miercuri, 21 noiembrie 2012

Sistemul centralizat de incalzire

Cred ca deja va ia cu frig cand va ganditi la titlu nu-i asa? A venit iarna de doua-trei saptamani si RADET-ul a inceput sa pompeze agent termic in caloriferele bucurestenilor. Nici blocul meu nu a facut exceptie si ma bucur de pe la-nceputul lunii de susurul dulce al apei care mangaie fiecare element al caloriferelor ...

Dar nu stiu totusi unde este caldura ... caldura adevarata, care incinge fiarele-alea atarnate de pereti. Recunsc ca nu mai sunt la fel de reci ca inainte de momentul zero, ca nu mai sunt o sursa de frig pe care nu poti pune mana ca-ti lasi doua straturi de piele, dar sunt asa ... mai mult calai ... cat sa nu-nghete apa-n conducte ...

Nu, nu este doar un tablou ... este un panou radiant Heat-X (foto)

Si cand mai ai si doi prichindei care topaie in toate directiile prin casa, trebuie sa te apleci cu mare atentie asupra problemei. Noroc ca am fost inspirat si am pus parchet in toat apartamentul (mai putin in baie) si frigul este ceva mai suportabil la talpi.

In contextul asta a trebuit sa ma sucesc, sa ma rasucesc si sa gasesc o metoda eficienta de suplimentare a gradelor din termometru, pentru ca solutia caloriferului electric ma cam usuca de bani ... Si am gasit o metoda pentru a suplimenta perfect necesarul de caldura din casa, la costuri minime: panouri radiante.

Panourile radiante au o multitudine de avantaje in comparatie cu solutiile clasice de incalzire:
+ Consum foarte scazut de energie electrica;
+ Lucreaza pe principiul radiatiei de caldura (unde infrarosii);
+ Conductorul de caldura il constituie fibra de carbon;
+ 97% randament de transformare a energiei electrice in caldura;
+ Suprafata exterioara optimizata pentru o cedare maxima a caldurii;
+ Instalare simpla, fara tevi, sau calorifere, centrale sau alte accesorii;
+ Montare pe perete sau tavan, cu posibilitate de integrare in peretii de gipscarton sau tavan fals;
+ Si altele care nu-mi vin in minte acum ...

Dar mai bine mai tarziu decat niciodata :). De acum stau linistit si astept cu placere prima zapada, pentru a iesi cu cei mici la sanius :D

18 comentarii:

vienela spunea...

Noi neam separat de bloc. De cand avem centrala termica nu mai asteptam sa se dea drumul in tot blocul la caldura. Apasam butonul si putem arunca păturile. :))

Anonim spunea...

Nimic nu se compara cu o teracota fierbinte si trosnetul lemnelor in soba!:)Avantajele vietii in mediul rural!

Taraboste spunea...

Viata ... La mine nu este trasa conducta de gaze pentru treaba asta. Tot blocul este in sistemul centralizat. Si cum am dat jos peretele dintre sufragerie si balcon ... este destul de dificil sa incalzesc camera extinsa, cu un geam cat toate zilele.

Taraboste spunea...

Eeeee ... bine ca esti tu smechera :)
Asa e dar ce dracu' sa fac? Sa-mi ridic o soba-n mijlocul casei :)? Sper sa scapam la anu' de la bloc ... dar cine stie ...

Claudiu spunea...

Tare chestia. Chiar n-am mai vazut niciodata din astea. Poate oi fi eu inapoiat. Oricum... cred ca se integreaza fain in casa... da asa un stil de art-nouveau :)

Taraboste spunea...

Si pentru mine a fost o surpriza ... mai ales ca le poti instala si pe tavan :D

DoarBaiaMare spunea...

Sincer,nu stiu cat sunt de eficiente...Am inteles de la unii ca incalzeste doar in fata si atat..Nu face fata la o camera..Eu unul nu am vazut live asa ceva..Deci nu stiu ce sa cred..Dar si pe mine m-a fascinat chestia asta de cand am vazut la tv.

silavaracald spunea...

Unchiul meu din Roman și-a pus o sobă de-aia cu geam, în holul central, și încălzește cu ea tot apartamentul. Mai ”scapă” pe ea câteva grăunțe de zahăr, mai ”uită” câte un măr pe ea, așa că miroase acolo exact ca la bunici, de sărbători.

Lavinia spunea...

Ia sa-ti iei si sa ne zici ce si cum. Sunt curioasa. Am mai auzit de ele dar nu stiu pe nimeni care si-a cumparat.

Taraboste spunea...

Nici eu nu am testat inca unul dar sper sa am ocazia cat de curand :)

Taraboste spunea...

Este interesanta ideea integrarii in designul camerei, fara a arata ca nuca-n perete ... Daca este la fel de eficient pe cat este de estetic, atunci sigur merita :)

Taraboste spunea...

Si cu ce este alimentata? Gaz, lemne?
La casa mai merge, dar la bloc nu prea ai cum :)

belgianca spunea...

hmmmm, daca functioneaza in Romania, ma apuc de importat. :D ca astia pe aici abia de vreo 2-3 ani s-au apucat serios de pus termopane...

Claudiu spunea...

Eu l-as pune deasupra patului. Cand nu poti sa adormi, te uiti la ala si te hipnotizeaza.

Taraboste spunea...

Uite o idee de business :)
Acum trebuie sa te apuci sa analizezi lucrurile pentru ca nu-s chiar de ieri de azi pe piata. Doar ca lumea nu cunoaste produsele.

Taraboste spunea...

Uite nu stiu daca are si un sistem de ilumianre interioara ceva, ca ar fi si asta o utilitate ... ca "lampa" de veghe ...

Anonim spunea...

Si eu am participat la campania asta :)
Bafta!

Taraboste spunea...

Merci, la fel :)
Nu m-ar deranja o "scula" de-asta in sufragerie :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza