joi, 7 februarie 2013

China, comunism cu fata umana ...?

Lupul isi schimba parul dar naravul ba ... Oricat ar incerca o tara precum China sa se scuture de naravurile comuniste, zecile de ani in care tara a stat sub stindardul rosu, cu secera si ciocanul in coasta populatiei, isi spun din plin cuvantul.


China s-a deschis catre Occident doar atat cat a fost necesar pentru dinamizarea propriei sale economii, pentru acapararea de investitii straine, dezvoltarea exponentiala a exporturilor si plasarea de investitii strategige in alte tari.

Cand vine insa vorba de adevarata mentalitate si conduita a conducatorilor comunisti ai Chinei, aparentele dispar, valul firav al libertatii se estompeaza si ramane imaginea hada a unui comunism cu fata umana. In aceasta nota este si stirea pe care o citeam ieri pe site-ul BBC ... Guvernul comunist de la Beijing a decis interzicerea reclamelor la produse de lux. Asta pe fondul dezvoltarii unei paturi foarte subtiri de proaspati imbogatiti (subtire daca ne raportam la populatia Chinei), care consuma din plin produse capitaliste de lux, dar care dau un foarte prost exemplu masei amorfe a populatiei inrobita si exploatata la maxim in fabricile capitaliste.

Probabil ca pentru acei multi chinezi, care castiga 1-2 US$ pe ora de lucru, este foarte ciudat ca exista o piata de lux, a unor produse de mii, zeci de mii, chiar milione de dolari si poate ca-si spun ca existenta reclamelor echivaleaza cu existenta cumparatorilor ... Si deja sunt cam multe intrebari de digerat si mai ales de acceptat de catre partidul comunist, care depune eforturi disperate pentru a mentine un echilibru in societate.

S-a interzis ca liderii partidului si ai armatei sa etaleze opulenta si bogatie si se urmareste cresterea salariului mediu cu 40% pana-n 2015, pentru reducerea diferentei intre saraci si bogati ... Picatura-ntr-un ocean cu apa ...

Oricum, China ramane un caz aparte pe harta geo-politica a lumii, singura super-putere comunista care a dainuit nealterata atatea decenii si care pare a se adapta si integra cu Occidentul capitalist ... Sunt foarte curios cat vor reusi sa mentina lucrurile sub control.

25 de comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Tara asta nu ar trebui sa existe. Cel putin nu trebuia lasata sa existe de catre puterile occidentale.

silavaracald spunea...

De ce sa nu existe? E loc pentru toti sub soare.
Nu-i intrec in fanatism pe japonezi sau nord-coreeni, doar ca ei sunt mault mai putin numerosi decat chinezii. Nu e vina lor ca sunt atat de multi. Au incercat sa tina lucrul asta in frau chiar incalcand dreptul uman de a te reproduce.
Eforturi fac...
Iar faptul ca vor sa interzica reclamele la produse de lux e oarecum de inteles. Cu ce ne-am ales noi, care le permitem? Cu cheltuieli greu soportabile de catre bugetul unei familii obisnuite, doar de aceea ca vrem sa fim "in pas cu lumea"...

Taraboste spunea...

@Cotos si Silavara: raspunsul este "selectia naturala si liberul arbitru".
Regimul comunist din China nu va disparea cat timp populatia poate suporta jugul ... Iar daca se da cate putin drumul la robinet, s-ar putea sa mai suporte mult si bine.
In privinta cheltuielilor, avem capacitatea de a alege si liber arbitru ... Nu te foretaza nimeni sa cheltuiesti. Daca esti imbecil si nu-ti vezi marginile plapumii tragi ponoasele.
Pe ideea asta, am fi ramas la carute si lumina lumanarii.

DANAP.RO spunea...

Cred ca ar trebui sa aducem in discutie, cumva, si tendintele expansioniste ale Chinei (printre care se numara si exportul de mana de lucru ieftina). Mi se par mult mai periculoase decat problemele lor interne.

Nautilus spunea...

Imperiul "jumătate comunist, jumătate aristocratic-tiranic" chinez are multe defecte, şi nu de ieri, de azi, ci de secole, doar ei erau în trecut mâncători de "porc lung" şi "oaie cu două picioare".

Însă are şi o calitate, specifică situaţiei lor din prezent, pe muchie de cuţit între capitaliştii de la care îşi procură materiile prime şi ceilalţi capitalişti cărora le vând produsele lor.

Această calitate (datorată psihozei faptului că "nerespectarea drepturilor omului le dă o imagine proastă") stă în faptul că drepturile şi obligaţiile stabilite de lege sunt respectate cu o precizie de maniac.

Exemplu: un chinez a refuzat să îşi abandoneze casa până când nu i s-a plătit compensaţia legală, până la ultimul yuan.

Oricâtă putere au autorităţile locale, oricât de tiranici şi şpăgari s-au dovedit în multe ocazii, deşi la ei proprietatea se întide legal numai asupra casei, nu şi a terenului, care e al statului, cât timp cel în cauză avea dreptul legal să stea în casă până i se plătea compensaţia legală, n-au avut ce face, au trebuit să îl lase în casă şi să construiască în jurul ei.

În comparaţie cu ei, "capitalismul liberal şi social democrat" de la noi nu are nicio ezitare în a folosi în justiţie probe dobândite ilegal (de la filmare până la înregistrările radar din maşini nemarcate, care sunt contrare legii), a da sentinţe judecătoreşti pe ochi frumoşi, a contesta dreptul de proprietate.

Şi nici occidentalii nu s-au dat înapoi de la manevre de genul impozitului de 75% al lui Hollande, deşi echivalentul Curţii Constituţionale de la ei i-a pus-o în mână.

~Nautilus

Taraboste spunea...

Adevarat ... un efect devastator asupra fortei de lucru locale. Noroc ca sunt destul de departe, iar Romania nu prea prezinta interes decat din perspectiva usurintei cu care ar puta veni.

Se pare ca au inclusiv dorinte expansioniste la nivel teritorial ... vezi conflictul cu Japonia ...
Cred ca totusi sunt inca "timizi" in planul politicii externe si raman deocamdata cantonati in "patratica" lor.

Taraboste spunea...

Adevrat graiesti ... am relatat si eu cazul unui fermier (crescator de rate) chinez care n-a vrut in ruptul capului sa accepte relocarea ramasitelor pamantesti ale unei rude dintr-un cimitir pe locul caruia s-a inaltat un impozant proiect imobiliar.

Anonim spunea...

Nu-mi place comunismul dar imi plac chinezii!Niste oameni care pot trai cu cateva boabe de orez mancate cu betisoare dar care fac o autostrada in cateva zile merita toata admiratia!Cat despre afisarea opulentei la nomenclaturisti eu sunt de acord. Macar lor n-o sa le arunce nimeni ciocolata pe geamul jeepului la inundatii si nici n-o sa le framante noroaiele cu opincute de firma...

bucuros spunea...

mai are putin si intrece america. acuma urmeaza sa vedem ce o sa fie, ca si eu sunt cuios :))

Taraboste spunea...

Si-n spatiu se extind ... lucreaza de zor la propria lor statie spatiala ... Au amplasat un prim modul pe orbita ... Tac si fac ...

raul rual spunea...

Cica in unele fabrici lucreaza copii.

Viola spunea...

Adereazà si ei la globalizare, da' din cauza faptului cà exportà produse ieftine si proaste peste tot, au fàcut ca multe fabrici sà se inchidà, someri, etc. ....cine stie ce compromisuri la nivel politic or fi existànd! Globalizarea asta n-o mai inteleg...
Lasà-i sà stea acasà, sunt asa de multi, mànàncà putin, sunt foarte harnici, se multumesc cu putin, ne-ar da peste cap tot. Spun asta pentru cà si la noi, dupà comunism, occidentul si-a fàcut piatà de desfacere la noi, s-au inchis fabricile, lumea a emigrat la greu, si iatà cà azi s-a creat un dezechilibru ciudat, mai ales cà au venit si vremurile astea. Azi, Occidentul a uitat cà s-a imbogàtit pe spinarea noastrà si fac gurà frate, cà facem concurentà pe piata muncii! Fac ceva pe tratatele lor politice cu tot! na, cà m-am enervat!

amiralul spunea...

china este cea mai puternica tara din punct de vedere economic. daca maine china ar disparea de pe suprafata planetei... ??? si sincer sa fiu, o populatie atat de numeroasa ma indoiesc ca poate fi condusa si in alt mod inafara de comunism.

Claudiu spunea...

Sincer sistemul chinezesc mi se pare destul de inteligent. Nu-i un comunism chiar asa de-al dracului... Ii lasa pe oameni sa emigreze, sa revina, sa-si deschida buticuri si tot felul de afaceri private si asa mai departe.
Si logic ca a dainuit pana acum. Intr-o tara ca Romania e usor sa-si bage lumea nasul si sa doboare comunismul. Dar intr-o tara cu 1.5 miliarde de locuitori si focoase nucleare... cam greu.

Savoir Faire spunea...

mare dreptate ai.
Din punctul meu de vedere nu trebuie sa ne bazam pe ideea: "Este loc pentru mai multi, asa ca hai sa traim multi cu resurse putine" ci "Sa traim putini cu resurse multe"
Ce daca sub soare, pe pamant incapem in 43 de milioane ?
Mai bine e sa fim doar 3 milioane si sa avem de 14 ori mai multe posibilitati de caciula.
Poate pare o idee egoista, dar nu ma deranjeaza sa fie etichetat in acest fel.

Savoir Faire spunea...

Pe China ori o daramam, ori o facem sa fie de partea noastra.
Chiar daca Romania e mica, e de ajuns sa cada adversarul chinei si tarile celelalte vor cadea prin efectul domino.

Savoir Faire spunea...

Nu exista comunism mai mult sau mai putin al dracu.
Ideea de comunism implica egalitate pana in maduva oaselor.
Aceasta egalitate este in primul rand impiedicata de selectia naturala, in al doilea rand de factori externi naturali si in al treilea rand de gandirea persoanei in sine.
Spre exemplu, ceea ce a fost in Romania nu a fost comunism deloc, nici macar nu a fost un comunism modificat, pur si simplu nu a fost deloc comunism.
Sigur, un om care a trait in regimul respectiv 20 de ani iti va spune sa nu il contrazici pentru ca stie el mai bine...
Atunci tu ii poti replica pe buna dreptate in felul urmator:
Comunismul isi propune egalitate, daca egalitatea nu se aplica in practica, inseamna ca nu mai este vorba de comunism, ci de un regim asemanator.
Il putem chema dupa bunul plac: alfa, beta, crocodil, jeleu.
E o idee abstracta, dar cred ca am fost destul de clar.

Savoir Faire spunea...

salut amiralule.
Daca intoarcem capul si ne uitam la istorie vom vedea niste unde.
http://digilander.libero.it/scaroselli/images/funz_coseno.png
Aceste unde pot reprezenta conditia de buna stare a planetei.
E un fel de conditie ciclica: creste si coboara.
Sa ne gandim la al doilea razboi mondial; a adus multe pagube, dar a permis acel boom econimic de care aveam nevoie.
Deja suntem multi pe planeta, problemele cu munca si mancarea sunt doar inceputul haosului.
Daca nu se face prezenta vre-o epidemie sau un razboi, ne curatam toti.
Nu sunt genul care sa aprecieze razboiul, dar constat ca incepem sa fim prea multi, iar conditiile de bine cu care eram invatati pana acum incep sa scada.
Eu nu vreau treaba asta.
Nu ma intereseaza ca planeta poate sa furnizeze proteine pentru 40 de miliarde de persoane, pentru ca eu nu vreau sa traiesc cu minim.
Eu vreau sa am beneficiile mele, ca nu ma incanta cu nimic sa fim multi si sa avem resurse si posibilitati putine.
Mi s-a spus mie ca sunt nebun la cap, dar eu fortez doar nota de realism.
salut, numai bine .

Taraboste spunea...

Asta nu o mai stiu ... la cat este de mara China, cred ca poti gasi multe ciudatenii ...

Taraboste spunea...

Exista un truism foarte elocvent in privinta asta ... orice actiune genereaza o contra reactie, orice inclinare a balantei intr-o directie o face sa se miste in sens opus in cealalta directie ... Oamenilor in general le este greu sa priveasca si sa accepte si reversul medaliei.

Taraboste spunea...

Adevarul este ca mi-e greu sa ma gandesc la ce ar insemna pentru China o trecere brutala de la comunism la "capitalism", de genul celei petrecuta la noi ...
Poate ca totusi guvernul lor chiar isi doreste schimbarea, insa aceasta este posibil de realizat (in conditii cat de cat optime) doar in timp, gradual.

Taraboste spunea...

@Savoir: privind la rece lucrurile, ai dreptate :) Se pare ca si multe capete (i)luminate gandesc la fel si se "munceste" la reducerea factorului P din ecuatia lui Bill Gates pt salvarea planetei ...

Claudiu spunea...

Ai dreptate. Ideea e ca egalitatea asta e un pic mai maleabila la ei.

Adriana spunea...

Chestia asta cu interzicerea etlarii averilor ar trebui implementata si la noi... nu de alta..dar sunt oameni care mor de foame si ei se lauda cu vilele si masinile lor...

Savoir Faire spunea...

Cred ca am gasit niste surse de informatii despre extraterestrii.
dami un mail pe adresa mea de gmail si iti explic acolo mai multe.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza