marți, 4 decembrie 2012

... to boldly go where no man has gone before.

"Her on-going mission: to explore strange new worlds, to seek out new life forms and new civilizations, to boldly go where no man has gone before."

Nu, nu vreau sa scriu despre Star Trek ci despre misiunea Voyager 1 lansata de NASA in 1977, misiune care se apropie de limitele Sistemului Solar, urmand sa treaca in spatiul interstelar al galaxiei noastre. Voyager doboara cu fiecare secunda noi recorduri privind explorarea spatiului de catre om, nava aflandu-se acum la circa 18 miliarde de kilometri de Terra.

Echiparea navelor Voyager

In urma cu 35 de ani NASA lansa dubla misiune Voyager, 1 si 2, cu scopul de a studia planetele Sistemului Solar dar si limitele acestuia, in incercarea de a iesi pentru prima data in spatiul interstelar. Ambele nave Voyager au depasit de mult granita reprezentata de orbita planetei Pluto, aflandu-se in ultimul strat al Heliosferei campului magnetic solar, o zona in care vanturile stelare sunt incetinite din cauza presiunii exercitate de gazele interstelare.

Pozitia celor doua nave Voyager, la limita spatiului interstelar

Misiunile Voyager transmit si in prezent date din ce in ce mai importante pentru comunitatea stiintifica prin intermediul Deep Space Network, sistemului de comunicatii al NASA.

In momentul de fata Voyager 1 culefe informatii privind schimbarile inregistrate odata cu apropierea de limita spatiului interstelar, zona in care se afla fiind supranumita autostrada magnetica, liniile campului magnetic al Soarelui conectandu-se cu liniile magnetice ale spatiului interstelar. Se inregistreaza o crestere constanta a radiatiilor cosmice, iar la iesirea propriuzisa din Heliosfera se estimeaza ca particulele energetice emise de catre Soare vor fi din ce in ce mai rare, iar campul magnetic din jurul navei Voyager 1 isi va schimba orientarea care in prezent este spre Soare, urmand sa se indrepte spre fortele magnetice care predomina in spatiul interstelar. Nici Voyager 2 nu este mult in urma, apropiindu-se deasemenea de limitele Sistemului Solar, fiind in urma cu circa 2 miliarde de kilometri fata de Voyager 1.

Schimbarile de particule inregistrate de nava Voyager 1

La aceasta granita intre Sistemul Solar si spatiul interstelar are loc un schimb continuu de particule intre cele doua zone, cele din Sistemul Solar indepartandu-se in adancul saptiului, iar cele din exterior intrand in Sistemul Solar. Particulele roz din imagine sunt cele din interiorul Sistemului Solar, incarcate cu energie scazuta si care se indeparteaza de Soare, in timp ce particulele albastre provenind din spatiul interstelar intra in heliosfera.

Este o mare realizare faptul ca misiunile Voyager au trecut cu bine peste zecile de ani de la lansare, depasind cu mult speranta de viata initiala. Este de asteptat ca cele doua nave sa treca peste granita spatiului interstelar, urmand sa se confrunte cu energii total noi, cunoscute doar in teorie. Voyager va transmite in urmatorii ani adevarate comori stiintifice oamenilor de stiinta.

20 de comentarii:

amiralul spunea...

asta da noroc chior... in 35 de ani sa nu le loveasca nici o cometa sau piatra cosmica =))

Claudiu spunea...

Da ma.. si eu ma intreb. Cum naiba mai functioneaza masinaria aia si acuma. Se vede ca nu-i lucru romanesc :))

Taraboste spunea...

Iti dai seama ca a fost calculata la milimetru ruta :D

Taraboste spunea...

Si nu oricare, ci unul legat cu sarma si cu doua trei sfori, ca sa reziste :D

Anonim spunea...

Nu te supăra că te întreb... realizezi de ce se cheamă SPAŢIU cosmic? :P

~Nautilus

Taraboste spunea...

Lumineaza-ma/ne :)

DoarBaiaMare spunea...

Ciudat ca tehnica de acum 30 de ani rezista la atatia km distanta.

DANAP.RO spunea...

Intr-o vreme tot auzeam vorbindu-se de Voyager, naveta era mai tot timpul printre noi:D. Daca nu se dadeau vesti proaste, insemna ca ea isi face treaba in continuare. Asa ca nici nu mi-am dat seama ca au trecut atatia ani de la lansare. Ce inseamna lucrul bine facut...

amiralul spunea...

cum adica ma? dacii din 77 nu vezi pe strada? ca sunt destule :))

amiralul spunea...

du-te ma cu ruta ta =)) cine dracu crezi ca a stat sa calculeze ruta pe 35 de ani? =))aia care au construit-o si au lansat-o mai mult ca sigur sunt morti :)) eu raman la teoria norocului chior :))

Taraboste spunea...

Si cati meteoriti au tot cazut pe Terra in ultimii 35 de ani ... am avut si ploi de stele si tot au rezistat :D

Taraboste spunea...

Extrapoland, tehnica de acum ar trebui (si este) sa fie net superioara ... Raman la parerea ca americanii au si un program spatial secret, nemediatizat ... :)

Taraboste spunea...

Si cand te uti la cat de fragila pare toata "sandramaua" ... este cu atat mai incredibil ca a rezistat atata amar de timp si unei calatorii de miliarde de kilometri ...

Taraboste spunea...

Glumeam man :) Normal ca exista o ruta estimata, dar faptul ca nu s-a ciocnit pana acum cu nici un corp cosmic este cu adevarat ceva extrem de interesant ...

Anonim spunea...

Fiindcă asta e. Spaţiu. Vid. "Materie în spaţiul interstelar" înseamnă un atom la un metru cub, sau mai puţin. Mii de miliarde de kilometri cubi de ...nimic.

~Nautilus

Taraboste spunea...

E cu dus si-ntors afirmatia ... simplul fapt ca sunt exercitate forte gravitationale fie din partea Soarelui in interiorul Sitemului Solar, fie din partea altor centri gravitationali in spatiul interstelar, denota ca vidul nu este chiar vid ...
Si oricum, oamenii de stiinta pot doar specula cu privire la ce exista in imensitatea spatiului, avand in vedere ca abia acum misunile Voyager se apropie de marginea Sistemului Solar si pot trimite date reale, "din teren", atat cat le permit instrumentele de la bord ...

craciunite sexy spunea...

Deci cat timp dureaza pana ne ajunge semnalul de la V1 sau V2? Aproape 1 an?

Taraboste spunea...

Nici chiar asa :)
t = D/c (distanta/viteza luminii) = 18.000.000.000 / 300.000 = 60.000 sec = ~16h
Deci semnalul de la Voyager 1 la Terra si invers parcurge distanta in circa 16 ore ...

Pentru Voyager 2 timpul de transmitere a semnalului este ceva mai scurt, ~ 15 ore ...

Anonim spunea...

Vad ca esti tare pasionat de tot ce se intampla in cosmos, de proiectele americanilor :)

Taraboste spunea...

Tot astept sa iasa Obama odata sa declare oficial ca "ei sunt aici" :D

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza