Am primit pe email un material de atentionare privind riscurile consumului de sucuri, bere si altele direct din doza, fara a spala in prealabil partea superioara a recipientului. Multi dintre noi (si eu) consumam bere, sucuri direct din doza, fara a acorda prea mare atentie igienizarii cutiei. Mai ales in zilele toride de vara cand abia astepti sa bagi mana-n frigider dupa o doza, cred ca ultimul lucru la care te gandesti este sa o speli ...
... rece ca gheata ...
Dar, n-ar fi prea rau sa faci acest lucru. Pentru ca nu stii ...
+ in ce conditii a fost depozitata la producator ...
+ in ce conditii a fost transportata ...
+ in ce conditii a fost depozitata la vanzator ...
+ in ce conditii sta pe raftul magazinului pana sa o cumperi tu ...
+ cati gandaci au patrulat in stanga si-n dreapta, sau in cerc ...
+ cati soareci si sobolani si-au facut diverse nevoi printre doze ...
+ ce boli fatale pot fi transmise de aceste creaturi ...
+ cat de rapid te poate trimite o bere-n spital ... sau chiar in mormant!
Asa ca dragelor si dragilor, un sfat pe care l-am primit cu inima stransa gandindu-ma la cate beri am lichidat pana acum, dar pe care vi-l transmit cu toata seriozitatea si responsabilitatea:
Spalati orice doza cu suc, bere, orice conserva cu peste, carne, fasole cu costita, etc, inainte de a deschide cutia. Se pare ca un WC public este mai putin infect in comparatie cu multe dintre ele ...
Cel mai bine ar fi sa ne intre-n obicei ca dupa despachetarea cumparaturilor, inainte de a distribui conservaraia si dozaraia pe rafturile frigiderului sau ale camarii, sa procedam la spalarea lor. Ce-i in mana nu-i minciuna si evitam situatiile precum cea din preambul, cand luati de val uitam de aceasta masura.
Semnalul de alarma a fost tras dupa ce o doamna care a consumat un suc direct din doza a murit in urma unor complicatii, fiind diagnosticata cu boala Leptospiroza, transmisa de la sobolani, prin urina, cu o periaoda de incubatie de 2-26 zile, simtome precum febra, frisoane, dureri de cap, tuse seaca, ameteli si voma. Depistata la timp nu este extrem de grava, insa netratata si corobroata cu alte afectiuni poate fi fatala.
Parca-ti trece setea/foamea cand il vezi ...
Trecand peste problema punctuala a Leptospirozei si a altor boli, germeni sau microbi care se pot regasi pe diverse cutii, oricum este bine sa igienizam dozele si cutiile de conserve dupa cumparare, pentru ca nu este o placere deosebita in a pune gura pe unde s-au pre(a)umblat sobolanii sau gandacii ...
Urmati sfatul si dati-l mai departe :)
22 de comentarii:
Nu m-am gandit niciodata la asa ceva..Poate din inconstienta..Insa de acum sa fii sigur ca spal tot..Mai ales cand am vazut hidosenia din poza...
Nici eu nu ma gandisem pana ieri ... Nu stiu 100% daca este reala treaba, insa stiu sigur ca nu strica sa le speli. Cel putin dai praful la o parte si tot e ceva :)
Cel mai simplu e sa desfaci doza si sa-ti torni berea / sucul intr-un pahar. Astfel nu mai pui gura pe tabla.
Mda, ai dreptate! Însă la lenea românilor, pun pariu că-i mai ușor de evitat conservăraia decât spălarea în prealabil!
De unde stiu aia ca doamnei i s-a tras de la o doza? poate ca a consumat si altceva, daca n-au analizat doza n-au cum da verdictul! E adevarat ca e bine sa spalam totul dar cand setea e mare...si eu am obiceiul sa mananc fructe direct din pom, n-am rabdare sa le spal.
Dar multumim de atentionare!
Intotdeauna am spalat badoagele, desi ceilalti din casa parca nu pricep. Asta-mi aminteste (nu de la soareci) de faza ca in restaurant cele mai murdare obiecte sunt meniurile si recipientele cu sare, piper, otet etc.
Daca atunci cand torni ridici doza suficient de sus pentru a nu "spala" capacul cutiei ...
S-ar putea sa ai dreptate ... sau pur si simplu sa nu le pese ...
Cum spuneam in articol, nu stiu sigur daca este reala informati (poate fi doar folclor urban), insa cu siguranta n-ai ce pierde daca speli cutiile ...
Cand vine vorba de pomi, mai e cum e, ca nu se suie sobolanii-n ei sa se plimbe pe fructe :) Dar sunt alte probleme, legate de insecticide mai ales ...
Buna remarca ... nu ma gandisem pana acum. Cred ca la mojoritatea restaurantelor articolele respective nu mai au parte de vreo igienizare de cand sunt date in folosinta si pana-s aruncate la gunoi ...
Fac asta de cand am vazut o stire la tv (NU LA OTV! :-p) despre o femeie care a murit din cauza ca a baut suc dintr-o cutie care fusese depozitata intr-un loc unde pusesera otrava de sobolani.
Dar nu e rau sa ne reamintim asta din cand in cand, asa ca e salutar articolul tau.
Eu il dau mai departe. Mi se pare vital sa stim despre asta. Ma gandesc in primul rand la copii.
Pe mine m-a cutremurat gandul la cate cutii (nu doar cu bere) am desfacut fara sa le stegr macar de praf ...
Ok, poate nu crapi, dar de ce sa bagi in tine tot jegul si microbii de pe ele?
PS: E bine ca te mai uti si la alte posturi :D
Corect ... sunt cei mai expusi din doua privinte: sunt in general mai neglijenti in privinta igienei si totodata sunt mult mai expusi in cazul ingerarii unor virusi, substante otravitoare, germeni, microbi, etc.
Si eu fac asta de cand am vazut o stire la televizor. Mie oricum imi era cam scarba sa pun botul (:D)pe metalul ala...
La voi, doamnele, mai e cum e, dar noi barbatii cam punem botul :)
După câte se spune, cu cât e restaurantul mai gomos, cu atât sunt mai mari şansele să îţi dea din tortul rămas de la nunta bunicii, aşa încât e foarte posibil să fie adevărată şi povestea cu solniţele şi meniurile :D
@Nautilus: sunt sigur ca este; ca or fi si exceptii, restaurante care curata solnitele si poate mai sterg de praf meniurile ... OK. Dar cele mai multe ma indoiesc ca fac asta....
mama a lucrat intr-o fabrica de imbuteliere a bauturilor.
Am auzit de la ea niste chestii la limita hepatitei.
Oricum, daca suntem bine, sanatosi, sa nu credem ca nu am intrat in contact cu zeci de boli.
Probabil am intrat, dar corpul a reusit sa respinga sau sa izoleze bolile de atatea si atatea ori.
Da ... mai nasol cu cei mici, in cazul in care le dam in mana (sau isi iau singuri) cutia cu suc ...
Paza buna trece primejdia rea.
E o chestiune de perspectivă: oare am intrat în contact cu germenii bolilor şi imediat după aceea ne-am spălat pe mâini, sau nu?..
Contraexemplu: cea mai frecventă cauză a mortalităţii în toate războaiele de până la Primul Război Mondial nu a fost nici sabia, nici glonţul, nici altă armă, ci infecţiile, şi nu cele dobândite odată cu rănile pe câmpul de luptă, ci infecţiile dobândite în spital.
E de ajuns să ne gândim că majoritatea populaţiei stătea cam prost cu igiena, şi mai prost cu imunitatea datorită bolilor cronice şi alimentelor bune în zilele noastre doar pentru porci, iar când era vorba de spitale de campanie nimeni nu se arăta foarte interesat să spele pânzeturile, tacâmurile, podelele... pe care ajung microbii de la câteva sute de oameni strânşi la un loc...
Când ai apă cât de cât curată (sau fiartă şi răcită, dacă eşti "departe de civilizaţie"), ai grijă cât de cât de igienă, nu mănânci toate porcăriile şi putreziciunile, organismul poate să intre în contact cu mulţi microbi şi viruşi, fără să se contamineze.
Doctorul (co)mu(n)ist în schimb te furaja cu eritromicină şi penicilină-V ori de câte ori putea, indiferent că era nevoie sau nu.
~Nautilus
Nici doctorii (neoco)mu(n)isti de astazi nu-s mai breji ... Farmaciile s-au transformat in boutique-ri, spitalele in lagare de exterminare, doctorii in samsari de medicamente, sistemul de sanatate e sublim dar lipseste cu desavarsire ...
Numai bolnav sa nu fii ...
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza