vineri, 28 septembrie 2012

Noutati de pe Marte: Curiosity s-a intersectat cu o veche albie de rau

Roverul Curiosity se deplaseaza in craterul Gale, spre muntele Sharp, ca prima destinatie cheie a misiunii martiene. Pe traseul sau analizeaza si culege informatii privind mediul pe care-l descopera cu fiecare nou centimetru parcurs.

Ieri, 27.09.2012, Curiosity a ajuns intr-o zona care este similara unei albii de rau secat. Si nu orice rau ci unul care la vremea sa se revarsa cu forta pe solul martian. Descoperirea, prima de aceasta natura, vine sa confirme odata in plus teoria conform careia in trecut Marte avea un mediu total diferit, un mediu traversat de ape curgatoare de suprafata.

Prima albie a unui rau de pe Marte fotografiata de aproape

Imaginile studiate de specialisti prezinta pietre de dimensiuni mari, prinse in stratul de roca conglomerata. Dimensiunea si forma pietrelor indica oamenilor de stiinta directia si forta cursului de apa care a strabatut aceasta zona. Avand in vedere dimensiunea pietrisului incorporat, se poate estima o viteza a cursului de apa de aproape 1m pe seconda si o adancime care ajungea pana la genunchi. Forma rotunjita a pietrisului indica faptul ca acesta a fost transportat de apa pe distante mari.

Detalii ale albiei raului martian

Albia raului este situata in zona de Nord a craterului Gale spre baza muntelui Sharp catre care se intreapta roverul.

Sursa: www.nasa.gov

4 comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Daca ar reusi sa sape pe acolo, sa vedem ce e sub sol...Ar fi interesant...

Taraboste spunea...

Sper ca nu te-astepti sa tasneasca apa :)
Sunt sigur ca va sapa ... ramane de vazut daca NASA va impartasi publicului toate informatiile importante pe care le va obtine pe parcursul acestei misiuni.

voucherpcgarage spunea...

Poate apa in stare lichida nu gaseste, dar vreun dinozaur uscat-inghetat-pietrificat, poate :D

Taraboste spunea...

Vom vedea ... s-ar putea sa existe si apa lichida, dar in subteran si in anumite zone ale planetei. Gheata este deja certitudine.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza