marți, 6 noiembrie 2012

Povesti de speriat copiii ...

Citeam un articol despre pesti si mi-am adus aminte de experienta personala in acest domeniu. In urma cu mai multi ani mi-am cumparat un acvariu maricel pentru a ma bucura de beneficiile ralaxarii pe care ti-o ofera jocul pestisorilor care zburda prin acvariu.


M-am documentat putin in domeniu, mi-am cumparat accesoriile necesare si am trecut la popularea acvariului. Carasi aurii, scalari, gupi, sanitari, melci, etc ... un amalgam de culori si vietati care animau acvariul si-mi desfatau privirea.

Dupa vreo doi ani, cand totul intrase in rutina si deja schimbasem una doua generatii de pesti, a venit si momentul tragic ... Era iarna si se punea problema schimbarii apei. Am evacuat pestisorii intr-un borcan de 10 litri si am trecut la treaba: am scos plantele, piesele de decor, am spalat pietrisul, filtrul de apa si acvariul. Dupa care am trecut la reamenajarea casutei celor 15-20 de pestisori. Foloseam apa de la robinet si pentru ca era foarte rece, puneam in completare apa incalzita la aragaz. Problema a fost reglarea temperaturii, cand luat de val si de rutina operatiunilor, am uitat sa verific termometrul si m-am bazat doar pe simtul tactil.

Inevitabilul s-a produs si bietii pestisori au cedat, unul cate unul ... din cauza temperaturii prea mari a apei. Doar cativa eroi au supravietuit genocidului. De atunci am renuntat la acvariu si am constientizat odata in plus ca trebuie sa aloci foarte multa grija si atentie atunci cand iti asumi ingrijirea unui animal, fie el si un peste.

16 comentarii:

Savoir Faire spunea...

am avut pesti acum multi ani si iti pot spune ca nu este indicat sa o incropesti, ci sa o fierbi ca sa iasa impuritatile, apoi sa o lasi sa se raceasca in mod natural.
Nu mai retin care era temperatura optimala.

amiralul spunea...

ma eu am avut acvarii ani la rand, cand nu erau atatea dispozitive pt acvarii... luam pietre si nisip de la Dunare si le puneam si alge la fel. le schimbam apa o data pe saptamana parca... ii fugaream sa-i scot din acvariu si-i puneam intr-un borcan mai mare =)) spalam pietrele nisipul si acvariul si puneam apa de la robinet. si traiau bine ms. mai murea cate unul dar mereu faceau pui. ii pescuiam cand ii vedeam si ii tineam cateva zile in borcanele pana cresteau destul de mult sa nu-i pape cei mari.

Taraboste spunea...

Ma bate gandul sa-mi iau un nou acvariu, pentru prichindei, dar de data asta vreau sa ma documentez in prealabil :)

Taraboste spunea...

Si ai mei traiau cu apa de robinet ... nu mai retin daca o fierbeam si o raceam apoi pentru a mai omora din micro-organisme ... De data asta, daca ma reapuc de "acvacultura", ma voi stradui mai mult :)

DoarBaiaMare spunea...

:)) Criminal :)) Si eu am avut pestisori..Uneori imi pare rau ca am renuntat la ei..

Taraboste spunea...

Eu chiar am fost marcat de masacrul pe care l-am produs si de-aia am renuntat la idee. Acum ca-s mai copt la minte sper sa nu mai fac ciorba din ei ...

vienela spunea...

Baiatul meu, cand avea vreo 2 ani, a omorat pestii din acvariu cu un bat, in incercarea de a-i porteja pe cei mici, care nu apucau sa manance din cauza celor mari. Nu am mai cumparat altii, dar ma tenteaza ideea.

Taraboste spunea...

Sper sa nu-i apuce instincte protectoare si pe-ai mei :)

Unknown spunea...

Mie imi plac acvariile, imi place sa privesc pestisorii dar nu cred ca as avea rabdare sa am grija de ei... Ii admir la altii :)
Treaba asta cu responsabilitatea e foarte adevarata.

Taraboste spunea...

Nu duc lipsa de rabdare, insa trebuie si un pic de pricepere si informare :) Pentru cei mici vreau sa depun un pic de efort in plus si sa revitalizez acvariul.
Dar mai intai trebuie sa ma gandesc cum sa-l protejez mai bine :D

toby spunea...

cred ca era mai simplu sa folosesti un crustaceu d-ala de curata acvarii.Stiu ca e putin mai scump dar cred ca se merita avand in vedere ca mananca toate mizeriile si chiar curata pestii de unul singur

Taraboste spunea...

Ce crustaceu? Ca pe la noi am vazut doar pesti sanitari, de-aia cu ventuza, si melci pentru igienizare.

toby spunea...

hermit crabs, cherry shrimps, crystal shrimps, plecko, etc....

Adriana spunea...

mie imi pareau linistitoare acvariile dar nu ma incumet sa imi iau pentru ca nu cred ca as avea timp sa ma ocup cum trebuie de ei si nu as vrea sa ii gasesc morti din cauza lipsei mele de interes...

Taraboste spunea...

Nu stiu daca gasesc pe la noi ... nu-mi aduc aminte sa fi vazut prin pet-shop-uri. Poate acum am mai mult noroc.

Taraboste spunea...

Hai ca totusi nu mananca asa mult timp ... fata de un caine sau o pisica ... Cu schimbatul apei este mai problematic, ca in rest isi vad de treaba lor :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza