sâmbătă, 15 septembrie 2012

Riscurile utilizarii lampilor eco

Suntem inconjurati de tehnologie la tot pasul. Oriunde te intorci, oriunde privesti, oriunde mergi, te intalniste cu rezultatele tehnologiei si mai ales cu progresele ei. Dar mai avem timp si capacitate sa analizam impactul fiecarui nou progres tehnologic, al fiecarei inovari, inainte ca aceasta sa devina un produs de masa, sau chiar sa fie impus prin lege ca obligatoriu in detrimentul vechilor tehnologii?

Becul. Banalul bec, inventat de Thomas Edison, care a testat cu succes un prim prototip in anul 1879. Este greu de imaginat viata curenta fara existenta becurilor sau a echivalentelor acestuia. Sunt peste tot, iar daca este si intuneric, este imposibil sa le eviti.

CFL (compact fluorescent lamp)

Tehnologia si-a pus amprena si in domeniul dezvoltarii becurilor, ajungandu-se astazi la variante imbunatatite, ecologice, care consuma putin si au perioada indelungata de exploatare: compact fluorescent lamp (CFL). Toate aceste avantaje au determinat oficialitatile sa impuna noua tehnologie, ajungandu-se chiar la interzicerea comercializarii becurilor clasice de mare putere.

Romania a semnat in 2009 un acrod cu Uniunea Europeana pentru interzicerea comercializarii becurilor cu filament; acordul prevede ca din Septembrie, 2012, sa intre in vigoare aceasta interdictie, urmand ca acest tip de bec sa dispara de pe rafturile magazinelor.

Specialistii in domeniu arata efectele benefice ale masurii: o economie de pana la 50 de euro la factura de electricitate anuala a unei gospodarii si o reducere a emisiilor de CO2 cu 13,2 milioane de tone pe an in UE.

Dar cu ce pret oare?

Cele de mai sus reprezinta doar jumatatea plina a paharului (poate chiar sfertul). Studiile ultimilor ani arata ca becurile ecologice sunt extrem de periculoase, din cel putin doua perspective:
1) Expunerea indelungata la lumina alba emisa de becurile ecologice creste riscul aparitiei cancerului, in special a cancerului de san la femei;
2) Substantele care sunt incapsulate in becurile ecologice sunt extrem de toxice si expunerea directa la aceste caze in cazul spargerii unui bec este foarte periculoasa.

Au fost publicate studii multiple in ultimii ani care vin sa combata tehnologia becurilor ecologice, care sunt nocive in exploatare. Am descoperit mai multe astfel de materiale, si voi trece in revista cateva dintre ele.

The Telegraph, Marea Britanie, articol din 20 Aprilie, 2011:
Un grup de oameni de stiinta germani avertizeaza cu privire la pericolul pe care-l reprezinta becurile ecologice prin faptul ca acestea contin substante chimice cancerigene. Testele au fost efectuate in Berlin's Alab Laboratory. Studiul lor este completat si de raportul unui profesor de bilogie al Universitatii Haifa din Israel, care afirma ca utilizarea becurilor eco pe timpul noptii poate determina aparitia cancerului de san. In plus, lumina acestor becuri care se apropie de cea a zilei, deregleaza producerea melatoninei in organism.

Concluziile acestora:
+ Becul eco nu trebuie lasat aprins, in special in apropierea unei persoane, pentru ca emite substante otravitoare in timpul functionarii; printre substantele emise: fenol, naftalina si stiren;
+ Becul eco nu trebuie utilizat in spatii neventilate;
+ Becul eco nu trebuie tinut in functiune in apropierea capului;
+ Becul eco creste riscul aparitiei cancerului de san;
+ Becul eco deregleaza producerea hormonului melatonina, care are rolul de a controla procesul de imbatranire.

Inca din 2007 exista voci care sustin ca expunerea la lumina artificiala duce la aparitia cancerului. Conform studiului, 10% din femeile care lucreaza in ture de noapte sufera de cancer la san. Agentia International de Studiere a Cancerului ia in considerare etichetarea turelor de noapte pentru femei ca generatoare de cancer. Si studiile realizate in SUA de Institutul National al Cancerului au aratat ca tumorile cancerigene se dezvolta mult mai rapid cand sangele este expus la lumina artificiala.

Dat fiind faptul ca foarte multe becuri ecologice nu sunt reciclate corespunzator, ajungandu-se ca tone de becuri eco sa fie aruncate la groapa de gunoi, aceasta duce la o poluare foarte importanta prin emisia substantelor toxice pe care becurile eco le contin, in special mercur.

O trecere in revista a problemelor legate de utilizarea becurilor de tip CFL (compact fluorescent lamp).

Expunerea la radiatiile lampilor de tip CFL determina:
+ Ameteala;
+ Oboseala;
+ Greata;
+ Dureri de cap;
+ Vedere incetosata;
+ Intepaturi musculare;
+ Insomnie;
+ Probleme cutanate.

Mercurul incapsulat in lampi:
+ Toate lampile CFL contin mercur, o neurotoxina care produce afectiuni ale creierului si ale rinichilor;
+ Cantitatea: 5miligrame, suficienta pentru a produce intoxicari grave in cazul unui contaminari.

Generarea smogului electric:
+ Atunci cand o lampa CFL este pornita genereaza un camp electric, un asa zis "smog electric" care elibereaza in aer substantele cancerigene (fenol, naftalina si stiren);
+ Acestea ajung in aerul pe care-l respiram, in corpul nostru, chiar in alimentele noastre daca avem CFL in bucatarie.

Radiatiile ultraviolete:
+ Pentru ca lampile CFL nu au filtre care sa opreasca radiatiile UV, acestea sunt emise in incinta iluminata;
+ Expunerea indelungata la radiatii UV genereaza boli de piele si chiar cancer de piele;
+ Daca aveti o piele sensibila veti resimti cu atat mai puternic impactul acestor radiatii.

CONCLUZII:
Avantaje:
+ Consuma cu cca 70-80% mai putina energie electrica;
+ Au o durata de viata mai lunga de 8 pana la 15 ori decta becurile clasice.
Dezavantaje:
+ Emit substante cancerigene;
+ Contin mercur care poate fi emis in exterior la spargerea becului;
+ Duc la aparitia cancerului de san;
+ Emit radiatii ultraviolete

Poate ca studiile si informatiile de mai sus nu sunt suficient de convingatoare pentru unii, dar pe mine m-au determinat sa renunt la becurile "eco" si sa revin la cele clasice, chiar daca nu prea se mai gasesc. Prefer sa platesc mai mult la factura de energie electrica decat sa-mi asum riscurile utilizarii noii tehnologii.

TU CE ALEGI?

Eu deocamdata am ales sa utilizez batranul bec cu filament, pana ce-mi voi permite sa trec la lampi cu LED.

Surse: www.telegraph.co.uk; http://faceless39.hubpages.com

7 comentarii:

Mircea spunea...

Excelent articol de informare. Eu am becuri de ambele feluri prin casa. Stiam eu ceva despre astea economice, dar m-am gandit destul de serios la ele pin-acum.

Taraboste spunea...

Nu inteleg graba autoritatilor UE de a elimina vechile becuri cu filament, mai ales ca existau semnale negative privind utilizarea becurilor eco inainte de anul 2009 cand s-a emis decizia. Sunt curios daca se mentine decizia eliminarii din consum a becurilor cu filament incepand cu Septembrie, 2012.
Deja in magazine nu prea mai gasesti becuri cu filament, iar ce gasesti sunt cu puteri mici.

ion spunea...

tre' să ne aprovizionăm cât mai putem :))

Taraboste spunea...

Daca mai ai de unde ...
Alternativa sunt lampile cu LED, dar costa multicel. De luna viitoare vreau sa trec pe LED, macar unu pe luna :D

DoarBaiaMare spunea...

Chiar nu stiam...Eu acasa am doar becuri eco..Acu tre sa regandesc gospodaria...

Taraboste spunea...

Am primit prima data un email acum cativa ani pe tema asta, legat in primul rand de riscul crescut de aparitie a cancerului, dar n-am prea dat inportanta. Insa anul trecut si anul acesta s-au inmultit semnalele de alarma si am inceput sa ma ingrijorez. Oi fi eu paranoic sau naiv, dar prefer sa nu ma expun gratuit unor riscuri importante pentru cateva zeci de lei pe luna in plus la curent.

Anonim spunea...

si cum ramane cu radiatile computerelor televizoarelor si acel odios camp electromagnetic , eu zic sa nu ne jucam cu ce ne poate dauna

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza