miercuri, 20 februarie 2013

Bucurestiul de alta data ... fara blocuri

De fiecare data cand vad fotografii cu Bucurestiul vechi ma cuprinde un sentiment de tristete imbinat cu revolta la gandul ca regimul comunist a batjocorit in asemenea hal orasul. De fapt toate orasele mari au avut de suferit in deceniile rosii, insa in cele mai multe centrul s-a pastrat, nu s-a inaintat cu buldozerele si blocurile pana-n buricul targului. Au ramas cateva bulevarde si piete centrale strajuite de cladiri vechi, cu arhitectura placuta, printre care te poti plimba cu placere, putandu-te aseza pe o banca fara sa vezi la orice colt un bloc fumuriu.


Din pacate, Bucurestiul a fost un proiect aparte ... bulevarde intregi au fost vaporizate, cladiri de patrimoniu au fost distruse, pentru a se face loc fie proiectelor megalomanice, fie oripilantelor blocuri de locuinte. In oricare dintre pietele centrale ale Bucurestiului te-ai afla, este imposibil sa nu vezi cateva blocuri itindu-se printre cladirile istorice ... O imagine apasatoare, trista.

Si totusi ...

In weekend am trecut prin Centrul Vechi, prin spatele BNR, pe Stavropoleos si am avut placuta surpriza de a face un tur de orizont din pozitia din care am facut fotografia de mai sus, fara a vedea blocuri in jur ... Mi s-a parut ireal ... Strazile si cladirile renovate, piatra cubica pe jos, trafic auto restrictinat, arhitectura interbelica in toate directiile ...

Un strop de normalitate in marasmul si suferinta arhitectonica a capitalei ...

19 comentarii:

DANAP.RO spunea...

Da, si eu iubesc Centrul Vechi, trec des pe acolo sa-mi "spal" ochii obositi de cenusiul blocurilor. Din pacate, crasmele alea luxoase, din metru in metru, au stricat complet fasonul retro al centrului.

Taraboste spunea...

Este foarte obositor sa vezi zi de zi acelasi "peisaj" tern ... mai ales iarna cand pomii sunt desfrunziti si nu mai atenueaza lucrurile ... Cand reusesc sa evadez (destul de rar din pacate), ma simt precum un peste care este eliberat in apa de pescar.

DoarBaiaMare spunea...

Cred ca din tot Bucurestiul este singura zona ce mai aduce aminte de Micul Paris..In rest parca am fi in ceva oras muncitoresc din URSS...

Taraboste spunea...

Destul de adevarat ... mai sunt cateva mici cartiere ratacite in oceanul de blocuri, insa centrul este distrus iremediabil.

raul rual spunea...

Nu e mai frumos asa? Care orase sunt cele mai vizitate? Cele care n-au amestecat arhitectura cu kitch-ul.

Taraboste spunea...

Bineinteles ca este mai frumos ... pacat ca nu au gandit asta si "prea iubitii" conducatori care s-au ocupat cu "recosmetizarea" Bucurestiului. Doar pentru asta si tot meritau sa fie impuscati ...

Savoir Faire spunea...

orasul in care m-am nascut mai are cateva cladiri vechi pe bulevard si periferii, dar centrul vechi nu mai exista DELOC.
In zona sunt blocuri care probabil pareau inca moderne prin anii '80 si '90, dar sa stiti ca nu se deosebesc aproape cu nimic de betoanele comuniste si ao o estetica urata.
Nici bani nu sunt (oare de ce nu sunt), nici ambitie nu este.
Imi amintesc ca atunci cand a fost sa se refaca exteriorul blocului, a venit un nene cu o bidinea si a stat cu curul pe pervaz si a vopsit blocul pe petice.
La etajul 3 si parter anumiti locatari nu au vrut sa plateasca , fapt pentru care se vedeau petice de culoare veche.
Nu mai pun la socoteaza ca nu a razuit nimic, nu a dat cu aracet (sau ce se mai face), ci a dat peste stratul vechi...
Soarta face ca in acest moment blocul in care locuiesc in strainatate sa fie restructurat...
Au montat schela si plasa de protectie pe toate laturile blocului, o macara mica pe bloc, au echipament de siguranta, casti si palarii.
Toti au salopeta si sunt mereu legati cu chestia aia de siguranta.
Au o echipa de sudori, propriile generatoare, acumulatoare si baterii pt. Curent, si-au adus cabine wc, au reorganizat provizoriu parcarea blocului nostru pentru ca au ei nevoie de vechea parcare pt. Scule si materiale etc.
Mi se par organizati si seriosi.
Nu joaca nimeni carti, nu face nimeni gratar si nu isi fac nevoile la colt de bloc.
Nu s-au raportat furturi pana acum, deci jos palaria, se munceste ca la carte.
Orasul in care stau acum stie sa conserve cladirile de o anumita importanta, plus ca nu exista blocuri comuniste...
Pana si casele populare ale statului si blocurile facute de fiat sunt mai frumoase ca cele ceausiste....
Majoritatea cladirilor de dupa 1800 sunt functionale si arata bine(probabil si datorita lui Musolini), ba mai mult, exista cladiri si de la 1500, de la 1300, ba chiar de pe vremea romanilor.
Diferenta nu este tocmai mica...

bucuros spunea...

nu e chiar totul distrus.. mai sunt si lucruri bune :)

Adriana spunea...

Era cu adevarat un mic Paris....

franceza pentru incepatori spunea...

Unul dintre putinele locuri din Bucuresti unde merg sa ma eliberez efectiv de energiile gri create dupa blocuri, tinde spre Micul Paris inca, numai ca la noi nu sunt lucrurile asa civilizate, intr-o oarecare masura fiind ca un bazar din Turcia.

Taraboste spunea...

Or fi, dar sunt foarte bine ascunse ... pe dupa blocurile gri :)

Taraboste spunea...

Da, in perioada interbelica a fost apogeul, dupa WWII si odata cu acapararea puterii de catre comunisti, a inceput hei-rupul demolarilor ...

Taraboste spunea...

Intr-o mare masura ... Singura sansa ar fi sa ne colonizeze nemtii.

Taraboste spunea...

Ne place sa ne comparam cu italienii, latinitate, etc, etc ... insa este o diferenta de la cer la pamant.

Viola spunea...

Am stat càtiva ani la Bucuresti, la studii, si mi-a plàcut mult..mà duceam la teatru, operetà... càteodatà o luam pe jos, asa, sà vad lumea, locurile.. am avut norocul sà fiu intr-o zonà bunà, a fost perioada cea mai linistità si frumoasà...Pentru mine, Bucuresti-ul e ceva special!

Taraboste spunea...

Cand stai zi de zi in Bucuresti, ani la rand, esti fortat sa vezi si fata urata a lucrurilor. Nu este totul negru, insa cu un minim de efort ar putea fi mult mai bine ...

curs ssm spunea...

Da, ar reusi sa mai disciplineze un pic lucrurile.

organizari petreceri copii spunea...

Fiecare oras are doua fete, important este ceea ce vrei sa vezi, nu neaparat ca trebuie sa ignori fata urata...

cursuri de croitorie spunea...

Eu incerc sa aleg acele locuri care ma fac fericita atunci cand le vad, in speranta ca si celelalte vor ajunge acolo unde trebuie peste ceva timp!

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza