sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Conflictul intre Israel si Palestina se apropie de momentul zero

In ultimele patru zile conflictul dintre Israel si Palestina s-a acutizat de la a o zi la alta, culminand cu mobilizarea unui efectiv de 75,000 de soldati israelieni la granita, in pregatirea unei ofensive terestre, o adevarata invazie.

Mobilizare in Israel - 75,000 soldati la granita cu Gaza (foto)

Momentul zero al evenimentelor s-a consumat Miercuri, 14 Noiembrie, cand aviatia israeliana l-a localizat si ucis pe comandantul Hamas, Ahmed Al-Jaabari. In ciuda incercarilor de mediere venite din partea Egiptului, situatia s-a inrautatit pe fondul incercarilor Hamas de a razbuna moartea comandantului sau dar si a civililor ucisi sau raniti odata cu acesta.

Explozie in Gaza City (foto)

Prima replica din partea Hamas a insemnat un tir cu rachete, dintre care 4 au lovit orasul israelian Beersheb, alte 12 fiind interceptate in aer de sistemul defensiv al Israelului care formeaza "Iron Dome" (domul de fier), fara a fi raportate victime, ci doar pagube materiale.

Atac cu rachete (foto)

Armata israeliana a distrus in ultimele zile zeci de puncte de lansare a rachetelor apartinand Hamas, reducand drastic capacitatea de reactie.

Rusia si Egipt au facut apel pentru incetarea atacurilor de-o parte si de alta pentru a nu se escalada totul sub forma unui nou razboi in regiune. Ministri de externe ai tarilor care formeaza Liga Araba se intalnesc astazi pentru a discuta criza din regiune si deciziile pe care liga le va lua.

Nu cred insa ca mai este cale de intoarcere ... Sunt sigur ca Israelul va declansa o invazie terestra. Rezultatele sunt insa imprevizibile, nu prin perspectiva rezistentei Hamas, care nu are nici o sansa in fata masinii de razboi israeliene, ci privind reactia tarilor arabe, mai ales a Iranului ... Vom vedea.

10 comentarii:

Unknown spunea...

Din pacate Israelul dovedeste inca o data ca doreste sa distruga Palestina reusind sa ii provoace inca o data pe extremistii musulmani. Problema este ca si de-o parte si de alta conflictul este intretinut de orgoliile celor de la putere. Nu cred ca acest conflict este dorit de poporul israelian sau de cel palestinian.

Taraboste spunea...

Este genul de conflict care nu se stinge niciodata ...

Unknown spunea...

Cat vor exista oameni pe bucatelele alea de pamant va exista si conflict. Americanii o sa se bage si ei oare?

Taraboste spunea...

Nu este nevoie in faza asta ... daor daca se extinde si da semne de "neliniste" Iranul.

amiralul spunea...

da, ramane de vazut. nu am urmarit evenimentele si nu mi se pare ceva important. acolo mereu a fost raca si razboi

Taraboste spunea...

Sa stii ca globalizarea asta nu este doar pe hartie, un cuvant aruncat in vant ... Daca incepe un razboi in zona si mai ales daca se extinde ci cuprinde si alte state, cu implicarea SUA, NATO, vom fi si noi afectati direct si indirect.
Daca ma gandesc doar la faptul ca vom fi nevoiti sa trimitem iar trupe sau la cresterea pretului petrolului si sunt deja doua efecte importante care vor afecta Romania ...

Viola spunea...

Dacà am inteles eu bine, dupà cel de-al doilea ràzboi mondial Israelul a "reapàrut" ca tarà a evreilor pe hartà..Se "ceartà" cu lumea arabà pentru niste motive de ei stiute, din istoria stràveche....Noi, crestinii, incercàm sà descifràm de partea cui este dreptatea, dar numai ei isi pot rezolva problemele, in modul lor specific.. Ei nu-l recunosc pe Isus nici acum, ce sà mai vorbim..Poate ne scapà ceva, sau nu intelegem anumite lucruri, nu stiu. Dupà mine, merg dupà legile lor nescrise... Cànd oi avea timp o sà mà uit in biblie insà depinde cine a tradus-o, de partea cui era.., ect.

Taraboste spunea...

O rana sangeranda care se va inchide doar prin cicatrizare cu "foc si para" ... cand una dintre parti va disparea ... Cat timp sunt doua tabere conflictul nu va inceta niciodata in zona asta.

e-mil spunea...

dl "Taraboste" pare a fi taiat imprejur dupa cum gandeste, deci nu e dac de-al nostru, asa cum ar vrea sa para... de ce vor unii sa fie lupi deghizati in oaie?

Taraboste spunea...

Si ce te face sa crezi asta?
Am relatat cele intamplate la acel moment. Unde este partinirea de-o parte sau alta?

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza