miercuri, 19 septembrie 2012

Primele fotografii ale celei mai puternice camere digitale - DEC: 570-megapixel

Dark Energy Camera este cea mai sensibila camera la nivel planetar, fiind capabila sa realizeze fotografii cu o rezolutie de 570 Megapixel. Este si camera cu cel mai larg camp vizual de 2.2 grade controlat de un sistem format din 5 lentile, dintre care cea mai mare are un diametru de aproape 1m. Camera a fost conceputa special pentru a urmari stelele si galaxiile indepartate, fiind extrem de sensibila la schimbarile luminii rosii si infra rosii.

Printre primele fotografii DEC: galaxia in spirala NGC 1365

DEC a fost realizata in cadrul Laboratorului Acceleratorul National Fermi din Illinois apartinand Departamentului de Energie al SUA, camera fiind instalata intr-un observator construit in varful unui munte din Chile.

Observatorul Victor M Blanco din Chile - Desertul Atacama,
care gazduieste camera DEC

In Decembrie 2012 DEC va demara un proiect mamut, cu scopul realizarii celei mai ample monitorizari a galaxiilor de pana acum, peste 300 de milioane in cativa ani, pentru a deslusi unele dintre cele mai mari puzzleuri ale astronomiei si anume de ce area loc o accelerare continua a expansiunii universului, impotriva legii gravitatiei care ar trebui sa incetineasca procesul si natura energiei negre, considerata responsabila de aceasta expansiune. Proiectul DEC spera sa arunce o noua lumina asupra acestui aspect controversat al evolutiei universului.

Surse: www.darkenergysurvey.org; http://news.nationalgeographic.com

4 comentarii:

concept w spunea...

Ce noroc pe chilieni. Inchiriaza varfuri de munti in desert pe sume colosale.

Taraboste spunea...

Datorita conditiilor optime pentru observatii astronomice generate de desert si inaltime.

Sebastian spunea...

Sincer de cand ma stiu am fost fascinat de astre . Mi-ar prinde bine o camera din asta .... dar oare pretul cat este ... ramane un vis

Taraboste spunea...

Unul pe care si-l poate permite doar NASA si poate cativa miliardari :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza