marți, 23 octombrie 2012

U.E. iti da dar nu-ti baga si-n traista

Incepand cu anul 2007 Romania beneficiaza de cofinantarea programelor de investitii prin fonduri structurale din bugetul Uniunii Europene, pentru intervalul 2007 - 2013 fiind alocata suma de 28 Miliarde Euro. Scopul proiectului este acela de a sprijini domenii de activitate care pot influenta direct cresterea economica a Romaniei, precum si domenii in care suntem deficitari fata de standardele Uniunii Europene: transporturi, agricultura, protectia mediului, dezvoltarea rurala, ocuparea si formarea profesionala profesionala, educatia si egalitatea de gen, totul cu accent pe dezvoltarea sectorului IMM.

Toate programele de cofinantare sunt structurate pe AXE prioritare, gestionate de Agentia de Dezvoltare Regionala, ca organism care reglementeaza si monitorizeaza accesarea fondurilor si corectitudinea implementarii proiectelor finantate, sub egida Regio - Initiativa locala pentru dezvoltare regionala.

Timpul curge implacabil si fondurile europene odata cu el ...

Impactul fondurilor europene in Romania este insa unul destul de redus, tara noastra reusind o contra-performanta unica in Europa, situandu-se pentru al treilea an consecutiv pe ultimul loc in cadrul Uniunii Europene in privinta ratei de absorbtie a fondurilor europene, atingand cu greu un prag de 14% al platilor angajate la finele anului 2011.

Incapacitatea ADR de a oferi suportul necesar celor care erau si sunt eligibili pentru obtinera fondurilor, procesul birocratic si anevoios prin care trebuie sa treaca cei care totusi reusesc sa pregateasca dosarul solicitat, piedicile voite sau nu pe care le intalnesc, termenul de aproape 2 ani care trece de la acceptarea dosarului pana la semnarea finantarii, incapacitatea unor beneficiari de a respecta regulile utilizarii acestor fonduri, blocajele generate in sistem de neregulile intalnite ... toate acestea constituie tot atatea motive care au determinat individual sau impreuna ratarea celei mai mari oportunitati pentru ca Romania sa recupereze rapid diferenta economico-sociala care o separa de celelalte tari membre U.E.

Este imposibil de inteles lipsa de interes si incapacitatea guvernelor care s-au perindat la putere de a atrage si de a cheltui banii europeni, o oportunitate care este pierduta fara a mai avea sansa accesarii acestor fonduri dupa 2013. Va urma un nou program din 2014, cu alte reguli ale "jocului", mai dure si mai exigente, deci implicit rata de absorbtie va fi si mai slaba.

Si totusi, exista municipalitati care au reusit sa atraga cu succes fonduri europene, un exemplu demn de urmat fiind Primaria Sectorului 2 din Bucuresti care ocupa prima pozitie in randul administratiilor locale, reusind numai in 2011 semnarea unor contracte insumand peste 18 Ml Euro, de peste trei ori mai mult decat a reusit PMB in acelasi an. In contextul celor prezentate mai sus, exemplul meu constituie doar exceptia care confirma regula ...

Timpul curge implacabil si fondurile europene odata cu el ...

Postare pentru concursul Blogger European (regulamentul campaniei).

Daca ti-a placut, da un share pe Facebook sa se bucure si altii :)

8 comentarii:

Claudiu spunea...

Intr-un sat primarul a primit fonduri europene sa reabiliteze scoala si inca ceva... A trecut timpul, a cheltuit din bani pe alte prostii, iar cu 2-3 luni inainte de a expira timpul in care trebuia sa faca lucrarea respectiva, s-a dus si a cumparat 30 de calculatoare pentru scoala, desi scoala nu avea curent electric. Tare, nu?

toby spunea...

Mda.Si altii (ca mine) sunt disperati caci au un proiect cultural si nici Camera di Comercio nici biroul GiovaneImpresa de la primaria Firenze nu le aloca un mizilic de 27300 euro de la fondurile europene.

toby spunea...

Revin cu o chestie haioasa.Am citit putin regulamentul si mi-a atras atentia o chestie.La premii scrie clar ca excursia castigata(avion+cazare+diurna) va fi decontata dupa ce excursia se va fi incheiat.DUPA. Deci astia care sunt interesati sa afle cum de nu au succes fondurile astea europene la romani organizeaza un concurs la care nu sunt in stare sa aloce fondurile de premiere imediat.Am ras....

ion spunea...

s-au alocat câteva sute de milioane şi pentru culturalizare din partea UE. Dar cam aşa e cu băgatul în traistă..

Taraboste spunea...

Si mai este primar? Se verifica la sange modul utilizarii banilor si daca nu au fost cheltuiti conform proiectului nu sunt decontanti, fiind imputati celui care a contractat finantarea.

Taraboste spunea...

Deci nu doar la noi sunt probleme in directia asta ...

Taraboste spunea...

Or fi si premiile tot din bani europeni, iar alocarea lor se face dupa cheltuire ... beneficiarul trebuie sa suport din fonduri proprii in prima faza, si abia dupa implementare poate deconta cheltuielile catre UE/ADR.
Avand in vedere sumele ... puteau sa plateasca in avans :)

Taraboste spunea...

Ce cultura ... nu sunt in stare sa atraga fondurile pentur agricultura, industrie, drumuri ... investitii grele, vitale si usor de documentat si tu speri sa-i acceseze pe-aia pentru cultura :)
Se "fura" mult mai greu banii UE si chiar daca reusesti esti prins rapid cu ocaua mica. Cred ca este principalul motiv pentru care avem o rata de absobtie atat de scazuta.
Dupa principiul, daca mie nu-mi iese nimic, de ce sa ma agit ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza