vineri, 7 decembrie 2012

NASA are ganduri serioase pentru Marte

Am tot scris despre aventurile roverului Curiosity pe planeta Rosie, incepand cu momentul amartizarii si continuand cu fiecare eveniment notabil consemnat in cadrul misiunii Mars Science Laboratory. Succesul zdrobitor de care s-a bucurat aceasta misiune a mobilizat resurse suplimentare pentru NASA cu sustinerea presedintelui Obama, care a dat publicitatii un plan multianual privind explorarea planetei Marte.

Planeta Rosie (sursa)

NASA planifica lansarea unei noi misiuni la in 2020 prin care sa plaseze pe Marte un alt rover robotizat, ca ultima etapa pregatitoare a planului de a amartiza un echipaj uman in anul 2030. NASA are deja un portofoliu solid in privinta explorarii planetei Marte, cu doua rovere la activ, Opportunity si Curiosity, doua nave care exploreaza aerian planeta.

In 2013 este planificata lansarea misiunii Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN), care va avea ca scop studierea atmosferei superioare a planetei Marte, NASA participand si la alte proiecte in colaborare cu Agentia Spatiala Europeana.

Misiunea din 2020 se va baza pe experienta trimiterii pe Marte a roverului Curiosity, pentru minimizarea costurilor si a riscurilor. Primul pas important il va reprezenta constituirea unei echipe de specialisti care va satbili scopul misiunii si instrumentele pe care noul rover le va incorpora pentru studierea planetei Marte.

In ritmul asta este de asteptat ca americanii sa reuseasca si trimiterea unui echipaj uman in 2030. Asta daca nu vine sfarsitul lumii peste doua saptamani :)

16 comentarii:

Lavinia spunea...

Foarte bine. Eu nu cred in dumenezeu dar cred in NASA:))

Taraboste spunea...

Nici chiar asa :)

DoarBaiaMare spunea...

Oare mai prin eu o aterizare pe Marte in viata asta??? Nu cred...

Taraboste spunea...

Ai ganduri rele pentru urmatorii 20 de ani?
Hai ca nu mai e asa mult :)

amiralul spunea...

astia n-au de lucru. inseamna ca au rezolvat de mult problema existentei omului daca isi fac planuri sa plece pe Marte.

Centurion spunea...

Presupun că pe Marte forme de viaţă evoluate nu se vor găsi. Da' sigur prin Univers există sumedenie de civilizaţii, unele (probabil majoritatea) mult superioare nivelului nostru de evoluţie. Tocmai pe acest considerent aş avea oarece reţineri în ceea ce priveşte contactul direct cu o altă civilizaţie, presupunând cu mult superioară nouă, care ar fi garanţia că nu ne vor trata la fel cum tratăm noi oamenii un muşuroi de furnici, atunci când într-o mică drumeţie mai călcăm cu nepăsare peste...Mai demult, văzusem un documentar pe această temă, întrebarea era dacă chiar e bine să ne semnalizăm prezenţa, cu referire directă la emisiile radiotelescoapelor şi sondelor spaţiale, inclusiv misiunile Voyager...

bucuros spunea...

pana nu construiesc blocuri pe ea nu se lasa :))

Claudiu spunea...

Taraboste, dar tu esti al dracului de interesat de misiunile astea spatiale... te gandesti la o relocare ceva ? :)

Taraboste spunea...

Una nu o exclude neaparat pe cealalta.
E bine ca NASA are capacitatea sa faca astfel de misiuni, pentru ca altfel erau mai complicat de combatut teoriile de genul pamantului plat, aflat in centrul universului :D

Taraboste spunea...

Eu zic ca incercarile omenirii de a-si semnala prezenta reprezinta o furtuna intr-un pahar cu apa daca avem in vedere imensitatea universului. Sunt sigur ca o civilizatie capabila de calatorii interstelare are capacitatea de a detecta planete precum Pamantul de la distante inimaginabile ...

Taraboste spunea...

:) Mai e mult pana departe :)

Taraboste spunea...

Poi la cat de imputita e treaba in Romania :) si la cum se prezinta de luni in colo ... :)

amiralul spunea...

:)) ma, nu zic ca avansarea step by step nu e buna, zic doar ca e o directie ce nu conteaza in ecuatie prea mult. si pe luna au ajuns. si? ce au facut de 30 de ani de cand au fost acolo?

poate ca ma astept eu la alta explozie tehnologica ca sa vad adevarate progrese.

Taraboste spunea...

Chiar si propagandistic daca privim lucrurile si tot a meritat efortul de a ajunge pe Luna ... In plus nu neglija faptul ca sunt date publicitatii doar informatiile care se considera ca pot ajunge la urechile marelui public si implicit la celel ale altor pueri ... Cunoastem doar suprafata lucrurilor, si in cazul programului spatial american ca si in general, cu privire la tot ce se intampla in viata ...

Anonim spunea...

Sfarsitul lumii sigur nu va fi... cat despre popularea planetei Marte... tot ce-i posibil...

Taraboste spunea...

Este posibil sa fie sfarsitul lumii ... asa cum o stim acum ...

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza