miercuri, 12 septembrie 2012

Pe Marte ninge, nige cu "gheata uscata"

Prin misiunea Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), NASA a cules si culege informatii privind existenta apei pe planeta Marte. Datele obtinute de catre MRO au dovedit ca pe Marte se produc ninsori cu CO2 in stare solida, asa numita gheata uscata. Pentru solidificarea dioxidului de carbon sunt necesare temperaturi sub 125º C.

Mars Reconnaissance Orbiter

MRO a detectat nori de CO2 in atmosfera planetei Marte, nori capabili sa genereze ninsori la nivelul solului, special pe timpul iernii, in zona Polului Sud martian.

Marte, depozite de zapada la Polul Sud

Mars Reconnaissance Orbiter s-a dezvoltat pe baza unui nou tip de nava spatiala dezvoltata de Lockheed Martin Space Systems, mai inteligenta, agila si mai productiva decat variantele premergatoare. Misiunea a fost lansata catre Marte la 12 August, 2005 si a depasit deja durata estimata initial care se finaliza in Decembrie, 2010.

Instrumente:

Camere: 
+ Camera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) pentru a furniza imagini de inalta rezolutie, putand surprinde de pe orbita detalii ale structurilor geologice precum canioane, cratere si straturi depozitare;
+ Context Camera (CTX): are rolul de a realiza fotografii panoramice, pentru a plasa in context imaginile de inalta rezolutie;
+ Mars Color Imager: camera meteo, pentru monitorizarea norilor si a furtunilor de praf.

Spectometru: Diagram of Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars este unul dintre cele 6 instrumente stiintifice din dotarea MRO.

Radiometru: Mars Climate Sounder (MCS), are rolul de a detecta variatiile verticale de temperatura, praf si vapori apa din atmosfera planetei Marte.

Radar: SHARAD radar, pentru a sonda sub nivelul solului in cautare de depozite de gheata sub adancimea de 1m.

Engineering Instruments:
+ Electra UHF Communications and Navigation Package: permite ca MRO sa actioneze ca releu de comunicatii intre Terra si navele amartizate, mai ales daca acestea nu au suficienta putere de emisie pentru a transmite datele direct spre Pamant;
+ Optical Navigation Camera: este utilizata pentru a testa posibilitatile de imbunatatire a capabilitatilor de navigare pentru misiunile viitoare;
+ Ka-band Telecommunications Experiment Package: prin intermediul acestui instrument se testeaza utilizarea unei frecvente radio denumita Ka-band, pentru comunicatii performante utilizand o putere scazuta.

Sursa: www.nasa.gov

2 comentarii:

Anonim spunea...

N ar fi exclus sa vedem in viitorul nu foarte indepartat martieni de zapada:)

Taraboste spunea...

Who knows ...? Cert este un lucru. Pana mai ieri, toate planetele Sistemului Solar erau sterpe, aride, imposibil sa sustina viata de orice fel (nu neaparat inteligenta), chiar microbiana.
Astazi, cand sunt in plina derulare mai multe misiuni de cercetare a planetei Marte, culminand cu Curiosity, aflam permanent noi informatii privind aceasta planeta. Nu m-ar surprinde ca in viitorul apropiat sa fie identificate forme primitive de viata, mai ales cand Curiosity va incepe sa sape.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza