Astazi ascultam stupefiat la radio stirea privind frauda comisa in sistemul bancar, trei banci fiind fraudate cu peste 22 milioane de euro, pe baza unor acte false, de catre o grupare infractionala care a contractat in decursul a 2 ani peste 40 de credite pentru investitii, din partea a trei banci: BRD, BCR si CEC.
Pana aici nu este nimic iesit din comun ... poate doar suma foarte mare. Dar abia cum vine si partea cu adevarat socanta. Frauda s-a comis cu participarea activa (poate chiar sub coordonarea) lui Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al BRD, dar si cu complicitatea unor angajati din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
DIICOT Bucureste urmeaza sa acheteze peste 100 de persoane implicate in acest caz, actiunea fiind in acest moment in plina desfasurare, cu efectuarea a peste 50 perchezitii domiciliare.
Trecand peste impactul de moment al stirii, ramne gravitatea faptului ca intr-o institutie bancara, inca privata in cazul BRD si BCR, au putut fi fraudate toate mecanismele de verificare si control al cererilor de creditare. Multi dintre noi am fost in postura de a contracta un credit si stiti cat de birocratic si anevoios este procesul, cate verificari si cate documente se solicita chiar si pentru un credit de cateva mii de euro. Asa ca este cu atat mai uimitoare frauda avand in vedere ca discutam de credite cu o valaore medie de peste jumatate de milion de euro. Fraudara dosarelor in astfel de cauze se putea face doar cu implicarea unor factori de decizie direct implicati in procesul de evaluare si validare a cererilor de creditare.
Trist este ca aceste furturi din banii bancilor ne afecteaza si pe noi, ceilalti, clienti de buna credinta, care vom acoperi intr-un fel sau altul pagubele suferite de banci. Vom avea parte de comisioane mai mari sau noi comisioane, cresteri ale dobanzii si inasprirea conditiile de acordare a creditelor.
Pe dealta parte se da peste cap si credibilitatea clientilor persoane fizice sau companii in soliditatea aparenta a sistemului bancar. Cum mai poti avea incredere in modul in care va gestiona banca X sau Y fondurile depuse in depozite, fonduri pe care ar trebui sa le fructifice pentru a plati dobanda cat si pentru castigurile proprii ale bancii, cand sistemul permite astfel de fraude?
9 comentarii:
ce să zic, chestii de astea se tot întâmplă, doar că mai rar sunt prinşi hoţii.
In toate este un inceput ... :)
stai tu linistit, ca nimic nu se fura fara cotizatie sau fara sa se stie. romanii sunt super inteligenti cand vine vorba de ciordeala
àstia au fost pregàtiti bine de la inceput, tu! Un avocat economic bun te poate "invàta" sà furi la greu, dacà studiazà bine lacunele legislatiei in bànci... Asta se intàmplà peste Tot!! Ce e mai ràu e cà in tàrile sàrace sosesc tot felul de "personaje" care "sfàtuiesc" sau imprumutà numele altora, cà de... ei sunt avansati in pàcàleli!
Și eu zic că e bine că au început să se limpezească apele. Măcar le mai taie cheful de șmenuri unora de-acum încolo.
Tocmai, ca stiau prea multi dintre cei care eu nu credeam ca ar activa in acest fel.
Este interesant ca nu o fac de azi de ieri ci de 2 ani ... Ne putem astepta sa se mai sparga astfel de buboaie oricand.
Orice s-ar spune au inceput sa mai miste cate ceva si astia din justitie. Ca de furta se fura de cand lumea, dar uite ca incep sa mai fie si prinsi.
Cred ca e utila si lupta asta politica pana la sange, pentru ca-i determina sa nu se mai protejeze unii pe altii la fel de mult ... au inceput sa-si mai scoata ochii unii altora.
Poate ca se curata mizeria de aici...dar cred ca se lucreaza deja in alta parte... E ca o hidra hotia din Romania...
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza