joi, 29 noiembrie 2012

Massmedia - pact cu Diavolul

Calitatea informatiilor disponibile prin intermediul massmedia scade intr-un ritm ametitor de la an la an. Sa luam presa scrisa de exemplu ... Daca in urma cu cativa ani stiai la ce sa te astepti cumparand un ziar precum Libertatea, plin de "articole" in imagini, stiri formate doar din titluri si subiecte de cea mai joasa speta, astazi te poti "bucura" de un continut similar in aproape orice ziar de pe piata. La fel stau lucrurile si in cazul televiziunilor, care in lupta acerba pentru audienta, sacrifica orice urma de calitate pentru un punct in plus la rating.

Pactul audientei ...

Si astfel, se creeaza un cerc vicios, plecand de la ecuatia simpla a cererii si ofertei, massmedia omitand insa variabila extrem de importanta reprezentata de calitate si de scopul real si util pe care massmedia ar trebui sa-l aibe, anume informarea corecta a publicului si educarea acestuia. Dar pentru ca masa amorfa a audientei traieste clipa, pentru ca oamenii sunt avizi dupa senzational si circ, massmedia se muleaza strict pe cerere fara a capacita publicul catre alte preocupari.

Iar cum calitatea continutului tinde vertiginos catre zero, aceasta este si valoarea massmedia din Romania ... un mare zero ... poate chiar barat. Pentru ca massmedia a semnat un pact cu Diavolul, acceptand sa sacrifice calitatea mesajului transmis publicului pentru cifre cat mai mari in planul audientei, al tirajului, al vizitatorilor ... toate traduse intr-un profit cat mai mare.

Nu stiu daca vom mai iesi vreo data din aceasta fundatura, din aceasta mocirla mediatica, atata timp cat audienta este prost educata si nu intelege sa refuze mizeriile cu care este bombardata zi de zi, clipa de clipa, iar cei care-o asediaza n-au nici un interes sa renunte la avantajele materiale pentru a-si implini menirea reala pe care o au fata de noi, publicul, oamenii ...

Singura cale de a scapa este sa rupi pur si simplu legaturile cu care massmedia incearca sa te agate, sa tai tentaculele care-ti sufoca gandirea, sa te eliberezi de presiunea apasatoare, refuzand sa fii parte in acest pact murdar ... Pentru ca acceptand sa fim parte in acest cerc vicios, contribuim la mentinerea si acutizarea sa, in detrimentul dezvoltarii personale.

38 de comentarii:

amiralul spunea...

sa faci o comparatie intre cnn sau tv5 si stirile de la noi. la noi numai morti violuri si accidente. astea au ajuns sa fie stirile pt romani.

Taraboste spunea...

Si de-ar fi doar problema stirilor ...

toby spunea...

Eu cred ca e invers.Calitatea massmediei e dictata de publicul ei.Mi-am dat seama de asta analizand pur si simplu denumirea.Media pentru mase.Iar cand masele sunt idioate si iti cer rahat tu nu poti decat sa te conformezi si astfel ajungi sa il vezi pe Gadea la tv cu burtiera galbena in josul ecranului pe care scrie Antena 3 in elita mondiala a televiziunilor.

Lavinia spunea...

Mass media e la vale si da, Toby are dreptate, mass media se da dupa popor, ca doar trebuie sa produca. Si cand vad cum scade calitatea invatamantului, scoala romaneasca producand din ce in ce mai multi inculti, prevad viitorul mass mediei romanesti. Reperele unui popor civilizat sunt invatamantul, sistemul medical, justitia si politia. La noi, acestea sunt la pamant. Aspiratia la civilizatie deja devine utopie pentru poporul roman.

Taraboste spunea...

Ai dreptate, dar nu in privinta denumirii, ci a faptului ca massmedia raspunde cererii ... insa asta nu-i scuteste pe oamenii de presa de responsabilitate, ba chiar ar trebui sa-i responsabilizeze mai mult ... dar banul ... e ochiul dracului.

Taraboste spunea...

E trist ca nu poti vedea nici macar luminita de la capatul tunelului ... orbecaim in bezna inaintand in 4 labe prin mocirla asta generalizata. Nu stiu cum dracu' o sa iesim din ea.

Paul spunea...

MassMedia in rromania.. vorba amiralului sa compari cele doua posturi de televiziune cnn sau prostv de exemplu sa nu zic si eu tv5.. tu stii ce se gandesc romanii cand se uita la ora 5 la stiri si chiar atunci e vorba despre un accident rutier ?

- Ba ce bine ca nu am condus astazi, puteam fi noi in locul alora care au murit ! Bine ca am stat acasa si nu ne-am pornit la drum cu masina pe acolo.
Si ei se bucura ca au scapat.. si ca nu au fost ei.

Deci ca sa vezi ce influenta are massmedia in mintea unora..
Bine ca nu ma uit la tv..

jocuri 2013 spunea...

Eu nu ma mai uit la TV din luna august 2012, decat la discovery, maximum 1 ora pe saptamana, pe HBO maximum 5 ore pe saptamana. Si asa e prea mult. Intr-adevar, sunt mult mai linistit.

Probiu spunea...

Care mass medie?

Taraboste spunea...

Norocul meu este cu astia mici ca vor numai Disney Junior cand e deschis TV-ul ... ca altfel ma mai scapam si la stiri sau mai stiu eu ce mizerii.

Taraboste spunea...

Bravo ... cura de detembelizare :D

Taraboste spunea...

Mijloacele alea de dezinformare in masa :D

bucuros spunea...

ai grija.. s'ar putea ca diavolul sa'ti inchida blogul acum ca ai dat lumii secretul :))

Anonim spunea...

Noroc ca mai aflu de la tine ce se intampla prin lume, ca altfel incerc sa ma tin departe de stirile de la tv, iar ziare nu mai citesc de mult...Deci, te rog, nu ma dezinforma!:))

Claudiu spunea...

Ma uitam si prin alte parti... trendul asta cu scaderea calitatii continutului nu-i valabil doar la noi, ci cam in fiecare tara din UE. Din fericire acolo mai gasesti ziare care se respecta si care nu-s dispuse sa faca astfel de compromisuri. Din pacate insa, la noi foamea-i mare, deci pana si cea mai respectabila publicatie trebuie sa manance.

Taraboste spunea...

Cu siguranta :D
Trebuie sa-mi fac back-up :D

Taraboste spunea...

Ma bucur ca pot fi si sursa de informatii :) Pacat ca m-am lasat de politica chiar acum, in plina campanie :D (sau poate tocmai de-aia :D)

Taraboste spunea...

Tributul pe care-l platim supra-comunicarii ... avem acces la mai multe informatii decta putem duce si se impune o selectie si triere a ceea ce ni se transmite pe canalele media ...

DoarBaiaMare spunea...

Eu nu mai citesc presa de cel putin 1 an de zile..Singurul ziar cumparat e unul local, care inca nu s-a dus cu valul...

Taraboste spunea...

Si bine faci ... eu ma pot lauda cu performanta asta doar de cateva luni :D Dar la TV am renuntat de cativa ani (cu exceptia posturilor de desene si a celor de tipul Discovery).

Savoir Faire spunea...

Romania e o tara cu probleme de nivel inalt, deci "bubele" ajung sa fie extrem de vizibile si in lucruri banale precum stirile

Anonim spunea...

Pentru ca vezi tu, acolo exista clienti pentru calitate. Si in cazul asta oferta este ptr toti. Dar la noi ziarele financiare stau morman pe tarabe, si dispare mai ceva ca painea calda orice "Can-Can", "Click", sau cum s-or mai numi toate astea cu silicoane, tanga, scandaluri sau violuri.

Anonim spunea...

Eu am cumparat cea mai mare cantitate de presa scrisa, acum 3 ani. Sute de ziare.
Am zugravit!! :))

Anonim spunea...

Taraboste, ce te face sa crezi ca media este altceva decat "un bizniz". Crezi ca pe oamenii de presa de azi, din Romania, ii intereseaza altceva decat banul? Reglajul cerere/oferta functioneza cel mai bine. Stirile decent oricum nu intereseaza pe nimeni. Ca un fapt divers, da un search pe site-urile cu stiri si vezi cate comentarii sunt la stiri decente, si cate la cele "hot". Cati au citit interviurile sau articolele cu si despre elevii romani premiati la concursuri internationale? Campanie sau nu, toata lumea devoreaza can-can-urile politice, stirile cu violuri, crime, sex si "ce-a mai zis Jiji".
Informatia exista. Trebuie doar s-o cauti si s-o treci prin filtrul ratiunii proprii. Daca pe X nu-l intereseaza decat stirile despre silicoanele lui Y sau despre scandalul dintre N si M? El asta va cauta si pentru asta va da sau nu banu'. Pai tu te-ai duce un album foto intr-un spital de orbi? Eu unul folosesc Internetul ptr a sorta informatiile. Are avantajul ca ma lasa sa caut dupa cuvinte cheie. De la sex pana la inteligenta. Internetul, un avnataj imens, daca stii ce vrei sa cauti. Uite, de exemplu sa luam un candidat la alegerile de acum. peste tot apare in "armura si cal alb", cavaler al oamenilor, prin ei si pentru ei. Anti-basist convins, coborat in mijlocul oamenilor, prezent la orice mainfestare anti-base. toata lumea il aplauda, ii strange mana, e "salvatorul", un fel de "Che Quevara" mioritic in lupta cu teroarea basista si cu coruptia. Dar daca dai un browse pe net, descoperi ca prin 2000, mai devreme chiar si pana nu de mult, prin 2006-2009, a avut o o oarecare atitudine (si actiune) intoarsa cu 180 de grade fata de acum.
Cati dintre romani folosesc Internetul si ptr altceva in afara de download ilegal sau site-uri "hot"? Cati cauta stiri sau informatii, altele decat crime, sex, viol si scandal?
Media are vina ei, dar daca asta cere "clientul" tu ce-ai face? Tu, sau oricare dintre noi, s-ar angaja intr-un job care sa nu-i aduca beneficii materiale?

Adriana spunea...

Se pare ca asta cere piata,asta vrea romanul sa vada,sa auda,sa citeasca... Noi, consumatorii ,suntem singurii vinovati pentru ca noi le facem rating-urile si le cumparam prostiile si uite asa ii facem sa continue in aceeasi maniera.

monitoare LED spunea...

mass media a trimis romanii sa se bage in rate doar ca sa puna mana pe tigai ieftine de black friday :D

Taraboste spunea...

Cam da ...

Taraboste spunea...

Nu strica un ziar la casa omului, nu stii cand ai nevoie de el :)
Si a fost material publicistic de calitate? Ai fost multumit? :D

Taraboste spunea...

Pestele de la cap se-mpute ... si cata vreme capul este reprezentat de clasa politica, pentru ca ei sunt cei care administreaza tara, va fi o duhoare atotcuprinzatoare peste Romania.
Se tot batea toba cu ce a furat PDL ... stai sa vezi ce-or sa fure astia hamesiti de foame. Cum zicea chiar un mandru reprezentant al noii puteri, "astia nici sa fure nu stiau"

Taraboste spunea...

Asa este, dar vezi ca legea-l pedepseste mai aspru pe traficantul de droguri fata de consumator. Asa ca vina este cel putin in egala masura si a massmedia, pentru ca a semnat acest pact cu diavolul, si pentru rating=bani a acceptat sa coboare la un nivel incredibil de mizerabil ...

Taraboste spunea...

Foamea si disperarea i-a trimis ... daca gloata de imbecila nu inseamana ca tebuie sa desavarsesti opera. Puterea massmedia este imensa si este folosita strict in scopuri economice si politice.

Anonim spunea...

Foarte bune, ca am salvat parchetul. Ooops, nu "parchetul" ala, ci ala de prin casa, ca era de tip comunist, din stejar cu vre-o 5 chile de Palux, :))

Taraboste spunea...

Asta am zis si eu ... cerere si oferta pe masura ... Insa trebuie si responsabilitate din partea trusturilor media, in special din partea patronilor posturilor TV, pentru ca puterea lor este imensa si o pot folosi inteligent si pentru a face bani si pentru a educa populatia. Insa partea a doua este tratata cu complet dezinteres, lucru care ma face sa-i incriminez.
Cateva televiziuni puternice pot schimba gandirea si perceptia oamenilor, dar aleg sa nu faca asta pentru a nu pierde nici o particica din profit.

Centurion spunea...

Pe mine unu' nu mă miră chiar deloc, păi să vedem "cui prodest?", adică cui îi e de folos o gloată îndobitocită? Desigur, mass-mediei, cum alfel şi-ar mai vinde (sub)produsele, scrise, vorbite, sau acele emisiuni pentru retarzi care abundă şi inundă posturile tv. Poate şi mai mult este ultra folositor clasei politice, cine-şi doreste (oriunde, la noi sau aiurea) un electorat educat, păi cum l-ar mai duce cu zăhărelul, recte litrul de ulei kilul de făină sau alte produse de campanie electorală. Asta e pe principiul vechi de când lumea, după care, o armată eficientă este constituită din soldaţi proşti, căci aceştia vor executa orbeşte deci fără întârziere ordinele, condiţia eficienţei ar fi ca generalii să fie minţi luminate. Acelaşi principiu se aplică şi la nivel de ţară, care conducători şi-ar dori să existe un nivel prea ridicat al IQ-ului la nivel de mase. Asadar, "quod erat demonstrandum", iată motivul pentru care se depune atâta trudă din partea mediei în sensul adâncirii naţiei în negura uitării de raţiune. M-aş erija pt o frază în avocat al diavolui spunând că e puţin nedreaptă sintagma din titlu, cum adică pact cu..., păi dimpotrivă "clientul" meu recte Dl Drac, n-are nevoie de imbecili cu IQ de plantă, are nevoie de minţi educate, capabile să converteacă gloată spre cale a păcatului.
Totuşi parcă n-ar trebui să căutăm cultură/educaţie prin mass-media, nu la TV sau din ziare/reviste se obţine lumina spiritului, ci mai curând începând din şcoală, urmând apoi biblioteca (publică sau personală), libraria, ah da, emisiuni Tv: documentare, filme artistice, de ce nu la un teatru sau operă (chiar şi şa tv dacă locaţia ori finanţele nu permit altfel)
PS: Am vizitat/citit şi alte articole, nu pe toate, promit să revin, şi eu sunt pasionat de ufologie, sci-fi (să fie 2/3 Sci) şi ce se mai încadrează la capitol neconvenţional dar pătruns de raţiune. Mulţumesc pentru minutele sau chiar ora de lectură extrem de plăcută.

Taraboste spunea...

Ma bucur ca esti interesat de unele dintre articolele postate si iti astep cu interes parerea :)
Ai dreptate, cultura nu se face cu televizorul (nici cu caloriferul lui Marga :D), dar televiziunile au un potential imens nu neaparat de a culturaliza masele ci de a opri indobitocirea si prostirea lor continua ... Dar interesul lor este cu totul altul, diametral opus, de-a dreptul penal ...

Anonim spunea...

Eu nu cumpar si nu citesc niciodata ziare sau reviste... ma uit la stiri si ce mai citesc pe net cateo barfulita... in rest nimic de genul :)

Taraboste spunea...

Poi si stirele crezi ca nu tot din acelasi alut de rahat sunt plamadite :)
Stai sa vezi de-acum ce recolte record la hectar se vor obtine :D, mai ceva ca pe vremea lui nea Nicu.

Anonim spunea...

Si pentru tto ce se intampla (rau) in tara asta, tot media este de vina? Ca pana acum eu unul n-am auzit sa se intample ceva bine. Mereu si mereu aceleasi minciuni, aceleasi promisiuni desarte, uitate la o secunda dupam alegeri, si romanul tot nu se invata minte. O sa am o placere sadica de data aceasta sa asist impasibil la intoarcerea rotii proverbiale, cum am vazut ca s-a intamplat ciclic de la '90 incoce, si am sa urmaresc evolutia "ideologica" a actualilor "naivi" care cred orbeste si complet lipsiti de ratiune in acest USL mincinos si impotent. Ca multi romani, am crezut ca dupa motiune se va schimba ceva, nu neaparat in bine si imediat, dar ca SE VA SCHIMBA CEVA, ca se va intra pe un fagas normal si civilizat al unei vieti normale si echitabile. Eu mi-am dat sema dupa o luna ca suntem mintiti mai rau ca niciodata, ca actualii "cavalerii ai dreptatii" nu au nici solutii, dar sunt si incapabila sa gandeasca la unele. Sunt foarte nerabdataor sa vina vara, luna august, sa vad ce se va mai striga atunci si cine va fi injurat. Eu unul stiu ca voi fi, dar asta chiar nu conteaza, acelasi, tot acolo, cu aceleasi nevoi, necazuri, impliniri, sigur cu facturi mai mari. USL-ul nu este ceea ce pare si nu va face nici pe sfert din ce au promis, pentru ca nu au cum, nu au cu ce si mai ales nu sunt de capul lor in Europa, asa cum nu va nimeni dintre cei ce ne vor conduce vreodata. Prima miscare a fost facuta si e total in contradictie cu ce au promis, insa este exact pe aceeasi linie pe care au utilizat-o si cei din PDL. Asa ca revin la ideea mea de baza, ca singurul lor scop a fost doar puterea si ATAT. Sper sa traiasca multi romani sa vada adevarul. Avem mai multi parlametari ca pana acum, marea lor majoritate sunt exemplu de "cinste si corectitudine", cu dosare penale ptr furt, delapidare, frauda, trafic de influenta, luare de mita si evaziune fiscala. Si chiar crede cineva, ca exact acesti oameni corupti si hoti pana in maduva oaselor, vor elabora legi aspre care sa pedepseasca tocmai faptle de care sunt ei acuzati?
Ce tara frumoasa avem, pacat ca-i locuita.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza