joi, 13 septembrie 2012

SUA se pregateste de razboi

Dupa propagarea pe internet a unui material video care aduce atingere valorilor religioase ale islamului, in cursul zilei de ieri au avut loc actiuni de protest in mai multe tari arabe. In Libia protestul a luat o turnura dramatica, finalizandu-se cu invadarea consulatului SUA din Libia si uciderea ambasadorului si a altor trei oficiali americani.

FAST - Fleet Antiterrorism Security Team (foto: www.armybase.us)

Raspunsul Pentagonului a  fost aproape instantaneu si a vizat doua masuri de urgenta:
+ A fost trimisa o echipa de 50 puscasi marini din cadrul Fleet Antiterrorism Security Team pentru a intari securitatea reprezentantilor SUA in Libia;
+ Doua distrugatoare ale marinei SUA, USS Laboon si USS McFaul au fost directionate spre coasta Libiei.

Distrugatorul USS Laboon (foto: http://en.wikipedia.org)

Distrugatorul USS McFaul (foto: http://en.wikipedia.org)

Se pare insa ca acea filmare a fost doar elementul declansator sau picatura care a umplut paharul, pentru ca erau anuntate miscari antiamericane inca din cursul lunii August. Primavara araba nu a dus la detensionarea realtiilor dintre SUA si tarile din zona golfului si nordul Africii, ba chiar acestea s-au deteriorat.

Pe fondul razboiului civil in plina desfasurare in Siria si a tensiunilor extreme privind relatia Iran-Israel, aceste miscari de protest conduc spre un deznodamant cert: un nou razboi in lumea araba. Doar ca de data asta situatia este una aparte, SUA avand tinte multiple, impunandu-se o prioritizare si o strategie deosebita pentru gestionarea unui conflict.

PS: si pentru ca tot a venit vorba de SUA, am facut o selectie de declaratii ale mai multor presedinti SUA pe teme delicate privind viitorul omenirii si visul american.

_________________
Deasemenea de interes,  Riscurile utilizarii lampilor eco: cancer, boli de piele, poluare, etc.

2 comentarii:

ion spunea...

SUA tre' să-şi apere reputaţia de badass. ce, fac ăştia chiar ce vor?

Taraboste spunea...

Ce-i drept s-a cam imputit treaba prin zona, dar cu cine sa inceapa mai intai razboiul? Cu Siria, cu Iran sau cu Libia? Grea decizie.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza