duminică, 11 noiembrie 2012

Imigranti romani in UK

Am citit un articol in The Sun privind imigrnatii din Romania si trebuie sa recunosc ca oricat nu-mi plac opiniile prezentate in mass-media internationala pe aceasta tema, ele nu sunt departe de adevar. Poate se exagereaza de multe ori, dar se face plecand de la o baza solida, adevarata.


Britanicii, ca toti vesticii, sunt indreptatiti sa se teama de valul de imigranti din Europa de Est care ameninta sa scufunde piata muncii de pe insule si sa ridice nivelul somajului in randurile englezilor. Asta pe fondul intrarii in vigoare la 01 Ianuarie, 2014 a reglementarilor comunitare care liberalizeaza accesul la piata muncii in cadrul Uniunii Europene pentru noile tari membre.

In contextul asta, imaginile precum cea din The Sun vor fi la ordinea zilei nu doar in UK ci in toate tarile dezvoltate din cadrul UE. Le inteleg temerea, dar asa se invarte roata ... intrarea Romaniei si a Bulgariei in UE nu a insemnat doar avantaje pentru noi, ci si pentru Uniunea Europeana:
+ O piata mult mai mare pentru desfacerea produselor proprii;
+ Oportunitatea pentru mari firme din tarile UE sa dezvolte mai usor afaceri;
+ Tranzitul facil al marfurilor si al operatiunilor comercial;
+ Contributiile noilor tari membre;
+ Mana de lucru ieftina pentru meserii care nu au cautare pe piata muncii locala, etc.

Iar faptul ca Uniunea Europeana nu a acordat suficienta atentie (zic eu, intentionat) problemei absorbtiei banilor cumunitari, se intoarce acum impotriva sa. Daca miliardele de euro puteau fi absorbite prin programele de finantare UE, economia Romaniei avea toate premisele unei evolutii pozitive, cu capacitatea de a crea locuri de munca, in special in constructii si agricultura, reducand acum impactul liberalizarii pietei munctii.

Probabil ca in teorie asa s-a si considerat, avand in vedere ca exista aceasta obligatie de la 01 Ianuarie, 2014, anume faptul ca noile tari membre s-au integrat in cei 7 ani si ca nu exista riscuri privind efectele negative ale masurii care sunt aduse in discutie acum.

4 comentarii:

amiralul spunea...

ba sa stii ca e foarte adevarat ce se spune despre romanii care emigreaza. majoritatea sunt niste tarani coborati din vb muntelui de la stana de oi care habar nu au limba engleza dar totusi se duc, uneori fortati de imprejurari greu de condamnat. sa nu mai zic de TIGANI. anglia e plina de tigani. daca au ajuns ei sa fure pana si clopotnita din turn in irlanda de nord. ura asta contra romanilor si a emigrantilor are la baza tiganii 80%. daca tiganii nu ar fi existat si nu ar fi creat atataea probleme toata mizeria asta cu emigrantii pulii nu ar fi explodat. ar fi vost vorba doar de niste sclavi constiinciosi si muncitori si situatia ar fi convenit, insa e disconfort sa angajezi emigranti si sa-ti fure din materiale, scule, sa nu stie engleza, sa fie betivani, sa puta, sa nu aibe respect si asa mai departe.

Taraboste spunea...

Si totusi sunt si destui care-i angajeaza. Pe-aia care nu se duc pur si simplu la furat. Ce incercam sa spun ca o mare parte din vina o poarta si autoritatile UE care nu au gasit si gandit o strategie care sa preintampine fenomenul. Dar poate ca nu s-a dorit asta din capul locului :)

Anonim spunea...

Ce ar fi daca lorzii astia englezi nu ar mai accepta nici medici, nici it-isti romani? Sa se descurce doar cu creierele lor anglo-saxone! Din partea mea, cu cat pleaca mai multi tigani afara, cu atat mai bine, raman mai putini ciorditori in tara! Da, ne fac de rusine, si ce? Ne facem oricum...Nu e frumos ce spun, dar sunt cam satula de lectii de moralitate din partea occidentului care ne vad doar ca pe niste negrii pe plantatie.

Taraboste spunea...

Da, jumatatea plina a paharului este ca scapam de ei de la noi, lucru care nu-i tocmai rau :)

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza