Roverul Curiosity a trecut cu bine peste testele initiale privind functionarea instrumentelor de bord precum si peste drive-testul efectuat pe solul planetei Marte, parcurgand cu bine o distanta de 109 metri. Echipa NASA a testat in urma cu doua zile si un alt element important al roverului si al misiunii pe Marte, anume functionarea bratului robotizat cu o lungime de peste 2m, reusind extinderea acestuia si verificarea instrumentelor si uneltelor cu care este dotat.
Bratul robotizat al roverului Curiosity
Testele efectuate de echipa NASA pentru utilizarea bratului
Sursa: www.nasa.gov
7 comentarii:
Vai de capul meu ce complicat e!
E incredibil faptul ca o masinarie atat de complexa a supravietuit calatoriei de 10 luni prin spatiul cosmic si acum functioneaza perfect. NASA rules!
@voucher: si pe mine m-a cam lasta cu ochii cascati; m-a surprins mataraia de cabluri; ma asteptam sa fie mai protejate. Oricum probabil au o manta speciala de protectie.
@gadget: este o reusita uriasa, la fel ca si capacitatea de a coordona masinaria distant; dureaza cca 24h pana ce semnalul de pe Terra ajunge pe Marte.
Tre' sa scoata si Rusia ceva de-acum :))
Deocamdata vad ca se focuseaza pe inarmare; se prevede un buget cu cca 25% mai mare in 2013 pentru armata din Rusia.
Pardon, vreo 15 minute :-)
Ai dreptate pana la un punct. Comunicarea radio standard presupune o intarizere de cca 18 minute pentru a ajunge de pe Terra pe Marte. Insa in cazul comunicarii pentru roverele amartizate se utilizeaza o metoda de comunciare bazata pe relee, care presupune o intarziere de la cateva ore pana la 24 de ore.
In genereal, comenzile pentru Curiosity sunt transmise "astazi" de pe Terra si sunt efectuate pe Marte a doua zi.
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza