luni, 19 noiembrie 2012

Curiosity confirma: este posibila o misiune cu echipaj uman pe Marte

Datele culese de roverul Curiosity la nivelul planetei Marte confirma faptul ca mediul martian este suficient de sigur pentru derularea unei misiuni cu echipaj uman. Una dintre principalele probleme la care se astepta raspuns din partea Curiosity privea nivelul radiatiilor pe Planeta Rosie si variatiile acestora, problema la care s-a raspuns prin informatiile colectate de echipamentele roverului.

Autoportret realizat de Curiosity la 31 Octombrie, 2012 (foto)

Curiosity are in dotare un instrument numit Radiation Assessment Detector (RAD) care are drept scop realizarea unei evaluarii a nivelului radiatiilor pe Marte din perspectiva capacitatii planetei de a sustine viata (in forma pe care o cunoastem) in trecut si prezent, dar si pentru a raspunde la intrebarile privind securitatea unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, nivelul radiatiilor fiind principala constrangere.

Masuratori RAD privind nivelul zilnic al radiatiilor si al presiunii atmosferice pe Marte
pe o perioada de 5 zile martiene (foto)

Masuratorile RAD indica un nivel al radiatiilor apropiat celui inregistrat in timpul evolutiei astronautilor pe orbita joasa circumterestra, un nivel fata de care se pot asigura masuri de protectie suficient de bune, pentru ca viitorii astronauti care vor pasi pe Marte sa o faca in siguranta. Se poate vedea o corelare intre cresterea nivelului presiunii si scaderea nivelului radiatiilor, ceea ce se traduce in cresterea desnsitatii atmosferei, care asigura o mai buna protectie impotriva radiatiilor cosmice.

Desi atmosfera planetei Marte este mult mai subtire fata de cea a Terrei, circa 1% din grosimea atmosferei Pamantului, aceasta ofera suficienta protectie impotriva radiatiilor cosmice pentru a permite explorarea planetei de catre un echipaj uman in conditii de siguranta.

12 comentarii:

amiralul spunea...

nu stiu dc dar nu ma intereseaza absolut de loc prosteala asta cu robotul lu peste prajit. si daca se duce lumea pe marte ce rezolva? s-a dus si pe luna si ce au rezolvat? progresul calatoriei in spatiu nu cred ca are la baza calatoria obiectelor cu masa.

Claudiu spunea...

Nu s-au dus frate pe luna. Aia a fost o facatura. Eu zic ca pe marte n-ar fi rau sa depozitam deseuri radioactive si PET-uri de plastic.

Taraboste spunea...

@amiralul: o avea o logica "nebunia" asta a lor de a sparge miliarde pe programul spatial ... dar poate ne scapa noua :D

Taraboste spunea...

@Claudiu: este si asta o varianta ... dar cred ca se vor supara aia mici si verzi :D. Nu i-o deranja sa le cotrobaim pe-acolo, dar sa le mai umplem planeta si de gunoi ... :D

DoarBaiaMare spunea...

Ma bucur..Abia astept sa vad primul echipaj care ajunge acolo...

Taraboste spunea...

Si eu :)

Anonim spunea...

Da' e fotogenic robotelul asta! Si-a tras poza cu blitz sau e asa lumina pe Marte?Si are si cauciucuri de iarna!

amiralul spunea...

auzi, toata tevatura asta cu marte, pentru mine, nu a insemnat decat o rationalizare mai reala a ceea ce inseamna planetele si universul. uita-te la marte... zici ca e sahara sau un desert de pe la noi. nici o alta diferenta de aspect. aceeasi marie cu alta palarie(atmosfera in cazul nostru). asta nu inseamna decat ca elementele chimice sunt aceleasi peste tot, ca matematica este aceeasi peste tot si ca, in decursul vietii noastre, vom vedea picior de extraterestru.

Taraboste spunea...

Se reflecta lumina soarelui in martienii aia mici, rosii si luciosi care i-au facut de fapt fotografia :D

Taraboste spunea...

Totusi nu poti generaliza si absolutiza legile fizicii si ale chimiei doar pentru ca noi aveam o anumita perceptie si intelegere a lor ... Atat am reusit noi sa evoluam, insa poate cunoasterea noastra reprezinta doar varful icebergului ...

toby spunea...

Ce coincidenta.Tocmai citeam azi un articol care explica faptul ca intr-adevar suprafata planetei,din punct de vedere al radiatiilor, este potrivita supravietuirii unui echipaj uman dar din pacate drumul pana acolo nu.
sursa

Taraboste spunea...

Depinde de tehnologie ... se lucreaza la dezvoltarea unor scuturi suficient de puternice dar si usoare, care sa permita transportul unui echipaj uman pe Merte.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza