miercuri, 14 noiembrie 2012

Curiosity analizeaza solul de pe Marte

Au trecut 101 zile de la amartizarea roverului Curiosity la 06 August, 2012, ca parte a misiunii Mars Science Laboratory. Misiunea este cea mai importanta incursiune pe care NASA o face pe planeta Marte si s-a dovedit pana acum un succes, Curiosity reusind deja in cele 3 luni de explorare sa colecteze si sa trimita mult mai multe informatii despre planeta Marte decat au reusit toate misiunile precedente impreuna.


Si este doar inceputul unui program gandit pentru o perioada de minim 2 ani, in care roverul va strabate suprafata Planetei Rosii, pentru a ajuta cercetatorii NASA sa inteleaga mai bine conditiile de mediu de pe Marte, in vederea pregatirii primei misiuni cu echipaj uman.

Instalarea instrumentului SAM

Pe 09 Noiembrie, 2012 Curiosity a prelevat particule de sol martian pentru realizarea primelor teste de sol cu ajutorul instrumentului SAM (Sample Analysis at Mars), cel mai mare instrument al roverului localizat in interiorul corpului acestuia.

Imaginea este surprinsa de una dintre camerele roverului si reprezinta capacele
de protectie a celor doua cai de acces prin care probele sunt introduse in SAM

SAM are rolul de a analiza compozitia chimica a particulelor de sol in cautarea unor dovezi privind capacitatea mediului martian de a sustine viata, acum sau in trecut. In cursul urmatoarelor doua zile de la prelevare, SAM arealizat o serie de teste si analize asupra probelor de sol martian utilizand spectrometria masei, cromatografia gazelor si spectrometria laser.

6 comentarii:

amiralul spunea...

mie toate cacaturile astea cu analiza pietrelor si a nisipului de pe marte mi se par pierdere de vreme si de bani. de ce nu isi focuseaza cercetarile pe proiecte mai importante?

ce rost are sa analizezi o planeta moarta doar ca sa aflii daca a existat viata? e clar ca a existat si ca exista.

poate-s eu idiot dar mi se pare ca stiinta e pe un drum gresit cu experimentele astea. dead end road cum s-ar zice. nu au perspective cu adevarat importante.

sau poate sunt facute de fatada iar chestiile cu adevarat miscatoare si imp nu sunt dezvaluite publicului. pt public mai baga una de-asta cu marte, cu roboti, etc... ce poate pricepe pulimea fara prea multa carte.

Taraboste spunea...

Vezi ca stii ... :) Ti-ai raspuns singur la final.

Teodor Marin spunea...

nu e nimeni pe marte, sunt doar bani spalati.

Taraboste spunea...

Adevarul este ca se fac multe speculatii pe tema asta, insa ramane si varianta in care totul este "pe bune" si Curiosity chiar are rolul de a pregati o viitoare misiune NASA pe Marte, cu echipaj uman la bord ...

Adriana spunea...

asteptam rezultatele... eu tot cred ca ceva ceva exista acolo...:)

Taraboste spunea...

Cred ca mai degraba a existat ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza