marți, 7 august 2012

O noua misune pe Marte

Taraboste, blog personal, idei si discutii despre societate, politica, cultura, tehnologie, sport
Dupa un drum de 54 milioane km care a durat 686 de zile, misiunea NASA "Mars Science" a plasat ieri dimineata (ora Terrei) roverul Curiosity pe suprafata planetei rosii. Se anunta a fi cea mai ampla exploarare a planetei Marte de pana acum, bazata pe roverul de 3m lungime si aproximativ 900kg, dotat cu doua laboratoare proprii, zeci de instrumente de cerecetare si sistem nuclear de furnizare a energiei.

Curiosity


Curiosity a amartizat in craterul Gale, zona aleasa special datorita geologiei variate.

Mars Science a beneficiat de o finantare de peste 2 miliarde de dolari, din care mai bine de jumatate au fost costuri cu cercetarea. Spre multumirea tuturor, in special a echipei NASA care a coordonat proiectul, amartizarea a fost un succes total si de acum se pot culege roadele efortului de trimitere a roverului Curiosity pe Marte.


Deja ieri, la putin timp de la amartizare, Curiosity a trimis primele imagini de pe Marte ale acestei misiuni, NASA facand publice fotografiile de mai jos:

Asteptam cu interes rezultatele curiozitatii de care va da dovada misiunea si modul in care va raspunde obiectivelor principale propuse la demararea proiectului:
+ Stabilirea posibilitatii ca Marte sa fi avut viata in trecut;
+ Studierea climei martiene;
+ Studierea geologiei planetei;
+ Colectare informatii pentru o viitoare misiune umana pe Marte.

Sursa: www.nasa.gov

2 comentarii:

Unknown spunea...

Va fi interesant de vazut cat de multe informatii vor da publicitatii. Aceste prime imagini sunt un bun inceput...

Taraboste spunea...

Echipa NASA estimeaza ca in aproximativ o saptamana roverul Curiosity va face primul "test drive" pe Marte, dupa ce tehnicienii vor finaliza verificarea instrumentelor de bord. Prima tinta este Mount Sharp situat la cca 8 Km fata de locul amartizarii.
Voi posta rezultatele testelor de saptamana viitoare.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza