marți, 13 noiembrie 2012

Luna

Luna a fascinat omenirea inca din zorii civilizatiei umane, fiind un reper, un far care a ghidat omenirea de-a lungul evolutiei sale. Imporatanta sa pentru viata Pamantului si a pamantenilor a fost si este uriasa si voi trece in revista o serie de aspecte interesante privind singurul satelit al planetei noastre.

Luna ...

Incep cu cel mai evident lucru, anume faptul ca Luna este foarte mare in comparatie cu Terra si raportandu-ne la dimensiunile satelitilor celorlalte planete din Sistemul Solar. Luna are o dimensiune echivalenta cu 1/4 din dimensiunea Pamantului, cu un diametru de circa 3450 km, fapt care i-a determinat pe multi astronomi sa catalogheze perechea Pamant - Luna ca fiind o dubla planeta.

Pe de alta parte, Luna este foarte aproape de Terra, la o departare de circa 390,000 de km, o distanta in care poate fi parcursa cu tehnologia actuala de zbor spatial in mai putin de 3 zile. Un alt aspect important este faptul ca Luna si-a oprit aproape compelt rotatia in jurul axei proprii, fiind pozitionata tot timpul cu aceeasi parte spre Pamant pe toata perioada celor peste 27 de zile de care are nevoie pentru a inconjura planeta noastra.

Luna este atat de aproape incat iti da impresia tangibilitatii, dar totusi total diferita de Pamant, cu un mediu extrem si ostil:
+ Luna nu are aer, atmosfera;
+ Deci nu poti rezista fara o sursa de oxigen;
+ Undele sonore nu se pot propaga;
+ Nu exista protectie fata de efectele radiatiilor solare;
+ Cerul este mereu negru si culorile cenusii pentru ca lumina Soarelui nu este reflectata;
+ Temperaturile se incadreaza in limite extreme de la +100ºC in timpul zilei pana la -173ºC pe timpul noptii;
+ Gravitatia Lunii este echivalentul a 1/6 din gravitatia Terrei;
+ Micro-meteoritii de mare viteza, regolitii, brazdeaza spatiul si se ciocnesc constant cu suprafata Lunii.

Luna a fost venerata milenii la rand de omenire ca importanta zeitate, fiind a doua sursa de lumina pentru planeta noastra, dupa Soare, ghid pentru navigatori si pentru derularea ciclurilor agricole sau reper pentru comensurarea scurgerii timpului.

Dar Luna este indispensabila Terrei si din alte perspective care nu tin de evidenta si care au fost reliefate de stiinta in ultimii ani de cercetare a efectelor sale asupra planetei noastre. Ciclicitatea mareelor regleaza viata pentru ecosisteme extrem de vaste si importante de pe tarmurile marilor si oceanelor, care fara maree ar disparea. Luna are o influenta enorma in privinta climei Pamantului si pentru mentinerea unei inclinari constante a axei planetei noastre.

Dimensiunea Lunii si distanta la care este situata fata de Terra sunt ideale si conduc la producerea efectelor pozitive ale satelitului nostru asupra planetei. Daca Luna ar fi orbitat mai aproape de Pamant, mareele s-ar fi transformat in dezastre, daca Luna ar fi orbitat mai departe de Terrea axa planetei ar fi fost mai putin inclinata sau de loc, iar zilele mult mai scurte, influentand dramatic dezvoltarea vietii pe Pamant.

Inevitabil au aparut si teorii controversate privind Luna,  perfectiunea dimensiunilor si a amplasarii sale fata de Terra ridicand semne de intrebare privind originea sa si generand speculatii care sustin natura sa artificiala, chiar avanpost al unei civilizatii extraterestre stravechi care supravegheaza planeta noastra.

Asa ca Luna a fascinat si continua sa fascineze omenirea si astazi.

22 de comentarii:

amiralul spunea...

mai dar stiu ca pui content, nu gluma. mie mi-e greu sa te mai urmaresc. abordezi subiecte misto si parca n-are lumea timp sa le vada ca navalesc alte 4-5 articole in ziua urmatoare peste. sper sa nu fie cu suparare dar nu stiu daca e bine. ce o sa faci cand o sa te muti pe domeniu propriu, ca nu stiu daca-ti poti importa acolo baza de date de la blogspot.

Taraboste spunea...

:) vom trai si vom vedea :D
Eventual re-public articolele interesante si le sterg de aici ... nu se poate?

amiralul spunea...

ba poti sa le dai copy - paste dar iti dai seama cat o sa fie de munca? :)) deja ai 306 articole :)) daca continui asa te apropii de 500 peste o luna.

problema care o simt eu e alta. si anume ca ai unele articole f calumea insa lumea nu le vede decat o zi. tu faci cum crezi pana la urma.

aa si sper sa nu-ti piara inspiratia peste vre-o luna doua :)))))

Taraboste spunea...

Merci pentru sfaturi. Sunt binevenite pentru ca mai am multe de invatat in privinta bloggingului :)
Poate te iau consultant:) Esti scump?

amiralul spunea...

:)) hai ma ce consultant? :)) am zis si eu doar o parere acolo. nu trebe sa iei in seama. tu faci cum crezi ca e mai bn.

Taraboste spunea...

Cand va veni vremea sa trec la domeniu propriu o sa-ti cer parerea, un sfat in plus nu strica nicioadata.

Viola spunea...

Pentru mine luna e foarte importantà! Locuiesc pe o stradà slab/nimic iluminatà, si pot sà spun cà luna m-a salvat de multe ori! De càte ori mà uit la ea, incerc sà-mi imaginez ce-i inàuntru...

Taraboste spunea...

Cica-ar fi goala ... dar voi reveni cu teoria asta intr-un "episod" viitor :D

amiralul spunea...

daca e goala sa mergem sa o intepam cu acul... oare o sa se desumfle precum balonul? =))))

Taraboste spunea...

Nu le da idei ca trimit cateva rachete nucleare sa verifice :D

amiralul spunea...

aaaa app de luna uite ceva misto. la tine am vazut-o ca nu mai stiu?

http://www.youtube.com/watch?v=M-75_niQiT4

Anonim spunea...

Unii spun ca Luna n-ar fi chiar asa de naturala, da' ce ma amestec eu in conspiratiile lor, ca oricum nu mi-au rezervat un loc in buncarul de acolo in caz de exod! Apoi, daca n-are atmosfera, de ce falfaie steagul Americii in prima poza facuta pe luna? O fi stranutat fotograful?E drept ca e steag american, falfaie unde si cum vrea el!:))Si nici nu pot sa sufar luna plina, ca nu pot sa dorm din cauza ei!

Taraboste spunea...

Deci nu ti-a dat nimeni luna de pe cer ... inca?

Taraboste spunea...

Super ... nu e de la mine dar cred ca-l voi prelua cu proxima ocazie :D

întuneric spunea...

Si daca Luna ar fi avanpostul unei civilizatii extraterestre, ce?... Poate la un moment dat, ei or sa ne opreasca sa ne autodistrugem.

Nu sunt un fan al teoriilor lunare, da' zic si eu...

Taraboste spunea...

Cred ca ar fi foarte bine ... daca nu ne-au "mancat" pana astazi inseamna ca nu-s asa rai :) Asta daca nu asteapta sa ne "coacem" mai bine :D

DoarBaiaMare spunea...

Foarte interesant..Si in ziua de azi suntem fascinati de ea...Vreau sa traiesc si eu o aselenizare..Ca tare de mult nu am mai calcat noi pe acolo..

Taraboste spunea...

Este cu semne de intrebare inclusiv aspectul asta ... de ce nu a fost continuat programul de explorare si studiere a lunii?
Sau poate ca a continuat, poate se deruleaza doua programe spatiale in paralel, unul vizibil in mass media si altul nestiut.

amiralul spunea...

auzi, ca tot se vorbesc de scenarii apocaliptice prin decembrie sa-ti zic si eu una... cica o sa pice luna pe pamant =))

Taraboste spunea...

:) ... cel putin sa le cada-n cap rusilor sau americanilor, sa nu pice pe noi :D

Savoir Faire spunea...

Tare asta cu picatul :))

Taraboste spunea...

Am auzit si eu ceva discutii pe tema Decembrie, 2012 ... dar las lucrurile sa se-ntample de la sine :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza