marți, 12 februarie 2013

Micul Paris, mai colorat ca oricand ...

Ieri am avut ocazia de a explora si exploata din plin sistemul de transport public din Bucuresti dupa o perioada destul de lunga in care nu ne-am intersectat pasii ... rotile ... Din perspectiva calitatii serviciilor pot spune ca raportul pret/calitate este unul echitabil, dar doar daca nu circuli la ore de varf.

Am inceput peripetia cu metroul si am fost vecin de scaun cu doua studente la medicina de origine indiana sau pakistaneza ... dupa voce, dupa port. Una dintre ele parcurgea un curs de medicina scris de mana in limba engleza ... Trasaturi fine, ten masliniu si un aer exotic propriu acelui areal al Terrei.


La Victoriei am iesit din "tenebrele" subterane ale metroului si m-am imbarcat in linia expres care merge la Aeroportul Henri Coanda. Liber, curat, cald, cu o voce placuta care anunta fiecare statie si o voce si mai interesanta in spate care sporovaia ceva la telefon in franceza ... Cred ca a vorbit pret de 2-3 statii ... nu se mai termina :)

La intoarcere, am revenit in taramul umbrelor si pe drumul spre casa am impartit vagonul de metrou cu un grup de trei negri, care tot bodoganeau pe limba lor.

Dar "sarea si piperul" intregii aventuri a venit pe final de "meci" cand am surprins urmatoarea convorbire telefonica ...

El, un tip la ~30 de ani, aranjat, spilcuit, curatel si bine sters de praf, se aseaza in metrou pe unul din scaunele din fata mea, scoate mobilul si suna pe cineva:
- Alo, Cocosel, te-am sunat sa-ti dau o veste ...
Uite-l si pe-asta, imi zic eu, si-a gasit momentul confesiunilor ...
- Aseara m-am vopsit ... Da, acum sunt brunet, sper sa-ti placa.
Cu greu m-am abtinut sa nu izbucnesc in hohote de ras :D
- Ne vedem cand vin la Ploiesti ...
Ma intreb si acum daca la capatul celalalt al undelor era o Ea sau un El :D
Uitandu-ma cu atentie, se vedea ca parul lui are o culoare aparte, un negru lucios cam nenatural ...

Mare ti-e gradina Doamne :)

Intr-o singura zi m-am intersectat cu mai multi vorbitori de limbi straine decat in ultimele luni luate la un loc. Micul Paris devine din ce in ce mai colorat, cosmopolit si asta gratie mai ales studentilor straini care vin la studii in Romania. Criza globala are si unele mici efecte pozitive pentru Romania, pentru invatamantul nostru superior, pentru ca este mult mai rentabil si mai facil pentru acesti studenti sa vina la studii in Romania si nu in centre universitare din Vest, unde costurile sunt mult mai mari.

Tu cand te-ai intalnit ultima data cu un strain?

25 de comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

De mult nu am mai dat nas in nas cu un strain..La telefon chiar azi am vb cu un client englez :)) Dar de exemplu un negru nu am mai vazut prin oras de vreo 1 an de zile :D

Claudiu spunea...

Ultima data m-am intalnit cu straini in Madrid... doar ca acolo eu eram strain :))
Prin Bucuresti am mers de vreo 2-3 ori cu autobuzul, dar n-am intalnit nici o atractie din asta :))

Taraboste spunea...

Daca trec peste faptul ca directorul al' mare este american, dar asta nu se pune in contextul discutiei, nici eu nu mai vazusem fete "colorate" de multa vreme. Se pare ca metroul bucurestean ofera aceasta experienta :)

Taraboste spunea...

Si ce de straini mai erau pe-acolo :) Ti-ai facut plinul pentru o buna bucata de vreme.
Daca nu folosesti transportul in comun se pare ca nu prea-i vezi prin Bucuresti.

Paul spunea...

Astazi, erau in lidl - erau ceva sportivi - si-au cumparat Gatorade.

Taraboste spunea...

Tot astia din articolul meu? :D

bucuros spunea...

cred ca un om care circula des cu autobusul, metroul.. prin bucuresti are o gramada de peripetii :))

raul rual spunea...

Nu-mi spune ca in tot drumul tau n-ai auzit deloc tiganeste! :))

Anonim spunea...

Si cati vorbitori de haules-baules in rommanes ai intalnit? Te-ai controlat de portofel, de scuipat si de paduchi? Sau astia nu intra la "straini" ci la super-autohtoni?Ca nici limba lor n-o stii...

Taraboste spunea...

Cam da ... si daca vrei adrenalina, circula fara bilet :)
La intoarcere cu expresul o domnisoara a fost prinsa in offside si a fost procesata de controlori ...

Taraboste spunea...

Din fericire nu :D

Taraboste spunea...

Deja sunteti rauvoitori cu aluziile astea privind anumiti minoritari :D. Poate pentru ca le stiu limba (putin) si stiu sa ma feres de ei, nu am avut de suferit prelucrari la buzunare :D

Intuneric spunea...

Ultima data m-am intalnit cu un strain in iarna lui 2010, cand am iesit la o cafea in Milano cu head-ul Agentiei in care lucram atunci.

In rest, ma intalnesc cu foarte multi straini de limba romana - in fiecare zi.

Nautilus spunea...

În mod curios, un efect al globalizării a fost pierderea calităţii de "extraterestru" pe care occidentalul şi românul o aveau fiecare în ochii celuilalt.

Nu doar în comunism, când ţara era practic un lagăr de concentrare, ci şi după, până prin 2004. Că existau arabi, turci, ruşi, ucrainieni era de înţeles până la un punct, fiindcă veniseră cu afaceri în Bucureşti, Iaşi, Timişoara. Faptul că existau expaţi vestici în câteva companii din Bucureşti înainte de 2004 avea un oarecare sens, dar nu aveai unde să-i întâlneşti, cel mult citeai despre ei în ziare, nu se punea problema să stai la terasă şi să bei o bere lângă unul din ei.

Dar umflarea bulei imobiliare şi muşcătura crizei au avut şi acest efect secundar, faptul că ţara (şi nu Bucureştiul) a devenit deschisă. Până la urmă, cu toate relele, Bucureştiul era totuşi o metropolă industrială în care se învârteau bani serioşi, 25% din PIBul ţării. Dar un baschetbalist negru, negru adevărat, pur, de ghetou, care agaţă adidaşii de firele electrice, să joace la Giurgiu? În fundul unui judeţ de mâna a doua? Trei sportive americance, jucând baschet la Alexandria!? Oraşul european cu servicii publice de sat!?

Cu numai 10 ani în urmă, asta ar fi fost o imposibilitate mai evidentă decât zborul unui român pe Lună.

~Nautilus

Bucur spunea...

e greu sa fi strain intr-o alta tara asta e sigur,din pacate sunt si oameni straini de comportament si limbaj chiar la tine in tara.

Taraboste spunea...

Daca-o luam asa ... deja devenim minoritari la noi acasa :)

Taraboste spunea...

N-as spune ca "in mod curios" ci mai degraba natural ... globalizarea presupune calatorii in ambele directii, interatiuni la nivel personal sau la nivelul companiilor din colturi opuse ale lumiii, toate aceste erodand treptat imaginea de "extraterestru" la care faci referire ...
Extrapoland, imi aduc aminte de copilarie cand aveam prin vecini o familie care avea copii la Bucuresti ... Cand le veneau nepotii bucuresteni in vacante parca veneau "extraterestrii". Toti copii din cartier doreau sa se joace cu ei, sa le fie prieteni ... :)

Taraboste spunea...

Partea a doua este inevitabila :)

Viola spunea...

da, sunt multi stràini care vin la studii la noi, e mai ieftin, da... cred cà tràim timpuri cà trebuie sà-ti iei casa in spinare si sà te duci unde te descurci mai bine.... Locul fix, cà e acasà, servici, scoalà, nu prea mai tine azi...

Taraboste spunea...

Adaptabilitate ... :)

Lavinia spunea...

In octombrie am intalnit straini la Craiova. A venit un amic sudanez sa isi ia o hartie de la universitate si ne-am revazut dupa 10 ani. Imi pare rau ca nu sunt mai multi straini in Craiova, imi place multiculturalitatea.

silavaracald spunea...

Eu ma intalnesc zilnic. Cu mine, cand ma uit in oglinda dimineata. :))

Taraboste spunea...

Uneori si eu am dubii cand ma uit in oglinda ... si nu doar dimineata :)

Taraboste spunea...

Cand vine din partea ta, multiculturalitatea are o rezonanta aparte :)

Nautilus spunea...

Când se umflase bula imobiliară (ceea ce la români are ca efect secundar umflarea tărâţei), un gurnalist pretindea că dacă se menţine ritmul de creştere economică până în 2020, România va depăşi Austria şi va ajunge din urmă Italia. Probabil în cazul în care ei ar fi stat pe loc.

Asta nu o să se întâmple decât atunci când vor apărea anunţuri în Libertatea cu italience care oferă companie şi activităţi la orizontală, şi când vor lucra pe şantierele patriei nişte austrieci, iar un Dorel roşu-vânăt de prea multă Unirea îi va înjura de mamă într-o românească pură cu accent nord-estic.

~Nautilus

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza