe Planeta Rosie pana in 2030.

Ca un preambul al acestei misiuni, NASA organizeaza pentru anul viitor o simulare a unui zbor spre Marte, cu o durata de 120 zile prin programul Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation. In prezent se cauta voluntari pentru acest program, persoane disponibile pe perioada simularii, cu varsta intre 21 si 65 ani si care sa detina o diploma inginerie, fizica, informatica, biologie, matematica, persoana care sa nu fi fumat in ultimii 2 ani.

Planeta Marte (foto: www.nasa.gov)

Simularea are ca scop identificarea problemelor care pot sa apara si gasirea de solutii atat pentru acestea cat si pentru alte semne de intrebare care-i preocupa pe specialisti.

Exista deja o serie de probleme, majoritatea de natura tehnica, probleme care impun o rezolvare pentru ca o misiune cu echipaj uman pe Marte sa poata deveni realitate.

Timpul foarte lung al calatoriei

Tehnologiile actuale bazate pe propulsie termo-nucleara presupun un drum de peste 2 ani pana la planeta Rosie si inapoi, o durata extrem de lunga care ridica foarte multe probleme: creste riscul aparitiei unor defectiuni de natura tehnica, a unor probleme interumane, creste necesitatea de spatiu pentru provizii, creste riscul unui impact cu meteoriti, asteroizi, probabilitate foarte ridica de aparitie a unor probleme de sanatate din cauza expunerii prelungite la radiatiile cosmice si din cauza atrofierii musculare si nu in ultimul rand aparitia riscului unor dezechilibre psihice in randul membrilor echipajului cu efecte catastrofale.

Singura solutie pentru surmontarea problemei timpului este utilizarea unor tehnologii superioare de propulsie, o varianta fiind rachetele pe baza de magneto-plasma, care gestioneaza fluxurile de plasma generate in timpul propulsie cu ajutorul campurilor magnetice. Se estimeaza reducerea la circa jumatate de an a calatoriei Terra - Marte - Terra, fata de cei 2 ani necesari in cazul utilizarii sistemelor de propulsie actuale. 

Iradiere pe timpul calatoriei

Calatoria spre Marte presupune o prezenta indelungata in spatiu pentru echipajul navei si o expunere continua la radiatiile cosmice,  lucru care va conduce la aparitia cancerului. Pentru surmontarea problemei se impune dezvoltarea unor scuturi foarte puternice, atat la nivelul navei, dar si la nivel individual, pentru protejarea astronautilor in momentul amartizarii. Scuturile clasice pe baza de aluminiu ar trebui sa fie foarte groase si automat foarte grele si impracticabile intr-o astfel de calatorie, asa ca se testeaza utilizarea unor scuturi pe baza de apa sau hidrogen lichid, care ofera o protectie foarte buna la radiatii.

O alta problema o reprezinta relatiile sexuale intre membrii echipajului

Este o problema reala, care nu a putut fi analizata pana acum, zborurile spatiale fiind de scurta durata, fara a impune abordarea aspectului sexual. Odata cu prelungirea duratei misiunilor la bordul Statiei Spatiale Internationale s-au intensificat studiile si discutiile oficiale pe aceasta tema, solutia fiind aceea de a se trece peste tabu pentru ca lucurile sa poata fi tratate din perspectiva unei calatorii spatile indelungata, precum cea spre Marte. Nediscutarea probelemelor sexuale poate genera probleme grave si neasteptate pe parcursul misiunii, cu efecte catastrofale asupra finalitatii acesteia.

Gravitatia zero pe durata calatoriei

Lipsa gravitatiei pe perioada lunilor de zbor si gravitatia redusa la nivelul Planetei Rosii ar avea efecte grave asupra sanatatii astronautilor, ducand la reducerea grava a masei musculare dar si a celei osoase, la slabirea sistemelor cardio-vascular si pulmonar si la scaderea imunitatii.

Pentru rezolvarea acestei probleme este necesar ca la bordul navei sa existe aparte pentru mentinerea conditiei fizice precum si gasirea solutiei medicale optime care sa amelioreze efecetele negative asupra corpului uman. Ideal ar fi ca la bordul navei sa poata fi generat un camp gravitational care sa compenseze lipsa campului gravitational terestru.

Dimensionarea incarcaturii

Aceasta este o dubla problema, pentru ca presupune atat limitarea fizica a spatiului de depozitare ca volum si greutate, cat si problema iesirii din gravitatia Pamantului, cu atat mai dificila cu cat greutatea este mai mare. Asa ca selectarea optima a echipamentelor si a proviziilor necesare acestei calatorii este o problema cruciala.

Daca roverul Curiosity reuseste sa colecteze suficiente date in timpul actualei misiuni, se poate renunta la o buna parte din incarcatura, in ideea utilizarii de resurse locale aflate pe suprafata planetei Marte, ceea ce presupene atat identificarea acestor resurse cat si tehnologia necesara valorificarii lor.

Ramane de vazut cum vor fi solutionate aceste probleme si altele care mai exista, pentru ca visul omenirii de a pasii pe planeta Marte sa devina realitate.
Sursa: www.usatoday.com

_________________
Deasemenea de interes,  Riscurile utilizarii lampilor eco: cancer, boli de piele, poluare, etc.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant articolul astept cu interes si alte articole pe acesta tema dar si despre mistere extraterestri fenomene inexplicabile lucruri care din descriere am vazut ca te pasioneaza

Taraboste spunea...

Saptamana asta vreu sa incep si blogul dedicat celor mentionate de tine. Ma gandesc sa-l scriu in engleza, pentru ca am postat mai demult cateva articole si am vazut ca au avut trafic si de afara, desi erau in romana.

Tabelul periodic spunea...

Calatoria propriuzisa pana pe Marte dureaza cam 8 luni (vezi cat a facut si Curiosity). Durata de sedere pe Marte este de vreo 2 ani, pana cand Marte este iar aproape de Tera, moment propice pentru ca echipajul sa porneasca pe drumul catre casa.

Taraboste spunea...

Ma tem ca esti intr-o mica eroare. Durata misiunii care a plasat pe Marte roverul Curiosity a fost de 686 de zile, aproape 2 ani. Cel putin daca nu a calculat NASA gresit durata si a indus in eroare publicul prin informatiile publicate pe site-ul sau.

Tabelul periodic spunea...

Uite un link din Stiinta si Tehnica din ziua lansarii 26 Noiembrie 2011 http://www.stiintasitehnica.com/vehiculul-de-explorare-martiana-curiosity-este-gata-de-lansare_920.html

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza