miercuri, 23 ianuarie 2013

Cum se prepara o cafea la ibric?

O intrebare simpla, dar la care multi nu stiu raspunsul ... Si pentru ca m-am intersectat de multe ori cu astfel de persoane, m-am gandit ca n-ar strica sa prezint un scurt indrumar, cel putin din perspectiva modului in care eu imi prepar cafeaua ...

Cafeaua ... stiati ca trebuie sa-i multumim pentru savurarea ei in fiecare dimineata unui pastor etiopian de capre din secolul al IX-lea, care a descoperit ca animalele care consumau boabele plantei erau mai vivace si pline de viata in comparatie cu celelalte? A preparat o bautura din boabele respective si astfel a rezultat prima cafea (cunoscuta). Desi originea sa este in Africa, in prezent America de Sud este continentul cel mai prolific, in special Brazilia care detine circa 30% din plantatiile de cafea la nivel global, cu o productie de peste 2 milioane de tone in 2011.

Cafeaua ...

La inceput arabii ii spuneau "qahhwat al-bun" adica vin din boabe, denumire prescurtata in timp la "qahwa" si preluata de catre turci drept "kahve". Olandezii au "importat" cafeaua in Europa in secolul al XVI-lea cu denumirea de "koffie" ... aprope de numele actual al cafelei.

Dar sa revenim la cestile noastre de cafea ... si la indrumarul promis la inceput.

Servirea cafelei ...

Pasul 1 - dimensionarea cantitatii de apa: masurati cu ceasca sau cana in care se va servi cafeaua si turnati in ibric numarul de cesti/cani dorite, plus 1/4 de masura in plus, ca pierdere tehnologica :);
Pasul 2: ibricul se aseaza pe ochiul unui aragaz pentru fierbere; cand apa se apropie de punctul de fierbere se reduce la minim puterea gazelor sau se indeparteaza ibricul de pe foc;
Pasul 3: se adauga cafeaua, 1-2 lingurite pentru o ceasca sau cana, in functie de cat de tare se doreste a fi dupa care se amesteca incet;
Pasul 4: se adauga zaharul, 1/2 - 1 lingurita pentru o ceasca sau cana, dupa gust, se amesteca incet;
Pasul 5: se reaseaza ibricul pe ochiul de aragaz la foc redus si se da intr-un clocot; atentie sa nu o dati in foc;
Pasul 6: se indeparteaza ibricul de pe ochiul de aragaz si se amesteca usor in partea superioara;
Pasul 7: se lasa pentru decantare cateva minute dupa care se poate servi.

Optional:
- Nu se adauga zaharul de la pasul 4 in cazul in care cineva serveste cafeaua fara zahar; dupa servire se adauga zaharul individual;
- Dupa turnarea cafelei in ceasca sau cana se adauga 1-2 lingurite cu lapte;

Atentie!
- Daca ibricul este prea plin (peste 2/3) se recomanda ca la pasul 2 ibricul sa fie indepartat de pe ochi pentru ca altfel apare riscul revarsarii cafelei la pasul 3;
- Nu amestecati prea energic cafeaua la pasul 3 pentru ca riscati sa se reverse chiar daca nu mai este expusa flacarii;
-  Nu va grabiti cu servirea; parcurgeti pasul 6 pentru ca zatul sa se decanteze in mare parte in ibric si nu in cestile celor serviti;
- Daca cineva doreste cafea fara zahar, se recomanda prepararea acesteia individual si separat prepararea cafelei cu zahar, pentru ca acesta se omogenizeaza mai bine in ibric.

Variatiuni:
- Amestecarea cafelei si a zaharului inaintea pasului 1, in ibric, dupa care se toarna apa si se fierbe cafeaua (nu se recomanda pentru ca se altereaza aroma cafelei);
- Amestecul de cafea si zahar se opareste cu apa clocotita, nu se fierbe direct pe ochiul aragazului; cafeaua se omogenizeaza cu zaharul in ibric, iar apoi se toarna in acesta apa clocotita (se spune ca desi rezulta o cafea mai slaba, aroma este mult mai placuta).

Sper ca prezentarea sa fie utila cel putin pentru unii dintre voi si sa ne recitim cu bine la cafeaua de dimineata :)

44 de comentarii:

Adriana spunea...

Sunt femeie..deci stiu sigur cum se face o cafea la ibric.. si culmea..urmaresc aceeasi pasi..;)

amiralul spunea...

clar :)) trebe sa notez :))

Paul spunea...

Deci, mi-ai salvat viata. Sunt bautor inrait de cafea, dar niciodata nu mi-am facut singur cafeaua.

Ba facea mama, ba sora mea, dar niciodata nu eu, pentru ca nu am stiut.

Dupa ce am citit articolul, cu toate retinerile si temerile ca nu imi va iesi cafeaua buna, am reusit !

Cinste tie Taraboste ! Am sa iti ridic statuie !

Taraboste spunea...

Mi-am facut doar datoria fata de natia asta asuprita :)

Taraboste spunea...

Varianta mai simpla este introducerea unei hartii de 1 leu la un dozator :)

Taraboste spunea...

Sa stii ca nu toate femeile stiu sa faca o cafea cum trebuie ... O spun din experienta, motiv pentru care am si scris "indrumarul" ... Daca sunt femei care nu nimeres cafeaua, ma gandesc ca barbati sunt si mai multi :D

Cantemir spunea...

Daca tot trebuie sa-i multumim, sa-i spunem atunci pe nume: Kaldi, caci asa il chema... dar nu a preparat nici o cafea, ca nu-l ducea mintea (Kaldhi doar a mestecat boabele crude), ci imamul la care s-a dus sa-i arate cauza vivacitatii caprelor sale.

Savoir Faire spunea...

faceti ca mine, nu beti cafea :D
Partea pozitiva:
-satisfactia rezistentei la substanta
-economisesti bani
-castigi timpul pierdut cu facerea si bautul cafelei.
Partea negativa:
/

Viola spunea...

O, ce plàcere sà citesc articolul tàu! Imi place cafeaua dimineata, bine fàcutà, acasà in liniste cu radioul...Are proprietàti antioxidante. Adevàrat, infuzia ii pàstreazà aroma, e bunà...Dacà o cumperi màcinatà proaspàt, e si mai bunà...
E adevàrat, in anumite locuri nu iese bine, depinde de calitatea boabelor, dar si de modul in care e fàcutà...probabil o fac in grabà, si nu dà importantà plàcerii de a o savura.

bucuros spunea...

numai caprele beau cafea.. si totusi nu ma feresc in nici o dimineata de ea. sper sa nu devina viciu :(

raul rual spunea...

Mi se pare foarte interesant cum s-a descoperit arborele de cafea. Cica (imi permit sa adaug), de cate ori turma trecea prin acea zona unde erau arborii de cafea, caprele erau agitate apoi, sareau, alergau, parca dansau. Asa a inteles pastorul ca ceva nu e in regula.
Mi-a spus cine a vazut.

amiralul spunea...

n-ai mai luat de mult cafea la dozator se pare :))

Taraboste spunea...

Este un punct de vedere ... totusi cafeaua nu are efecte negative daca este consumata moderat, ba chiar ajuta. Nu stiu daca este neaparat mai bine faptul ca nu consumi ... :)

Taraboste spunea...

In mod cert, prima conditie este ca sortimentul de cafea sa fie de calitate ... abia apoi intervine modul de preparare ...
Trebuie sa recunosc ca-mi face o mare placere sa-mi savurez cafeaua in fiecare dimineata ... Apropos ... doar ce mi-am facut una si astept sa se "linisteasca" putin :)

Taraboste spunea...

Este mult spus viciu cand vorbim de cafea ... Poti renunta mult mai usor la ea in comparatie cu tutunul sau alcoolul ... Iar consumata moderat are chiar indicatii terapeutice :)

Taraboste spunea...

Mai demult traiam cu impresia ca obarsia cafelei este prin America de Sud, probabil influentat de faptul ca in prezent acolo se produce cea mai mare cantitate de cafea ...

Taraboste spunea...

Multumesc de completare :) Dar tot el a facut prima cafea din lume, la rece :D Mestecand boabele si amestecandu-le cu saliva ... a rezultat o "cafea" la sursa :D

DANAP.RO spunea...

Apreciez mult genul asta de articole, instructive si bine documentate :)
Urmam si eu aceeasi pasi pe vremea cand faceam cafea la ibric. Intre timp, am descoperit filtrul, mi-e mai comod, fiind o bautoare inraita de cafea. Evident, savoarea nu se compara.

Taraboste spunea...

Ma crezi ca nu suport cafeaua la filtru ... Parca-i apa chioara indiferent cat de multa cafea se pune :) Daca nu simt cateva "fire" de zat pe limba parca n-are nici un farmec.
Am avut un filtru in urma cu ani de zile dar l-am evacuat rapid pentru ca nu-l foloseam si ocupa spatiul de pomana.

Taraboste spunea...

Cafeaua la ibric este preferata mea ... apelez la alte variante doar in situatii de "criza" ... :)
Sa inteleg ca e mai mult? Cred ca mai gasesti si la un gologan paharul ... e drept ca aia e cafea doar cu numele.

DoarBaiaMare spunea...

Noroc pe mine ca nu beau cafea :D Dar informatiile au fost transmise spre citire la drogatii din familie :))

Anonim spunea...

Sunt renumita la serviciu ca fac cea mai buna cafea, tocmai ca o fac conform instructiunilor tale.Restul lumii pune apa la fiert, da in clocot, toarna zahar si cafea si...gata! Plus ca eu pun si suflet!:))Si mestec incet in ea de mi s-a dus vestea ca fac descantece.
Dar acasa, din comoditate, beau de la filtru.Am avut o perioada cand beam 12-15 cafele in 24 de ore, acum ma rezum la 2, maxim 3.

amiralul spunea...

te ba de-aici ca nu mai e cu 1 leu de un an de zile :))

Intuneric spunea...

Mie-mi plac pozele!

...altceva nu pot sa spun despre articolul tau, pentru ca eu si cafeaua suntem doi straini.

joculet0enervant spunea...

am vazut din intamplare in pasaj la Obor scria mare pe aparat:
CAFEA LA DOAR 1 LEU
P.S.:Bineinteles era coada:))

joculet0enervant spunea...

Dimineata - cafelutza:O

Taraboste spunea...

Deci ... se poate :)

Taraboste spunea...

Si eu sunt pe cale sa-mi revizuiesc consumul ...Vreau sa ma rezum la cafeaua de dimineata. Sper sa si reusesc :)

Taraboste spunea...

Si mie-mi plac :D

Taraboste spunea...

Fara zahar la mine :)

silavaracald spunea...

Pentru decantarea mai rapida nu e neaparat nevoie sa astepti atatea minute. E de ajuns sa torni cateva picaturi de apa rece si sa mesteci usor.

amiralul spunea...

ce-ai patit ma? ai cazut in ibric?

Lavinia spunea...

Beau o cană de cafea dimineaţa, mi-o fac la filtru, la serviciu. Acasă, în weekend, îmi fac la ibric, că deh, filtrul l-am dus la serviciu. Habar nu aveam că aşa se face cafeaua. Eu pun apa şi cafeaua în ibric şi ibricul pe aragaz până dă în clocot. Mă şi miram de ce îmi iese cafeaua naşpa. Sâmbătă o fac după reţeta ta:)

albertflorentin spunea...

Waw ! Ce tare e !!

Taraboste spunea...

Adica strici cafeaua cu apa chioara :D ?

Taraboste spunea...

Serviciul mah ... oboseala ... de obicei ma trezeam dimineata devreme si butonam ... Nu prea mi-a mai iesit pasienta :) Dar mi-am mai incarcat bateriile :)

Taraboste spunea...

:) Depinde si de cafea ... fara a face neaparat reclama, am doua sortimente medii, care-mi plac : Amaroy si Jacombs ...

Taraboste spunea...

Cine ...? :)

Lavinia spunea...

Jacobs folosesc eu sau Doncafe (nu stiu daca asa se scrie), mi se par la fel la gust.

belgianca spunea...

no, m-ai prins cu cafeaua. e pasiunea mea. nu pentru ca m-ar trezi, ci pentru ca imi place gustul si mirosul.

Taraboste spunea...

Da ... este si micul meu viciu :)
Dar doar la ibric ... Zeama de la filtru sau dozator poarta pe nedrept numele de "cafea".

Taraboste spunea...

Nu prea este consumatoare adevarata daca nu vezi diferenta dintre cele doua :)

Unknown spunea...

Foarte bine explicat!! In momentul in care te muti singur (mai ales ca barbat) e bine de avut la indemana astfel de articole. Iti multumesc!

chetiv spunea...

Eu sunt barbat si culmea, am nimerit-o! dar la espressor, si merita pentru ca este si mai gustoasa si chiar mai sanatoasa. Cine nu a incercat ii recomand sa incerce, dar sa se documenteze inainte ca sa nu-si cumpere vre-o petarda de espressor sau automat din supermarket pentru ca da banii degeaba. mai bine sa ramana la ibric.
Este drept ca acest capriciu este mai scump, dar merita toti banii. Cititi articolul asta: http://www.perfectespresso.ro/ro/blog/articole/procesul-de-preparare-a-unei-cafele-espresso--53
daca va face cu ochiul cafeaua din poza.. e un prim pas

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza