O echipa de cercetatori japonezi a anuntat ieri, 27 Septembrie, 2012, ca dupa 9 ani de efort si 100 de trilione de ciocniri de atomi, au reusit sa sintetizeze in laborator elementul cu numarul 113 din Tabelul Periodic, revenindu-le onoarea de a-l boteza. Si i-au dat numele Ununtrium (adica unu, unu, trei). Pe langa realizarea exceptionala de a sintetiza acest element extrem de instabil (a rezistat cateva milisecunde), este o premiera in lumea stiintei ca o echipa de cercetatori din Asia sa sintetizeze un nou element si sa-i dea un nume.
Ununtrium (sursa foto)
Echipa este condusa de Kosuke Morita si si-a desfasurat activitatea in cadrul RIKEN Nishina Center for Accelerator-based Science, utilizand acceleratorului linear. Cercetatorii au ciocnit in accelerator particule de zinc si bismut, rezultand un atom cu 113 protoni in nucleu. Desi reusita cercetatorilor japonezi nu a fost validata de comunitatea stiintifica internationala, echipa doctorului Morita doreste sa continue cercetarile pentru a reusi sintetizarea unor elemente si mai masive.
Doctorul Morita (centru), Presedintele institutului de cercetare Ryoji Noyori (stanga)
si directorul institutului, Hideto Enyo (dreapta) (sursa foto)
Echipa doctorului Morita beneficiaza si de suportul altor centre de cercetare japoneze, care au dat prioritate experimetelor sale, avand in vedere ca acceleratoarele de particule consuma cantitati imense de energie,o problema reala pe fondul crizei energetice prin care trece Japonia dupa dezastrul nuclear din Martie, 2011.
10 comentarii:
Ununtrium este un nume provizoriu, care nu este dat de japonezi ci ne IUPAC. Daca rezultatele testelor vor putea fi reproduse si confirmate si de alte echipe, ne putem astepta ca in urmatorii cativa ani elementul 113 sa isi primeasca un nume final si un simbol din 1 sau 2 litere. Ultimele elemente care au primit denumiri finale sunt Flerovium [Fl] (fostul Ununquadium-Uuq 114) si Livermorium [Lv] (fostul Ununhexium-Uuh 116)
Multumesc pentru completare :)
ma asteptam la ceva exemple de intrebuintari practice ale elementului respectiv, trebuie sa fie un scop pentru care incearca sa il creeze, inafara de a avea un element in plus
Este un element instabil, momentan e doar rezultatul unui experiment si nici vorba de reactii chimice cu alte elemente. Scopul? O mai buna intelegere a fizicii in acest domeniu.
Nu investeau cecetatorii 9 ani din viata si resursele aferente cercetarii daca nu aveau si un scop. Odata stabilizat elementul, va putea fi utilizat in reactoare pentru obtinerea de energie. Probabil ca sunt si alte aplicatii stiintifice la care poate fi utilizat.
Este un element metalic extrem de radioactiv
Sunt multe elemente radioactive. Aproape toata seria actinidelor este puternic radioactiva. Asta nu inseamna ca toate elementele radioactive pot fi folosite ca material fisionabil in reactoarele nucleare. Apoi, faptul ca e instabil ca element, utilizarea practica sub forma de aliaje este extrem de dificila. Faptul ca in spate este o investitie enorma ca timp si bani, nu tine de vreun scop ascuns. Probabil experimentul a culminat cu obtinerea acestui element dar sunt convins ca pe parcursul atator ani s-au invatat multe despre acest domeniu al fizicii si pus la punct numeroase tehnologii care urmeaza sa ne faca viata mai confortabila intr-un fel sau altul.
Cu siguranta nu fac toata cercetarea doar de amorul artei sau al stiintei. Dupa stabilizarea elementului se vor concentra pe latura practica a utilizarii lui.
Despre UUT stiu ca este un element artificial.
Nu stiu in ce an a fost descoperit/facut, dar e curios faptul ca doar in 2012 a fost sintetizat.
Apare in multe carti de chimie mai vechi de 2012.
Intrebarea pe care mi-o pun este urmatoare: de ce ar publica un element aparent nou, daca inca nu se cunosc toate caracteristicile ??
Prin 2003 am inteles ca a fost prima data sintetizat, insa nu s-a reusit mentinerea elementului suficient timp. Instabilitatea rezultatului obtinut a impiedicat oficializarea. Chiar si acum se mentine doar cateva milisecunde, suficient insa pentru a se considera o reusita pentru acest moment. Oricum, inca nu este "ratificata" introducerea sa in tabelul periodic.
Ununbiu Uub, desi este mult mai stabil, si se regaseste oficial in tabelul pe pozitia 112 sub denumirea Copernicium - Cn de vreo 2-3 ani, nu are inca nicio utilizare practica...
Trimiteți un comentariu
Parerea ta conteaza