joi, 11 octombrie 2012

Nava cargo Dragon a andocat la bordul SSI

Dupa ce Duminica SpaceX a lansat cu succes de la Cape Canaveral racheta Falcon 9 cu scopul de a plasa pe orbita nava cargo Dragon pentru aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale, ieri s-a incheiat cu bine a doua etapa a misiunii spatiale, aceea a cuplariii navei Dragon la portul de andocare al SSI.

Cuplarea navei Dragon la SSI

Totul a decurs fara incidente, inginerul de zbor al SSI, Aki Hoshide, reusind in dimineata zilei de 10 Octombrie capturarea navei Dragon cu ajutorul bratului robotic Canadarm2, dupa ce Dragon se plasase la circa 10m de SSI. Dupa 2 ore in care echipa de la sol a preluat controlul pentru a muta nava pe partea statiei pozitioanta spre Terra, comandantul SSI a finalizat operatiunea de cuplare a navei Dragon la modulul Harmony al statiei la ora 09.03 AM.

 Deschiderea trapei intre ISS si Dragon

Misiunea prevede o perioada de 18 zile in care echipajul SSI va descarca incarcatura de 500 Kg trimisa de pe Terra si va reincarca cargoul cu aproape o tona de materiale si echipamente folosite pentru returnarea lor pe Pamant. Decuplarea navei Dragon este programata pentru 28 Octombrie, in aceeasi zi Dragon urmand sa revina pe Terra dupa un drum de 6 ore si o amerizare in largul coastelor Californiei.

Intre timp, la  Cosmodromuul Baikonur din Kazakhstan se fac pregatiri pentru lansarea la 23 Octombrie 2012 a unei noi echipe de trei astronauti pentru o misiunea de 5 luni la bordul SSI. Echipa formata din americanul Kevin Ford si rusi Oleg Novitskiy si Evgeny Tarelkin va ajunge la SSI la bordul navei Soyuz TMA-06M.
Sursa: www.nasa.gov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza