vineri, 19 octombrie 2012

O branza de te lingi pe degete ...


Branza … un aliment de baza inca de pe vremea stramosilor nostri geto-dacii, de la care am si mostenit acest cuvant … Dar o branza fara ceapa nu e mare branza … si asta o stie taranul nostru din cele mai vechi timpuri.


Eu unul sunt mare fan al branzei de oaie, un cas proaspat, putin sarat, cu doua fire de ceapa verde alaturi, pe-o felie proaspata de pita abia scoasa din cuptorul din spatele casei … ehe, ce nebunie :) 

Am o adevarata pasiune pentru produsele traditionale, dar este tot mai greu sa gasesti asa ceva, iar alimentele de pe piata in general nu fac nici o branza. Laptele il iau cel mai adesea de la ferma sau de la dozatoare, pentru ca nu cumperi doar o apa colorata. Dar pentru celelalte lactate a trebuit sa ma orientez spre supermarket, si am optat pentru produsele Delaco. Cascavalul lor este excelent si singurul pe care-l mananca si mofturosul de bebeloi, mai ales daca trantesc alaturi o mamaliga, cu putina branza rasa si cascaval … sa te lingi pe degete nu alta.

Mare pacat ca agricultura noastra este lasate de izbeliste si taranul roman se zbate de unul singur. Nu s-a facut mare branza in acest domeniu din '89 pana azi, si daca nu se schimba nimic, nici traditionala branza nu va mai fi disponibila la piata. Vom ajunge sa importam si paine.

Branza buna in burduf de caine ... ilustreaza perfect bogatiile si resursele de care dispune tara si modul in care intelegem sa le folosim. Oare se va schimba vreodata situatia? Vom face vreo branza cu integrarea in UE pana la urma sau totul e in van si pentru beneficiul de moment al unor politicieni meschini care inteleg doar sa-si urmareasca interesul, nu sa actioneze pentru binele tarii lor?

Urmeaza sa inscriu articolul in concursul SuperBlog 2012.

12 comentarii:

Savoir Faire spunea...

Uite un lucru la care ne asemanam, ne place branza !

Taraboste spunea...

Este un lucru profund, transcedental, care ne trimite la radacini, in legatura spirituala directa cu strabunii acestor meleaguri :)
Nu-i mare branza dar ma bucur ca avem ceva-n comun :D

Probiu spunea...

Mi-ai facut o pofta...

Taraboste spunea...

Purcede ... o stana ceva prin zona trebuie sa gasesti tu :)

Daniela spunea...

Mie-mi place cel mai mult cashul. :D

Taraboste spunea...

Totusi sa fie putin sarat ... un pic asa ... E muuult mai bun.
De oaie sau de vaca?

ion spunea...

când eram mic, nu-mi plăcea niciun fel. dar am început să le gust.. :D

Taraboste spunea...

Mai bine mai tarziu decat niciodata :)

Maria, fanbranza spunea...

probabil nepotii nepotilor nostrii vor sti sa aprecieze mai bine tot ce e bun in tara asta....pana atunci bine macar ca branza buna inca se gaseste....:)

Taraboste spunea...

Din fericire pentru noi :), fani branza :D
Stii cum e omul, apreciaza ce e bun doar dupa ce pierde acel lucru.

Viola spunea...

Brànza maturatà e foarte bunà... cu màmàligà, iarna, cà de'.. e hipercaloricà si merge mai bine iarna pentru organism;Da'costà cam mult!
Vara, in schimb, merge bine brànza proaspàtà, cash, semi-maturatà...nu ingrasà!

Taraboste spunea...

Sa nu uiti sa te lingi pe degete dupa, ar fi pacat de branza :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza