duminică, 23 septembrie 2012

Robotica militara subacvatica: tonul robotizat

Dupa ce in urma cu 2-3 saptamani era anuntata dezvoltarea pentru armata SUA a unui ghepard robotizat, a venit randul unei noi aplicatii a roboticii pentru armata SUA: Department of Homeland Security a comandat dezvoltarea unui ton subacvatic pe care sa-l foloseasca in zonele de conflict ca mini-submarin fara operare umana.

Robo-tuna pregatit pentru lupte subacvatice

Robotul de tip UUV (unmanned underwater vehicle) a fost botezat BIOSwimmer si este gandit sa ofere o manevrabilitate maxima in medii subacvatice foarte periculoase, cum ar fi interiorul unor nave scufundate sau zone subacvatice minate, putand asigura si misiuni de patrulare in zona tarmului. Robo-tuna este dezvoltat de Boston Engineering Corporation's Advanced Systems Group (ASG) din Waltham, Massachusetts in baza finantarii asigurate de DHS Science and Technology Directorate.

Robo-tuna in actiune

Astfel de aplicatii ale robotici, ca si ghepardul pe care-l pregateste armata SUA pentru teste aprofundate in cursul anului viitor, pleaca de la imitarea elementelor de baza din natura, pentru conceperea si dezvoltarea unor sisteme robotizate functionale, concept denumit biomimetica. 

Sursa: www.sciencespacerobots.com

2 comentarii:

Adriana spunea...

Pfff... te doare capul nene... mie imi par exagerate, pe bune... nu mai stiu ce sa mai inventeze..macar sa fie de folos la ceva...

Taraboste spunea...

Se misca foarte bine, ca pestele in apa :) ... si nu cred ca sunt exagerate asyfel de proiecte. Robotica va deveni foarte prezenta in viata de zi cu zi odata cu dezvoltarea tehnologiei. Ca intotdeauna, armata beneficiaza prima de pe urma cercetarii pentru ca poate finanta astfel de proiecte. Dupa un timp vor avea si aplicatii mai putin razboinice.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza