De zeci de ani armata SUA exploateaza la turatie maxima dronele ca solutie perfecta pentru misiuni de spionaj si odata cu perfectionarea tehnologiei, pentru misiuni de atac. Marele avantaj al dronelor este ca nu au nevoie de echipaj uman si sunt mai compacte, riscurile si implicatiile doborarii unei drone fiind mult mai reduse in comparatie cu prabusirea unei nave cu prezenta umana la bord.
NASA a decis in urma cu 13 ani sa initieze un program spatial care a presupus dezvoltarea unor drone capabile sa realizeze zboruri spatiale, sa orbiteze in jurul Terrei pentru a alimenta Statia Spatiala Internationala sau pentru a plasa sateliti pe orbita. In prima faza dronele urmau sa fie purtate in cala navetelor spatiale si abia intr-o a doua faza se urmarea dezvoltarea independentei privind amplasarea pe orbita.
X-37B, prima drona spatiala (foto)
In 1999 NASA a contractat dezvoltarea conceptului de catre Boeing Integrated Defense Systems. Intr-o perioada de 3 ani proiectul a presupus costuri de peste 500 milioane dolari, fiind transferat catre Defense Advanced Research Projects Agency in 2004, moment in care proiectul devine secret. Doi ani mai tarziu au loc primele teste publice ale X-37A, care a fost lansat deWhite Knight, nava purtatoare specializata in lansari pentru testarea unor noi aparate de zbor. Aceste zboruri din 2006 au pus la incercare capacitatea de planare a X-37A, care a reusit sa duca o parte din zboruri pana la capat fara sisteme de propulsie, doar planand.
White Knight si X-37A (foto)
In acelasi an US Air Force preia conducerea programului in parteneriat cu NASA si face trecerea de la X-37A la X-37B, drona conceputa sa abordeze zboruri orbitale si sa ramana in spatiu pana la 270 de zile. Dupa ce programul navetelor spatiale a intrat in declin, s-au cautat alte metode de a duce in spatiu drona, cu ajutorul unor rachete purtatoare, realizandu-se mai multe astfel de misiuni.
In 2010 s-a dezvoltat versiunea a doua a X-37B, care a avut un prim zbor reusit in Martie, 2011, drona avand in dotare propriul sistem de propulsie care-i acorda independenta totala in privinta lansarilor. Zborul a avut o durata aproape dubla fata de cea preconizata de NASA, revenind cu bine pe Terra dupa 469 de zile.
Ultima reusita publica a X-37B a fost punctata in Iunie, 2012, cand a aterizat cu succes pe pista bazei aeriene americane Vandenberg din California. Cu aceasta ocazie au aparut si primele acuzatii de spionaj spatial, chinezii acuzand faptul ca NASA spioneaza modulul lor spatial, Tiangong-1, primul pas al Chinei pentru dezvoltarea propriei statii spatiale. Privind in urma, la fel au inceput si zborurile primelor drone ale aviatiei SUA. Misiuni de spionaj, pentru ca in scurt timp sa fie folosite activ si la misiuni de atac.
Se pregatesc americanii pentru Razboiul Stelelor?
Se pregatesc americanii pentru Razboiul Stelelor?
9 comentarii:
Sa speram ca nu se pregatesc de razboi..Ci doar de un drum lung in spatiu...
da, razboiul viitorului arata ca un birou de gamer... cu monitor, tastatura si joystick.
Cred ca pregatirea unui sistem de aparare si atac bazat pe cateva nave de tip X-37B este mai facil de implementat in comparatie cu un zbor interplanetar ... Asa ca intrevat aplicatii militare rapide pentru proiect.
Deja arata asa :)
muhahaha.. vreau si eu unul :D
Ma si dronele astea asa de avansate, nu stiu cand vine sfarsitul lumii ? :))
Romania cate drone din astea are? -1 ?
- ∞ mai exact ...
Si rusii ... si chinezii vor ... :D
nu sunt in razboi de ani de zile cu Irakul, Afganistanul si altele?!
Ete na, sa se multumeasca cu atat :))
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza