luni, 11 martie 2013

Vizita extraterestra - cometa Panstarrs vizibila de pe Terra

Aviz astronomilor amatori ...

Incepand cu 08 Martie, 2013 se desfasoara un eveniment cosmic vizibil de pe Terra cu ochiul liber, daca te afli in locul potrivit, la momentul potrivit ... Cometa L4 Panstarrs, descoperita in 2011 de telescopul cu acelasi nume din Hawaii, parcurge spatiul Sistemului Solar, pe o traiectorie sigura, care nu pericliteaza integritatea vietii pe Pamant ... Un inceput de an destul de agitat din puct de vedere cosmic, cu asteroizi care "saluta" Terra de la mica distanta, meteoriti care ajung sa fac full-contact cu pamantul, iar acum o cometa, mai putin periculoasa, dar mult mai spectaculoasa prin imaginea de poveste pe care o lasa in urma ...

Cometa L4 Panstarrs

Daca pana ieri cometa Panstarrs era vizibila pentru 15 minute, la apusul soarelui, cand lumina nu mai era atat de puternica si permitea urmarirea traiectoriei sale pana sa dispara la orizont, incepand cu 10 Martie plaja de vizibilitatea a scazut pentru ca Panstarrs s-a apropiata la 45 milioane de kilometri de Soare, stralucirea acestuia obstructionand imaginea cometei.

Traiectoria cometei L4 Panstarrs

Insa de maine, 12 Martie, cometa va iesi din sfera de influenta a Soarelui si va putea fi iarasi vizibila cu ochiul liber pana spre finele lunii, cand puterea sa va pali treptata, pe masura ce se indeparteaza in spatiu. Panstarrs are aspectul clasic al unei comete, cu o coada bogata, fiind pozitionata aproape perpendicular pe orizontul campului de vizibilitate, precum un semn al exclamarii (!).

Asa ca daca aveti timpul si dorinta de a urmari cometa, vreme buna si poate si un mic telescop sau un binoclu (pentru o priveliste mai buna), va puteti bucura de un spectacol inedit.

Sursa: www.nasa.gov

6 comentarii:

raul rual spunea...

Sa luam steroizi pentru asteroizi!
Am motiv sa-mi duc binoclul la reparat, s-a miscat ceva lentila si se vede totul dublu.

silavaracald spunea...

Si n-a aparut niciun fanatic de-asta religios care sa anunte din nou sfarsitul lumii? :D

Intuneric spunea...

Sa ma frec! Ori de cate ori anunta astia spectacol pe cer, la Iasi e innorat maxim... :(((

cotos spunea...

Ma dispera ca la noi e innorat si asa va fi pana la sfarsitul saptamanii..Altfel m-as fi dus la planetariu...

DANAP.RO spunea...

Dar avem si un observator astronomic in Bucuresti... :)

Savoir Faire spunea...

Prea multa bataie de cap cu planetariul din orasul meu...
E si departe, probabil costa mult.
Nu as avea sanse reale.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza