luni, 28 ianuarie 2013

Si daca ala s-a ocupat de parcuri si locuri de joaca, la ce i-a folosit?

... Asta pare a-si spune actualul primar al Sectorului 3, Robert Negoita, ocupant al fotoliului in discutie de jumatate de an. Pentru ca odata cu venirea sa la sefia primariei s-a inregistrat o scadere constanta a preocuparii fata de aspectul general al sectorului:
+ Spatiile verzi si square-urile au devenit sterpe (si asta pana la venirea iernii);
+ Parcurile sunt mai putin ingrijite;
+ Locurile de joaca sunt murdare si in degradare;
+ Siguranta este uneori pusa sub semnul intrebarii ...

Pana anul trecut Sectorul 3 era considerat unul dintre cele mai verzi si frumoase sectoare ale Bucurestiului, foarte curat, cu parcuri ingrijite, spatii verzi amenajate pitoresc si ... verzi, paza pentru parcuri si locurile de joaca, acestea din urma fiind curate si in stare foarte buna. Am avut norocul sa ma bucur de toate acestea in ultimii 3 ani, insa de cateva luni sunt martor, alaturi de ceilalti cetateni ai sectorului, la degradarea constanta, treptata, dar foarte vizibila, degradare care invaluie ca o ceata otravita acest colt al Bucurestiului.

Sa luam drept exemplul Parcul Brancusi, aflat la intersectia Bulevardului Nicolae Grigorescu cu Str. Constantin Brancusi. Am fost extrem de neplacut surprins cand mergand impreuna cu cei mici la locul de joaca din acest parc, am constatat ca trei din cele patru leagane erau vandalizate si de neutilizat, la fel ca si "plasa de paianjen" pe care prichindeii se catarau in aceeasi incinta.


.
Trecand peste furia de moment indreptata spre huliganii imbecili cu creiere de bibilica ce au considerat amuzanta distrugerea locului de joaca, mi-am dat seama ca in fapt problema pleaca de la administrarea parcului. Pana anul trecut, acesta era pazit de o echipa de gardieni ai unei firme de paza, asigurand atat integritatea articolelor de mobilier stradal din cadrul parcului, cat si integritatea locului de joaca.

De ceva vreme, stimabilul primar Robert Negoita a considerat oportun sa nu mai asigure paza acestui parc, rezultantele fiind cele mentionate mai sus. Ori vrea sa faca economie, ori nu-i pasa, ori doreste sa realoce contractul de paza unei firme "prietene", indiferent care ar fi motivul rezultatul este extrem de neplacut. Sper ca pensionarii care s-au grabit sa puna stampila pe numele primarului sa-si aduca aminte de acest lucru cand merg cu nepotii in parcurile din sector. Pentru ca nu este un caz singular.

Vesnica problema a politicienilor de 2 lei ... Promit marea cu sarea si rahat cu perje in campanie, iar cand se vad inscaunati, nu sunt in stare nici macar sa prezerve situatia preluata ...

25 de comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Pacat ca le lasa asa in voia sortii..Locurile alea de joaca sunt ultimul refugiu in fata obezitatii...

amiralul spunea...

asa sunt toate parcurile de peste tot. cel putin in romania unde exista specimenul numit derbedeu

Taraboste spunea...

Daca ma gandesc bine, poate fi o strategie buna. In cateva luni se pot distruge cu totul si ... o oportunitate foarte buna pentru anumite frime (prietene) sa refaca locurile de joaca.
Probabil ca s-a si intrebat de ce dracu' celalalt a pus paza, in loc sa le lase sa se distruga intr-un an, cu refacere anul urmator ... si tot asa.
O sursa buna de bani ...

Taraboste spunea...

Da ma, dar fostul primar nu era chiar idiot ... A investit in refacerea parcurilor si a spatiilor de joaca, iar apoi a contractat firme de paza care sa vegheze ca derbedeii si cretinii dornici de stricaciuni sa nu-si poata face de cap.

DANAP.RO spunea...

Mi-e atat de sila de Negoita, cred ca de la scandalul Prostituatelor pentru PSD (Banicioiu & co), ca m-ar fi mirat sa spui ca a avut vreo initiativa demna de lauda...

Taraboste spunea...

Poate sunt subiectiv, dar nu vad ceva bun in activitatea de pana acum. Chiar mai am cateva exemple negative ... Voi reveni intr-un articol cu o super idee prin care a scos rapid fonduri publice pentru pietris ...

raul rual spunea...

Fratilor, derbedei exista peste tot. Ce nu exista la noi, sunt cei care sa le spuna ca sunt derbedei si ca nu au loc in societate, iar pana isi revizuiesc comportamentul, ia sa munceasca putin in folosul comunitatii, cum ar fi la ingrijirea parcurilor.

Trebuie sa intelegem ca asteptam degeaba salvarea de la primari/consilieri/politicieni. Si daca vor misca ceva, vor misca inspre buzunarul lor, deci va fi facut de mantuiala...

Taraboste spunea...

Cum necum, in astia 3 ani de cand locuiesc in zona, fostul primar a reusit sa tina in frau distrugerea locurilor de joaca si a mobilierului stradal.
Noul "manager" nu prea mai este interesat de problema.

Inainte se putea ... acum nu se mai poate.

silavaracald spunea...

Ce să zic!... Adevărul e probabil pe undeva la mijloc.
Nu văd de ce ar trebui ca din banii contribuabililor sa fie păzite nişte leagăne. Mai degrabă ar trebui ca patrulele poliţiei comunitare să-şi facă treaba, şi atunci şi parcurile ar arăta altfel.

Taraboste spunea...

O patrula este inutila in acest context, pentru ca poate fi eficienta doar in cazul in care in momentul in care ajunge in zona constata huliganismul.
Un post de paza permanent asigura supravegherea continua.
Iar cand investesti zeci de mii de lei in amenajare, poate si mai mult, trebuie sa te gandesti si la pastrarea pe termen lung. Iar societatea mioritica nu prea stie sa pastreze.

întuneric spunea...

Problema nu e a politicienilor, ci a celor care ii voteaza.

@silavaracald: politia comunitara tot din banii contribuabililor traieste.

Adriana spunea...

Eu nu stiu de unde atata mirare din partea ta.. vesnic a fost asa si nu se va schimba nimic curand.. poate chiar niciodata :D
Is mai preocupati de cum sa-si umple buzunarele...

Taraboste spunea...

Ai perfecta dreptate ... doar ca marea problema este ca uneori nu ai pe cine alege ...

Taraboste spunea...

Mirarea vine de la faptul ca predecesorul a reusit sa pastreze in stare de functionare respectivele locuri de joaca si accesoriile care le populeaza ...

bucuros spunea...

primaria e de vina! culmea ca de fiecare data cand se schimba primarul se schimba si curatenia si atmosfeta orasului. cel putin asta e parerea mea :)

Savoir Faire spunea...

Probabil el ca primar acorda o atentie majora onorabilei Sale persoane, iar mai apoi aspectelor strict vitale.
In zilele noastre este mai mult decat necesar sa bagi ceva banuti in spatii verzi si curatenie pentru ca aspectul vital nu este singurul aspect important.
Parcurile, fantanile, operele publice si artistice, buna conduita si manierele ne fac sa fim diferiti de o mana de barbari.
Daca traim doar cu mancare, apa si oxigen, traim degeaba intru cat ca ar insemna sa ne umplem viata cu o iluzie de doua parale ieftine.
Exista si huligani, dar daca ar exista proiecte de educare si de informare (asa cum exista in tarile civilizate), numarul huliganilor ar scade de la generatie la generatie.In occident sunt parcuri si spatii verzi in medie ingrijite la fiecare inceput si sfarsit de strada, de ce nu se poate sa fie asa si in romania?
Am inteles ca moartea balbaitului a influentat ultimele 3 decenii, dar si asa e plina Romania de blocuri gri...
Macar parcurile sa fie verzi.

Viola spunea...

Cred cà àia de la primàrie nu au alocat bani cànd au fàcut bugetul pe anul àsta... ori au uitat, ori n-au avut..cert e cà suferà copiii dar si noi àstia mari..)
Dacà asa stau lucrurile, cred cà voluntarii ar putea sà se implice in a face ceva, stràngere de fonduri, etc. Iar cei care distrug parcurile or fi stresati, enervati pe lume, in general, altfel nu-mi explic comportamentul lor!

raul rual spunea...

ii urasc pe toti in egala masura, dar mi se pare ca totul e mai rau ca si acum 3 ani...

Probiu spunea...

Pai daca incepe sa arate rau sectorul 3 faceti galagie, nu-l lasati...

Taraboste spunea...

Sunt cu foamea-n gat ... Era un banc pe tema asta:
Unul zacea legat de un copac la marginea unei paduri, fara haine pe el, batut si plin de tantari care-i sugeau cu nesat sangele.
Apare un nene care suna la politie si pana la sosirea lor vrea sa-ndeparteze tantarii.
La care oropsitul urla: nnnnuuuuuuuuuu, astia-s satui, daca-i gonesti vin alti.

Asa si cu politicienii nostri de rahat.

Taraboste spunea...

E si "normal" ... vine omul cu echipa noua, cu finantatori noi, cu "prieteni" si trebuie sa le faca si lor loc ... Ca doar nu crezi ca agaricii astia care alearga dupa ciolanul central sau local o fac pentru binele comunitatii sau pentru leafa lunara ...

Taraboste spunea...

De ce rezista afara? Pentru ca exista un nivel ridicat al civilizatiei si morelei publice, obtinute insa prin legi dure, aplicate fara mila. Dublate in prezent prin sisteme eficiente de video supraveghere metropolitana, de vad si scuipatul ejectat pe strada.
Fara "bata" nu civilizezi animalul. Si ei au trecut prin asta, dar noi suntem in urma cu zeci de ani si nimeni nu prea se gandeste inca la bata.
Legile-s facute pentru prosti.

Taraboste spunea...

Voluntari care sa organizeze potere ... nu-i o idee rea, dar la cat de lasi si inconsecventi sunt romanii ...

Taraboste spunea...

De-ar fi asa simplu ...

Anonim spunea...

care este cafeaua cea mai buna .cum facem cafeaua cu caimc

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza