luni, 26 noiembrie 2012

Femeia (4): misterul varstei si al longevitatii

Pentru noi, barbatii, femeia va ramane intotdeauna un mister, o enigma imposibil de elucidat, care se amplifica odata cu trecerea anilor, cunoaste un maxim si apoi intra intr-un declin constant. Dar misterul nu poate fi imprastiat niciodata in intregime, mai ales ca noi barbatii, in general nu supravietuim momentului in care declinul tinde spre zero, cand am putea spera la deslusirea a ceea ce inseamna femeia ...

One more, three to go :)

Un mister este si motivul pentru care in general femeia este cea care supravietuieste in cuplu. Poate ca secretul sta in varsta incerta, nespusa, aproximata, nestiuta pe care o au in general femeile. Toata nebuloasa care domenste in jurul aspectului "varsta" reuseste sa pacaleasca pana si natura, moartea insasi ... :) Este razbunarea femeii pentru toate discriminarile suferite secole la rand ... barbatii sunt aspru discriminati prin faptul ca traiesc mai putin :)

In Romania, speranta de viata pentru femei este de 77.3 ani, in timp ce pentru barbati este de 69.6 ani ... o diferenta consistenta chiar si in conditiile in care Romania este codasa Uniunii Europene si in aceasta materie.

Statisticile arata ca la varsta de 85 de ani, la fiecare 4 barbati traiesc 6 femei, iar cand ajungem la 100 de ani, raportul se dubealaza ... Totodata, persoana care a trait cel mai mult, bazandu-ne pe dovezi documentate, este bineinteles o femeie, frantuzoaica Jeanne Calment, care a decedat in 1997 la varsta de 122 de ani.

Dar totusi, cum reusesc femeile sa fie mai longevive?!

Se pare ca secretul sta in capacitatea organismului femeii de a face fata mai bine uzurii de a trece printr-un porces de intretinere prin care celuele sunt tinute in viata, iar procesul de imbratranire este astfel incetinit. Studiile arata ca genetic, organismul barbatilor este programat sa reziste mai putin in comparatie cu organismul femeii, indiferent de conditiile de munca, viata, stres, etc.

Organismul uman este un simplu vehicul care are rolul de a transmite genele mai departe prin procreere, si ca orice vehicul are nevoie de o intretinere constanta. Insa pe masura ce "kilometrii" rulati se aduna, apar si erorile, defectiunile, la inceput mai mici, apoi se amplifica pana cand devin iremediabile si organismul moare.

Se pare ca vehiculul femeilor este mai fiabil, se defecteaza mai rar si totodata si reparatiile se ralizeaza mai usor, asta pentru ca femeia este cea care asigura reproducerea efectiva si ca atare este mai important ca organismul ei sa reziste mai bine trecerii timpului, pentru a procrea cat mai mult, cat mai des, pana la o varsta cat mai inaintata, pentru perpetuarea genelor si a speciei. O femeie cu o stare fizica slabita are sanse minime sa duca la bun sfarsit o sarcina, in timp ce capacitatea barbatilor de a transmite bagajul genetic pentru procreere nu este afectata de deteriorarea fizica.

Acest adevar nu este valabil doar la oameni ci la majoritatea speciilor animale, femelele traind mai mult decat masculii.

Cercetatorii si-au verificat teoria si la nivel de laborator, si s-a dovedit ca celulele extrase din corpul unei femele au o capacitate mult mai mare de autoreparare si refacere in comparatie cu celulele provenite de la un mascul. Mai mult, daca celulele femelei provin de la un exemplar caruia i-au fost extrase chirurgical ovarele, diferenta se estompeaza.

Un experiment pe soareci realizat de o echipa de cercetatori japonezi s-a finalizat cu obtinerea unei femele soarice, prin manipularea genetica a unor gene profenite de la doua femele, "produsul" rezultat fiind o femela care a trait cu o treime mai mult fata de speranta de viata estimata a unei femele normale.

Bineinteles ca durata de viata a unui om, indiferent ca este femeie sau barbat, este influentata si de factori de mediu, de stres, alimentatie, de o varietate de componente ale vietii care impacteaza mai mult sau mai putin speranta de viata. Insa eliminand factorii controlabili, teoria aceasta, a uzurii mai rapide a celulelor masculilor in regnul animal pare a completa puzzle-ul ...

Concluzia: dragi masculi, nu va mai stresati pe tema varstei pentru ca oricum n-aveti sanse sa supravietuiti consoartelor :) Acum intelegeti de ce tot insista sa va faceti pensii privata :D?

28 de comentarii:

Anonim spunea...

Până la începutul erei industriale, speranţa de viaţă era asemănătoare la bărbaţi şi femei. Câteodată, în epocile cu mai puţine războaie, speranţa de viaţă a bărbaţilor trecea înainte, datorită posibilităţii foarte mari ca femeile să moară datorită complicaţiilor la naştere.

Imediat după 1800, speranţa de viaţă a femeilor e din ce în ce mai mare. În principal datorită ieftinirii alcoolului, produs pe cale industrială, şi a faptului că femeile, oricât de urât s-ar îmbăta uneori, pe perioade lungi de timp se dovedesc a fi mai puţin consumatoare decât alde Dorel :D

În Rusia, diferenţa de speranţă de viaţă e mult mai mare, tot datorită vodcii, care după cum o arată şi numele, e a doua apă pentru un rus adevărat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Russia#Life_expectancy

~Nautilus

vienela spunea...

Femeile fac mult mai rar excese, se ingrijesc mai mult si se prefac fi sexul slab tocmai pentru a va pune pe voi la treaba. Asa se mentin mai puternice. :))

Dana spunea...

Ce ti-e si cu statisticile astea... Bagajul genetic difera de la individ la individ. In proximitatea mea sunt cateva femei cu speranta de viata mai redusa decat a partenerilor de viata - unele dintre ele au si raposat, iar barbatii lor au continuat sa traiasca inca vreo 10, 15 ani.Evident, exceptii... care confirma regula? :D

amiralul spunea...

femeile traiesc mai mult ca o duc mai bine si fara griji. gasesc pe unu cu bani si s-au scos pe viata... ala intra-n pamant tot gandindu-se cum sa intretina familia si cum sa faca rost de bani. se erodeaza prematuri, se consuma. e ca un motor de masina de 100 de cai pe care-l tunezi sa scoata 230... merge si cu 230 insa se uzeaza de doua ori mai repede, ne fiind conceput pentru atata munca. :)) epic ccomment

Taraboste spunea...

Tu zici ca totul se trage de la beutura :) ?

Taraboste spunea...

Si uite ca le iese :)

Taraboste spunea...

Desigur ... :)
Mi s-a parut a fi o teorie interesanta ... poate ca este mai mult de atat, dar nu cred ca bat complet campii :)

Taraboste spunea...

E si asta o teorie ... si pe alocuri se suprapune cu cea din articol :)

Anonim spunea...

Suntem pe locul 8 în lume la consumul individual de alcool, din 200 de ţări.

Asta ce spune pentru ficatul şi sistemul nostru circulator?.. :P

~Nautilus

Claudiu spunea...

La mine la tara, toti vecinii mei sunt.... vaduve :) Iar despre femeile de la tara, alea care au prins munca la colectiv, nu poti spune tocmai ca "s-au ingrijit" si "s-au menajat". Deci cred efectiv ca bagajul genetic are multe de spus.

Claudiu spunea...

Hehe... iti arat eu 2-3 babute care beau pe rupte si-s trecute de 80 de ani. Vaduve, bineinteles.

Adriana spunea...

Vai doamneee... Taraboste ai luat-o razna :D ditamai explicatia stiintifica pentru ce?:))
Nu e o regula universal generala ca femeia traieste mai mult...
Depinde de organismul si de mediul de a trai al fiecaruia.. fie barbat sau femeie :))

Anonim spunea...

In concluzie: barbatul e un Logan si femeia un Lamborghini!:))Lasand gluma la o parte, diferentele se vad de la nastere; un fat de sex feminin e mult mai rezistent si se recupereaza mult mai repede dupa o reanimare decat un fat de sex masculin.A avut natura grija sa le faca pe fetite niste supravietuitoare , in conditiile in care in unele tari sunt omorate intentionat la nastere fiinnd considerate un balast.Partea proasta ar fi ca exista mai multe babe acre decat mosi morocanosi.:)

Taraboste spunea...

Aveam si eu un vecin care era beat non stop, dormea prin santuri mai mult decat in pat, si a murit la 80-90 de ani ... A si mai si fuma de rupea, numai de-alea fara filtru :)
Dar poate ca daca nu bea traia 120 :)

Taraboste spunea...

Si cum femeile isi iau intotdeauna in bagaj mai mult decat trebuie :) de aici diferenta bagajului genetic ... :D

Taraboste spunea...

Se pare ca tocmai asta-i toata smecheria ... ca nu doar conditiile sociale si familiare in care evolueaza femeie isi pun amprenta pe durata vietii si pur si simplu "masina" este programata sa functioenze mai mult :D

Taraboste spunea...

Foarte buna remarca cu bebelusele versus bebelusi ... la asta nu ma gandisem ... :)

Anonim spunea...

Foarte misto articolul tau, pun pariu ca ai dezamagit mult barbati cu el:)
Oricum, indiferent de ce factori de obicei femeia este mai rezistenta cam la orice, parca sunt construite genetic sa fie mai puternice. Puternice in fata durerii, in fata bolilor, stresului si multe altele!

Lavinia spunea...

Bunica-mea a ingropat trei soți. Sper sa nu fie genetic:))))

Taraboste spunea...

Poate datorita faptului ca trebuie sa nasca, sa aibe grija de progenituri ... Unde mai pui chinurile nasterii si tributul lunar pe care-l au de platit. Poate si aici o fi un secret :)
Pe timpuri o solutie pentru remedierea unor probleme de sanatate era aceea de a elimina sangele "rau" :) Poate asta face femeia luna de luna ... :)

Taraboste spunea...

Aha, deci ea este in poza mea :)

Lavinia spunea...

Chiar la ea m-am gandit cand am vazut poza:))))))) De cealalta bunica nu mai zisei...ea a ingropat doi soți:)))))

Taraboste spunea...

Slabut :) Mai are timp sa recupereze ...?

DoarBaiaMare spunea...

Nu ma las eu.. cumva tot trebuie sa egalam sexul frumos

Claudiu spunea...

Eu cred ca pe unii bautura ii amorteste si ajuta la conservare...

Taraboste spunea...

Operatia de schimbare de sex elimina oare discrepantele ?!? :D

Anonim spunea...

Da chiar asta face luna de luna :)
Iar pt unele eliminarea aceasta este de-a dreptul un chin...

Taraboste spunea...

Daca vreti sa traiti 4ever :D ... Precum Dracula, dar pe invers ... ala bea sange, voi il dati afara :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza