joi, 18 octombrie 2012

Exoscheletul NASA X1 - Ironman devine realitate

NASA, impreuna cu Institute for Human and Machine Cognition (IHMC) din Florida si cu participarea inginerilor din cadrul Oceaneering Space System din Houston si-au unit fortele pentru a dezvolta si a transpune in realitate conceptul unui exoschelet robotic care sa vina in ajutorul corpului uman.

X1, exoscheletul NASA

Exoscheletul X1 care are o greutate de circa 25 de kilograme a fost gandit sa asiste la functionarea incheieturilor picioarelor, putand sa sustina sau sa inhibe miscarea acestora. X1 are 10 grade libertate, pentru motorizarea incheieturii soldului, a genunchilor si alte 6 incheieturi care permit miscari in lateral, rasuciri si flexari ale picioarelor.

X1 a plecat de la nevoia NASA de a rezolva problemele fizice ale astronautilor de la bordul Statiei Spatiale care petrec luni de zile in imponderabilitate, X1 comportandu-se ca un aparat pentru exercizii fizice. In acelsi timp, X1 are si aplicatii mai pamantene, fiind foarte util pentru programele de recuperare a celor care sunt nevoiti sa reinvete mersul in urma unor accidente.

Utilizarea X1 in programe de recuperare

Exoscheletul este inca in faza de dezvoltare si testare, NASA mizand pe utilizarea sa in cadrul misiunii umane spre Marte, dar aprofundand si aplicatii in sensul utilizarii X1 pentru a asista astronautii care vor explora solul Martian, asigurand un plus de forta si putere, mai ales in medii cu gravitatie redusa.

Pe de alta parte, IHMC se concentreaza si pe utilizarea medicala a X1, ca sistem de asistenta la mers pentru persoanele cu probleme locomotorii.

Sursa: www.nasa.gov

8 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Se pregateste o calatorie spatiala mai lunga ???

Taraboste spunea...

Poi da ... a anuntat NASA de mult timp ca va trimite un echipaj uman pe Marte pana-n 2030. Unul dintre obiectivele actualei misiuni pe Marte este ca roverul Curiosity sa adune date pentru aceasta viitoare misiune.

ion spunea...

wow, e tare de tot treaba asta cu utilitatea pentru recuperările după accidente.

Taraboste spunea...

Da, este bine ca NASA are in vedere si aplicatii mai pamantene pentru cercetarile pe care le dezvolta :)
Va fi utila popularizarea sistemului in domeniu medical.

Adriana spunea...

Dar nu e prea greu 25 kg?:)

Taraboste spunea...

Se pare ca nu ... oricum de duce el "in spate" :D

gadget show spunea...

Pana una alta, am vazut si trailerul de la ROBOCOP 2013

Taraboste spunea...

Cel pe care l-am vazut eu nu arata prea multe lucruri, dar subiectul este prea bun pentru a iesi un produs slab :) Vom vedea ce previziuni despre viitor vor mai fi prezentate.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza