sâmbătă, 11 august 2012

Spectrul foametei mondiale

In ultimii ani s-a mediatizat in presa internationala faptul ca planeta nu dispune de suficiente resurse pentru a asigura hrana necesara actualei populatii. Pentru mine, chiar traind intr-o tara ca Romania care nu-ti ofera o viata prea usoara, discutiile privind foametea la nivel global erau pur speculative.


Vedem insa pe propria noastra piele cat de fragil este echilibrul resurselor de hrana, un an secetos ca 2012 punand sub semnul intrebarii suficienta recoltelor agricole pentru anul in curs si anul viitor nu doar pentru Romania, ci chiar la nivel mondial.

Ganditi-va ce ar insemna un sir de 5-10 ani ca acesta ... Filmele SF in care se dau lupte acerbe pentru hrana, apa si combustibili n-ar mai parea atat de exagerate (seria Mad Max = Mel Gibson este emblematica in acest sens).

Totusi Terra ne rezerva si surprize placute. In Iulie 2012 s-a publicat descoperirea unor rezerve foarte mari de apa in subsolul Namibiei. O punga imensa de 5 miliarde mc de apa cu o vechime estimata de 10,000 ani, la cca 200 m adancime, in apropierea granitei cu Angola. O rezerva de apa care ar putea asigura necesarul pentru toata regiunea de nord a Africii pentru urmatorii 400 de ani.

_________________
Deasemenea de interes,  Riscurile utilizarii lampilor eco: cancer, boli de piele, poluare, etc.

2 comentarii:

bardylis spunea...

Ce legatura are Namibia si Angola cu nordul Africii?

Taraboste spunea...

Extrapoland, au aceeasi legatura pe care Orientul Mijlociu si Rusia o au cu rezervorul masinii tale. Destinatia resurselor respective de apa ar fi Nordul Africii, care sufera de seceta, nu zona padurilor ecuatoriale in care se afla aceste resurse.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza