marți, 18 septembrie 2012

Dezvoltarea propulsiei "warp" mai aproape de realitate

NASA se pregateste sa "sara" de la batranele navete spatiale la nave din Star Trek, clasa Enterprise. Poate va mai dura putin, dar se fac progrese interesante.

Cercetatorii NASA din cadrul "NASA's Engineering Directorate" au avansat in studierea tehnologiei de tip warp pentru propulsia navelor interstelare. Motorul warp presupune creerea unei distorsiuni in spatiu si timp, pentru deplasarea prin cosmos. O nava care ar utiliza propulsie warp ar mari spatiul in urma sa si l-ar micsora in fata, reusind astfel sa parcurga distante mari intr-un timp foarte scurt.

Visul NASA de a exploata o nava din clasa Enterprise

Modele matematice rulate de calculator au demonstrat ca acest lucru este posibil, ecuatiile fiind testate printr-un program special, White-Juday Warp Field Interferometer.

Urmeaza realizarea unor teste in cadrul Centrului Spatial Johnson, pentru generarea si detectarea unei distorsiuni warp microscopice. Chiar daca ar rezulta o scurta instanta a fenomenului, ar fi suficient pentru a se demonstra in practica realitatea sa, capacitatea de a distorsiona continuitatea spatiului si a timpului.

In cadrul acestor studii s-a concluzionat si faptul ca necesarul de energie pentru operarea unui motor warp nu este atat de mare pe cat s-a estimat initial, fiind posibila utilizarea unei cantitati de energie mult diminuata, prin gestionarea grosimii distorsiunii warp si prin oscilarea intensitatii acesteia, reducandu-se astfel "frecarea" fata de spatiu si timp. Estimarile arata ca 500 de kg de materie energetica ar fi suficiente pentru a genera o distorsiune sub forma unei bule cu un diametru de 10m, capabila sa se deplaseze cu de pana la 10 ori viteza luminii.

Tehnologia propulsiei warp (foto: www.centauri-dreams.org)

Cercetatorii sustin ca o astfel de deplasare s-ar derula in acelasi regim de timp ca si cel terestru, durata fiind aceeasi la bordul navei ca si in centrul de comanda de pe Terra. Fortele generate in interiorul distorsiunii sunt controlabile si nu sunt de natura sa distruga nava sau sa produca alte efecte negative, acceleratia fiind zero.

Sursa: www.tgdaily.com

7 comentarii:

Director web spunea...

Descoperirea bosonului higgs si intelegerea mecanismului prin care acesta confera masa materiei, sunt pasi importanti catre exotice tehnologiile propovaduite in Star Trek

Taraboste spunea...

Mai este mult drum de batut pana acolo, dar va fi interesant de vazut cu ce va inlocui NASA traditionalele navete spatiale scoase din serviciu.

usi garaj spunea...

Oricum cu nave subluminice :)

Taraboste spunea...

:) Cu nave care sa permita explorarea Sistemului Solar. Si deja ar fi un pas imens inainte.

Reduceri spunea...

X-37B pare sa fie inlocuitorul navetei spatiale

Taraboste spunea...

Ramane de vazut ce alegere va face NASA. Produsul Boeing nu e mult diferite de clasica naveta, dar poate beneficiaza de o propulsie mai avansata.

Sebastian spunea...

Hai ca deja o dam in SF-uri :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza