sâmbătă, 15 septembrie 2012

Tensiuni fara precedent in lumea musulmana

Incredibil cum un film realizat de un grup de amatori si difuzat pe YouTube a putut detona muntele de "dinamita" acumulata in tarile musulmane in ultimii ani pe fondul sentimentelor anti-americane si anti-occidentale in general. Sau poate ca evenimentele ultimelor zile vin sa confirme fragilitatea sociala si politica din majoritatea tarilor musulmane, in special cele care au trecut prin "Primavara Araba", tari s-au scuturat de regimurile totalitare care le conduceau, dar care au lasat in urma un vid de autoritate imposibil de controlat.

Proteste in Egipt (foto; www.ap.org)

Dupa ce miercuri s-a dat startul violentelor in Egipt, culminand in Libia cu uciderea celor patru oficiali americani, inclusiv ambasadorul, in urmatoarele doua zile protestele mai mult sau mai putin violente s-au propagat in intreg Orientul Mijlociu si Nordul Africii, in peste  20 de tari.

In capitala Tunisiei, Tunis, protestatarii au invadat ambasada SUA si au incendiat steagul american arborat, incendiind si o scoala americana din apropiere. In capitala Sudanului, Khartoum, protestatarii au trecut peste zidul ambasadei si au arborat un steag negru al militantilor islamisti. Nici ambsada SUA din Yemen nu a scapat neatacata, fiind invadata si vandalizata de multimea furioasa.

Proteste mai mult sau mai putin violente au avut loc si in alte tari musulmane precum Iran, Afganistan, Indonezia.

Pe fondul acestor evenimente si tinand cond de tensiunile deja existente in zona pana la initierea lor, Pentagonul a dislocat deja doua distrugatoare in zona.

Un comentariu:

toby spunea...

Sa nu ma intelegi gresit.Nu sunt nci anti musulman nici pro american dar nu inteleg o chestie.N-am vazut niciodata pe nimeni sa arda banii americanilor in semn de protest.Nimeni.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza