luni, 12 noiembrie 2012

China in era spatiala - Statie Spatiala made in China

China nu a devenit doar a doua super putere economica a lumii, ci marseaza puternic pentru a recupera diferenta si pe alte planuri, in special militar dar si in privinta explorarilor spatiale, domeniu in care nu s-a remarcat in mod special.

Echipajul misiunii Shenzhou-09, Iunie, 2012

Agentia spatiala chineza a anuntat ieri faptul ca in Iunie 2013 va fi lansata o noua misiune spatiala chineza, Shenzhou-10, care va plasa pe orbita o nava la bordul careia se vor afla trei astronauti, doi barbati si o femeie. Acestia vor ramane in spatiu pentru 15 zile la bordul modului Tiangong-1, dupa care vor reveni pe Terra.

Tiangong, stanga si Shenzhou-08,dreapta (foto)

Daca si aceasta misiune se va incheia cu succes, China doreste sa dezvolte proiectul in continuare si sa construiasca propria sa statie spatiala pana in 2020. China are o dezvoltare fulminanta in explorarea spatiului, reusind in ultimele misiuni atingerea a unor obiective majore:
+ In Septembrie, 2011, a fost plasat pe orbita circumterestra modulul spatial Tiangong-1 ("Palatul Ceresc");
+ In Noiembrie, 2011, misiunea fara echipaj Shenzhou-08 a andocat cu modulul spatial Tiangong-1;
+ In Iunie, 2012,  misiunea Shenzhou-09 a plasat pe orbita un echipaj uman format din 3 membri, care a andocat cu modulul Tiangong-1;
+ In Iunie, 2013 este programata misiunea Shenzhou-10, care va duce la bordul modulului spatial un nou echipaj de 3 membri si va aproviziona nava.

Tinand cont de scurta istorie a Chinei in explorarea spatiului, evolutia ultimilor ani este de-a dreptul uimitoare. Programul spatial chinez a fost initiat in 1992, dar primul chinez, astronautul Yang Liwei, a ajuns in spatiu abia in 2003 la bordul misiunii Shenzhou-05

8 comentarii:

Anonim spunea...

Si tu ii lauzi pe americani!:)In cativa ani americanii tai or sa imprumute rachete de la chinezi, ca taxiurile in parcarea garii.:) Astia sunt obisnuiti sa circule si in geamantane, deci incap multi intr-o naveta spatiala.Deci China va avea si prima armata spatiala(nu cred c-or sa aiba si cavalerie)Plus ca dintr0un kilogram de orez se hranesc toti...

Taraboste spunea...

Vezi ca m-ai intles gresit ... nu-i laud, doar prezint situatia :) Revenind la astia mici cu ochii oblici, au multa vointa dar trebuie sa mai cumpere ceva oameni de stiinta inovatori. Daca reusesc asta, nu le mai sta nimic in cale.
Nu poti copia la nesfarsit.

DoarBaiaMare spunea...

:)) Oare astronautii vor purta tenisi chinezesti ?? Acu serios, ei chiar au capacitatea de a trimite oameni in spatiu...

Taraboste spunea...

Cu siguranta tenesi chinezesti :) Ca doar nu vor importa de la americani.

amiralul spunea...

:)))))) asta mai lipsea... statii spatiale made in china.. oare o sa aiba cineva curaj sa se urce in asa ceva? :))))

Taraboste spunea...

Poi ei :D
Fii sigur ca daca vor fac super calitate.
Desi gapul tehnologic fata de americani este foarte mare, cred ca sunt capabili sa dezvolte si mai ales sa finanteze o statie spatiala proprie.

amiralul spunea...

eu nu cred ca vor fi de calitate. ei se risca sa ii trimita in cosmos ca sunt miliarde... au de unde alege daca esueaza =))

Taraboste spunea...

Vom vedea ... nu mai este asa mult pana-n 2020 ... Daca reusesc sa puna la punct statia spatiala cu echipaj permanent la bord se schimba putin datele problemei.
Sa speram ca nu se ciocnesc cu SSI :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza