miercuri, 22 august 2012

NASA pregateste primul drive test pe Marte

NASA a anuntat ieri ca a finalizat testul de mobilitate a roverului Curiosity pe suprafata planetei Marte. Rezultatele s-au ridicat la nivelul asteptarilor, NASA publicand imagini care surprind miscarea rotii din dreapta spate.


Curiosity - verificarea rotilor pentru primul drive test

Pana la acest moment misiunea s-a desfasurat conform programului, Curiosity indeplinind cu succes primul task, anume acela de a trimite fotografii color de inalta rezolutie din zona de amartizare. Dupa testele de mobilitate, urmeaza si prima deplasare pe Marte a roverului de 900 Kg.

Intre timp instrumentele cu care este dotat Curiosity au inregistrat si transmis catre centrul de control al NASA din Pasadena, California, o serie de alte informatii in baza primelor teste efectuate:
+ Statia meteo a inregistrat temperaturi variind intre -2ºC si +91ºC (peste circa o saptamana va incepe transmiterea unor rapoarte zilnice privind starea vremii pe Marte in zona craterului Gale);
+ Un alt instrument analizeaza existenta apei in mineralele aflate in stratul de suprafata al planetei (pana la 1m adancime);
+ Teste pentru stabilirea nivelul de hidrogen din sol, prin bombardarea cu neutroni a solului;
+ Trimiterea de noi imagini din zona craterului Gale.

Imagine panoramica - Craterul Gale

In urma testelor privind functionarea optima a rotilor si a sistemului de ghidare, in cursul zilei de astazi Curiosity va parcurge primul traseu pe Marte.
Sursa: www.nasa.gov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza