marți, 9 octombrie 2012

Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica

Cam asa au privit si privesc occidentalii situatia din Romania. Cand e vorba de aspecte de suprafata, se bate toba necesitatii schimbarilor, a evolutie democratice, debarasarea de demonii comunismului, etc, etc. Dar cand sunt aduse in discutie interese economice, optica lor se schimba si orice pas inainte este conditionat si supus presiunii marilor puteri.

Odata cu statutul de candidat al Romaniei la NATO si UE, fortele lumii si-au exprimat interesul fata de resursele industriale si economice extrem de importante din Romania, ca sursa pentru alimentarea propriilor lor economii... Ca ban la ban trage.

Sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica.

Marea Britanie si-a luat tainul, bagandu-ne pe gat celebrele fregate second hand, fiecare cu o vechime de peste 15 ani, mormane de fiare vechi pentru care Romania a platit 144 Milione de Euro catre firma BAE Systems care le achizitionase de la Marina din Albion la pret de fier vechi: 200,000.00 dolari / bucata. Oare chiar nu se putea achizitiona echipament nou? Anul trecut au fost necesare 5 reparatii la celebrele nave de razboi apartinand Romaniei ... si nu pentru ca au fost avariate in vre-un conflict maritim. Desi faptul ca Romania le-a cumparat, a salvat cele doua fregate de la o "moarte" sigura, destinatia lor in 2002 fiind de tinte pentru marina britanica ...

Americanii ne impun avioane F16, normal ca tot second hand, folosite pana acum de portughezi, urmand sa platim jumatate de miliard de euro pentru o escadrila. Sa speram ca totusi vor pica ceva mai rar decat Migurile si vom inepe sa face agricultura arand cu plugul nu cu avioane de vanatoare. Asta dupa ce Bechtel a devalizat conturile Ministerului Transporturilor ani la rand, sugand sute de milioane de dolari, fara a construi mai nimic.

Mai nou, se pare ca si olandezii au ceva interese pe la noi, uitandu-se cu ochii umezi la portul Constanta, o afacere anuala de un miliard de euro ... Cand privim lucrurile din perspectiva asta mai ca le-ntelegem opozitia ferma la intrarea Romaniei in spatiul Schengen, bietii de ei avand un dublu interes: odata suma frumusica mentionata mai sus, iar apoi faptul ca intrarea portului Constanta in administrarea unei alte companii decat una olandeza pericliteaza statutul de cea mai mare comerciala pentru acces in spatiul comunitar pe care-l joaca portul olandez Rotterda

Si exemplele pot continua ... Chiar si la nivel individual am avut parte de o astfel de experienta ... Am lucrat intr-o firma americana aproape 2 ani de zile si am constat cu oarecare surprindere ca primul lucru pe care l-au facut managerii americani a fost sa se alinieze stilului de managemnt caracteristic patronilor mioritici: salarii la negru cu minumul pe economie in cartea de munca, zile de weekend petrecute la birou, concedii programate cu greu, exploatare maxima si vaicareli nesfarsite cand aduceam in discutie cresteri salariale.

Cred ca vorbele lui Farfuridi din celebra opera a marelui scriitor I.L. Caragiale definesc foarte bine acest comportament:
"Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!"

Oare se va sfarsi vreodata calvarul prin care trece Romania? Dupa ce secole la rand am fost in valtoarea razboaielor purtate de marile puteri, trecand prin mutilari teritoriale si de identitate nationala aproape imposibil de suportat, acum suntem la intersectia intereselor economice si politice ale noilor puteri.

Toate-s vechi si noua toate ...

15 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Toti isi bat joc de noi..Si noi lasam sa se intample asta..Poate pe undeva o si meritam..

Taraboste spunea...

Nu toti, dar multi. Cand sa mai aibe timp politicianul roman sa negocieze si sa combata noul timp de ivazie, cand preocuparea lor de baza este lupta pentru ciolan, pentru satisfacerea intereselor, pentru atingerea obiectivelor personale, nu a celor nationale, asa cum este normal pentru un politician care a ales si a fost ales sa reprezinte poporul, natiunea.

ion spunea...

nu mulţi, doar toţi, ca să menţinem tema..

Taraboste spunea...

:) ... rad eu, dar nu e rasul meu ...
Nu stiu daca vom reusi sa iesim din cercul asta vicios al dorintei de a juca in liga europeana si nord-atlantica in contrapartida cu compromisurile necesare acceptarii in joc.

Adriana spunea...

Daaaaaaaa... si coincidenta face ca ieri am privit pentru a N oara "O scisoare pierduta..." si Doamne, cat mai seamana circul de azi cu ce se intmpla in aceasta piesa....

Taraboste spunea...

Nemuritorul IL Caragiale :)

Anonim spunea...

Asta este, suntem poporul Caragiale, dar cel mai bine se potriveste in ziua de azi, un pamflet de-al lui Tanase, din '39:
Ne-am trezit din hibernare
Si-am strigat cit am putut:
- Sus Cutare!
- Jos Cutare!?
Si cu asta ce-am facut?
Am dorit, cu mic, cu mare,
Si-am luptat, cum am stiut,
S-avem noua guvernare?
Si cu asta ce-am facut?
Ca mai bine sa ne fie,
Ne-a crescut salariul brut,
Dar traim in saracie
Si cu asta ce-am facut?
Ia coruptia amploare,
Cum nicicind nu s-a vazut,
Scoatem totul la vinzare?
Si cu asta ce-am facut?
Pentru-a cistiga o piine,
Multi o iau de la-nceput,
Ratacesc prin tari straine!
Si cu asta ce-am facut?
Traversam ani grei cu crize,
Leul iar a decazut,
Cresc intruna taxe-accize?
Si cu asta ce-am facut?
Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte
Si cu asta ce-am facut?
Se urzesc pe-ascuns vendete,
Cum nicicind nu s-a vazut,
Tara-i plina de vedete
Si cu asta ce-am facut?
Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
E sloganul cunoscut;
Iarasi am votat ca prostii.
Si cu asta ce-am facut?
Nu s-a schimbat nici macar o virgula.
Si-mi permit o rectificare. Nu altii isi bat joc de noi, ci noi insine. Noi de "lucram" singuri in favoarea strainilor si in detrimentul nostru.

Taraboste spunea...

Foarte adevarat ... cum se repeta istoria ...

Anonim spunea...

Numai noi nu invatam nimic si repetam la infinit aceleasi greseli. Acum catva timp, PSD-ul era hulit si injurat, erau hoti, corupti, tradatori de neam si tara, asa ca au iesit invigatorii "hotii si coruptii, tradatorii de neam de tara"de acum. Iar noi ne dam in cap pe strada, ca ala-i basist, ala-i taranist, ala-i pesedist. In ce hal a ajuns acest popor. Politicienii? Ei sunt produsul nostru, din randurile noaste, aidoma noua. Geaba ne incordam noi muschii acum, ca odata pus acolo sus, oricine va fi corupt. Pentru ca numai ca sa accepti sa ajungi acolo, este nevoie de o imensa cantitate de miselie, pentru ca altfel esti halit de ceilalti.
Or sa treaca si alegerile astea, o sa le uitam cum am uitat 50 de ani mde comunism, cum am uitat mortii Timisoarei, si mineriadele, si o s-o luam de la capat peste 4 ani cu "Sus Cutare! - Jos Cutare!"
"Noi muncim noi nu gandim" se razbuna. Dovada ca romanii muncesc fara sa gandeasca, adica muncesc in zadar. Mai grav este ca si voteaza la fel.
Mark Twain spunea: "Daca prin vot am
putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam".
Si asa si este.

Taraboste spunea...

Da, puterea corupe, orice politician si din orice sistem, insa ai nostri duc lucrurile la extrem... Si nu vorbesc doar de USL ... nici PDL nu e cu mult mai breaz. Dar intotdeauna s-a votat pe fondul unor sentimente negative, nu pentru faptul ca cle pe care-l votezi este cu adevarat o buna alegere.
Omul are memorie scurta si cand strange cureaua uita si mai repede. Dar uita si ca nu vor alerga cainii cu covrigi in coada si ca daca avem parte si de putin ghinion, va fi mai rau sub USL chair si pentru aparatul de stat.

Anonim spunea...

Pai nu ai cui sa explici asta. A venit unul din opozitie si a zis ca "astia e bagabionti si va minte, eu va spun adevarul si o sa va dau de toate la toti" si gata, toata gloata, URAAA asta e cavalerul pe cal alb.
La noi toate sunt duse la extrem. La toate nivelurile. Vecinul isi face casa mai mare ca a mea, doar ca sa-mi arate el, isi ia maisna mai scumpa, tot asa, fara sa gandesca daca are cu ce sa le intretina. Romanul nu-si ia Logan decat daca este silit de venituri, altfel isi ia Mertzan. Apoi ramane fara bani si urla ca nu-i da guvernul.
iesi in strada si incearca sa le explici celor care "muncesc nu gandesc", ca nu guvernul trebuie sa le asigure loc de munca, si imediat esti basist, securist, ba chiar iti si una peste cap. Nu fac apologia niciunui partid. Sunt PNL-ist prin traditie si educatie, dar nici cu peneleii de azi nu mi-e rusine. Mi-e sila sa mai ies la vot. ptr ce? sa aleg pe cine? a ajuns votul ca mersul prin ploaie, indiferent de ce umbrela ai, tot te uzi.
pana nu se remediaza ceva aici jos, la marea masa de votanti, nici n-o sa avem politicieni adevarati. nu ma leg de faptul ca politicienii se imbogatesc. e la fel peste tot, e o slujba, un job pana la urma. ci ma leg de "personajele"care ajung acolo. atat timp cat este ales un marean care este, doar pentru ca "e de-al nostru, din popor", ataa timp cat Jiji este "vedeta" pentru ca mai da o suta doua unui amarat, n-o sa avem noi politica adevarata.
Romanul vrea sa i se dea, dar cand ii ceri, te injura.
Toti fura in felul lor, ca au salarii mici, asta e scuza, dar cand fura altii, "fir'ar ai dracului de hoti nenorociti".
daca nu pleaca cu un pix de la birou, a muncit degeaba. daca n u scoate un litru de motorina/benzina din rezervorul masinii pe care lucreaza, a fost la munca degeaba azi.
pana cand nu ne vom debarasa de aceste metehne, cei ce ne conduc vor la fel ca astia de acum.
Omenirea se trage din Adam si Eva (un barbat si o femeie), numai noi ne tragem din Traian si Degebal (un degenerat si un betivan). :D

Taraboste spunea...

Buna asta cu furatul :) Daca cei care fura un pix ar exptrapola situatia ar putea considera ca secretarul de stat care fura 100k euro face cam acelasi lucru ... :D

Anonim spunea...

Vrei sa spui ca aberez? Asta e realitatea Tarabostes. Uite si un exemplu. Un prieten de-al meu are o firma de transport. 4 capete tractor cu semi-remorca (SH-uri, nu noi), cu care cara diferite marfuri, dupa cum are contracte. Un sofer are 2500 RON/luna, plus bonus daca face mai mult de nu-stiu-cati Km pe zi, alt bonus in campanie agricola, deci ajung pe stat cam la 3000 de ron/luna in mana. UN SOFER!!! Ei, ce spui tu ca prietenul asta a pierdut un contract cu o firma ce importa ingrasaminte chimice din Bulgaria, pentru ca la destinatie au ajuns "bag-urile" "violate". Nu a fost soferul de vina, ar spune unii, au fost asa de la incarcare, ar spune altii, dar nu-i asa, ca acolo fiecare bag e sigilat. Altul, era acasa la masa in timpul in care trebuia sa fie la incarcare in port, iar cand il intreaba "patronul", unde esti, el spune ca e in port, asteapta sa intre la cantar. Ghinion ca exista GPS-tracker.
Conteaza ca individul fura un pix sau 100.000 de euro? Crezi ca ala de fura un pix, daca ar fi in situatia sa aiba 100.000 pe mana nu i-ar lua? He he he he.
Ia orice protestatar din care piata vrei tu, ia orice strigator de jos cutare, sus cutare, si pune-l in locul celui care a furat banii ptr autostrazi. Ce crezi tu ca va face? Unde vor lucra rudele lui de gradul I in primul rand??
Era candva, un grup satiric, care printre vulgaritati mai spunea si chestii inteligente si de actualitate, la obicect, Un pamflet spunea (printre altele) asa:
"Ca romanul nu-i niciunul,
Fura toti, nu spune unul"
He he he, ce mare adevar.
De la casierul/casiera din alimentara, pana la ministru. Toti iti baga mana in buzunar intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin direct.
Iar noi strigam sus tare, jos cutare. Azi pe unii, maine pe altii, dar invariabil noi injuram puterea, indiferent de culoare.
Nu generalizez, sunt oameni care nu ti-ar lua un pix de pe birou, dar pe aceste exemplare rare nu prea le vezi urland prin piete, nu se "impopotzoneaza" cu ce haine au mai bune, sa mearga in piata, ca deh, vine tembeliziunea.

Taraboste spunea...

Nu aberezi ... m-ai inteles gresit sau nu m-am exprimat eu corect :) Vroiam sa spun ca omul de rand arunca usor cu pietre in marii coreupti, insa uita de pixurile si prostioarele pe care le "imprumuta" ei. Normal ca un ministru fura proportional cu pozitia si posibilitatile pozitiei sale :D

Anonim spunea...

Mda, Caragiale este etern in tara asta.
Romanul a ajuns sa nu mai vada singur. Are nevoie de "lampase" sa-si vada barna din ochi.
Azi e randul PDL-istilor sa fie injurati. La anul? Pe cine mai injuram? De munca ne apucam si noi? Pentru ca vad doar noi si noi promisiuni, dar numai de "si dai si lupta, si dai si lupta". Mai nou, dupa ce ies castigatori in alegeri, Antonescu ne promite ca ne scapa de Base printr-o noua suspendare, un nou referendum, O ALTA CHELTUIALA INUTILA. Eu as fi vazut mai logic si mai corect sa ne spuna ca dupa ce vor castiga alegerile se vor pune pe treaba sa ne scoata din "rahat", sa repare ce au stricat hotii si banditii de pedelisti, ca vor readuce normalul in viata cetatii. Dar nu, constienti ca nu cum, nu au cu ce, si nici cu cine, ei s-au gandit ca e ma bine sa profite de moment, pana nu se prinde lumea ca-s incompetenti, si sa apuce si osul presedentiei, ca tot e pentru 5 ani. Dar nimeni nu pare a vedea asta, Toti ii dau cu Batman-Batman, base si gashca de hoti.
Ce tara frumoasa avem, pacat ca-i locuita!!
:D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza