joi, 23 august 2012

Vanatoare de soimi, IAR99 Soim mai exact

Un avion model IAR99 Soim apartinand Centrului de Cercetari si Incercari in Zbor Craiova s-a prabusit in aceasta dimineata la 500 de metri de pista Aeroportului din Craiova si la 40 de metri de casele din zona. Unul dintre cei doi piloti a murit iar al doilea este ranit, in stare foarte grava. Avionul executa un zbor de antrenament in jurul orei 10.30, prabusindu-se la putin timp dupa desprinderea de la sol, impactul finalizandu-se cu explozia aeronavei care a fost complet distrusa.

IAR 99 Soim (sursa: http://en.wikipedia.org)

Este pacat ca putinii piloti militari pe care ii are aviatia noastra mor in astfel de accidente stupide, zburand la bordul unor avioane invechite, care ar fi fost oprite la sol in orice tara civilizata. Din pacate pentru pilotii nostri, singura posibilitate de antrenament real presupune sa-si riste viata la fiecare decolare pe care o fac la bordul unor aeronave precum Mig 21 sau IAR99. Oricate modificari si up-grade-uri s-ar face, aceste avioane nu mai pot fi mentinute la standardul necesar unor zboruri militare.

Este la fel de trista si perspectiva viitoare pentru aviatia noastra militara, existand sanse minime de inoire a flotei aeriene, facandu-se presiuni enorme pentru achizitionarea avioanelor second hand model F16. Sa speram ca moartea acestor militari (precum cel care a decedat astazi) sa incline cel putin balanta pentru achizitionarea unor aparate de zbor noi.

Paradoxul este ca suntem prea saraci pentru a ne permite avioane second hand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza