marți, 8 ianuarie 2013

La volan (14): dimensiunea conteaza ... in trafic

A trecut ceva vreme de la ultima scriere privind traficul de vis din capitala, asa ca a sosit momentul sa adaug un nou episod. Este bine cunoscuta controversa privind importanta dimensiunii intre asternuturi, insa nu sunt in masura sa confirm sau nu problema. Ce pot confirma este ca dimensiunea conteaza in trafic.

De jumatate de an am in exploatare o masina pentru deplasarile de tip acasa-serviciu-acasa, asta pentru ca in vara s-a mutat sediul in care sunt incartiruit si deplasarea cu mijloacele de transport in comun este anevoioasa. Am primit o cutiuta pe 4 roti, o masina minuscula, rivalizand cu un Tico in privinta dimensiunilor, dar care este perfecta pentru nevoile mele.

Dimensiunea conteaza ... in trafic :D

Dimensiuni reduse, consum relativ ok, se parcheaza si pe-un loc de bicicleta, se strecoara usor in trafic ... poate prea usor chiar, pentru ca de-aici au aparut si unele probleme. Am un stil de condus mai impulsiv si nu-mi place s-o lalai pe sosele. Totusi consider ca respect regulile si pe ceilalti participanti la trafic, motiv pentru care sunt cu atat mai surprins de cele ce mi s-au intamplat.

In decurs de cateva luni, am reusit ca la bordul cutiutei pe 4 roti sa ma intersectez cu 3 participanti la trafic mai mult decat violenti ... gata sa sara pe mine cu topoare, cutite si pistoale, daca eram putin mai ghinionist. Culmea este ca intamplarile au fost din ce in ce mai agresive ...

Cazul 1 (si singurul in care pot spune ca am o oarecare vina): la iesirea dintr-o intersectie am intrat pe o strada cu 2-3 benzi, care dupa circa 200 de metri se ingusteaza la o banda. Am depasit pe o banda din dreapta o limuzina mercedes, fara a incomoda in vreun fel celalat sofer. Dupa cateva sute de metri ma trezesc cu respectivul in stanga, claxonand si intrand peste mine, ba chiar a reusit sa ma si atinga la aripa din stanga fata. La mine abia se vede, insa la el sunt sigur ca zgarietura arata mult mai frumos pe mercedesul nou si luxos pe care-l conducea ... N-am inteles cu ce l-am deranjat si nici de ce a fost atat de exasperat incat sa-si zgarie masina ca Bula ...

Cazul 2 (mai agresiv in privinta comportamentului soferului): culmea, tot in aceeasi zona, dupa ce am trecut prin aceeasi intersectie, fara a mai depasi pe cineva sau altele de acest fel, m-am trezit la cateva sute de metri cu un Logan MCV care m-a depasit si a franat in fata mea, dupa care a incercat sa ma blocheze. Ba mai mult, un slabanog vai de el s-a dat jos pentru a veni spre masina mea ... I-am ocolit "bolidul" si am plecat mai departe, iar respectivul a ramas cu ochii in soara. De data asta insa habar n-am cu ce l-oi fi incomadat pe respectivul si ce l-a deranjat in asa hal. Si nu-s tocmai un sofer neatent.

Cazul 3 (cel mai agresiv zic eu): in alta zona, la Pta Muncii, chiar in zona square-ului de trecere din directia Decebal-Calarasi spre Bdul Basarabia, unde sunt 4-5 benzi, cu posibilitatea sa faci stanga spre Iancului sau inainte spre Bdul Basarabia. De data asta respectivul era in mod clar el in culpa. Eu veneam de pe Decebal spre Basarabia, pe banda a doua. In zona square-ului, pe banda a treia apare unul cu un van mic de firma (imi pare rau ca nu i-am retinut numarul), care se baga ca nesimtitul peste mine, fara semnal, fara nimic si face stanga (de pe banda 3). Normal ca l-am claxonat si injurat, la care tot el se da nervos jos la mine si vine la usa masinii. Era ambuteiaj ca de obicei si nu puteam inainta. Totusi s-a retras dupa ce a bodoganit cateva cuvinte, poate pentru ca am 100 de kile' (nu i-am deschis geamul sau portiera ca nu stii peste ce dezaxat dai).

Sofez de 10 ani prin Bucuresti si n-am mai trecut niciodata prin astfel de evenimente pana la petrecerea celor de mai sus. Asta ma face sa cred ca dimensiunea masinii conteaza in trafic si ca un sofer impulsiv la volanul unei masini de mici dimensiuni are sanse mari sa atraga reactii negative din partea unor "parteneri" la trafic mai impulsiv decat el :D

Asa ca incerc ca atunci cand sunt la volanul titicarului sa fiu ceva mai ponderat, pentru a nu se mai repeta istoriile de mai sus :) Pe de alta parte acum realizez ca am ratat ieri oportunitatea de a ma duce cu masina la botez, pentru a fi curatata de popa de energiile negative care o invaluie :)

Voi ati avut parte de astfel de momente in trafic? Cum le-ati gestionat?

13 comentarii:

Mircea spunea...

Exact asta am simtit si eu in trafic: size does matter. Cand conduc masina sotiei - un Peugeot micut - sau si mai rau cand am avut un Clio din 94, primul model, masina de poseta, parca la toate intersectiile doar eu aveam cedeaza trecerea si de multe ori am fost agresat in trafic. In schimb cand merg cu masina mea - un Opel Frontera urias - nu prea am astfel de probleme.

amiralul spunea...

ia-ti o maciuca la tine. in caz de ceva altoieste-i pe mamaligari

Taraboste spunea...

Pana la incidentele astea n-am mai avut parte de astfel de animalieri in trafic ... Ciudat rau ... :D

Taraboste spunea...

Cred ca-mi iau un spray paralizand :D

DoarBaiaMare spunea...

Eu conduc un Polo..Micut...Uneori am intampinat si eu problemele astea..De obicei nu ii bag in seama...

Taraboste spunea...

Am masina personala un SUVulet si cand sunt cu ala nu mi-aduc aminte sa ma fi calxonat cineva ... nu mai zic de alte ale. Cred ca se creeaza anumite frustrari in mintea unor soferi cand vad o masina mica, ei considera ca respectiva ar trebui sa le faca loc ...

amiralul spunea...

ce sa le faci ma? asa e cand taranii se coboara din vf muntelui in mijlocul oraselor. incep sa se poarte ca la stana unde se bat cu toiagele seara de seara pentru nimicuri. prea multa tuica probabil.

belgianca spunea...

mda, nervosi tare. ia-ti un boeing, am auzit ca e ultimul racnet de masina de oras. :D

Anonim spunea...

ce bine ca n-am masina :)

Taraboste spunea...

Mi-ar placea un elicopter de asalt cu ceva rachete in dotare ... pentru a le lansa in fundul celor mai "inteligenti" dintre soferi :)

Taraboste spunea...

Stai linistita ca nici pe doua picioare nu scapi de imbecilitatea unor soferi ...

Anonim spunea...

Nu cred ca masina ta are energie negativa, ci cred ca este asa mica incat nu poate fi observata de cei cu 'botu' mare. Sper sa nu mai patesti asa ceva.

Taraboste spunea...

Si eu sper ... :)
Incerc sa fiu mai ponderat pentru ca oricum nu strica :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza