miercuri, 16 ianuarie 2013

Pangarirea zvasticii de catre nazisti

Zvastica ...

Pentru majoritatea oamenilor acest simbol este sinonim cu Hitler, cu nazismul, cu cea mai mare plaga care s-a abatut asupra planetei, lasand in urma zeci de milioane de morti, tari distruse, pagube materiale de mii de miliarde de dolari.

Dar oare cati dintre noi cunosc adevarata semnificatie a zvasticii? Cati dintre noi cunosc faptul ca svastica este unul dintre cele mai vechi si sacre simboluri din istoria umanitatii, cu o istorie de mii de ani, pierduta in negura timpurilor, un simbol al binelui care marca primele civilizatii cunoscute.

Este incredibil faptul ca simbolul svasticii se regaseste pe intreg globul in cultura unor civilizatii antice situate pe continente diferite. Una dintre cele mai vechi atestari arheologice ale svasticii o plaseaza in cadrul culturii Vinča (sau Turdaș) in urma cu pest 6000 de ani, o cultura neolitica situata in S-E Europei, ocupand inclusiv o parte din S-V-ul Romaniei (vestitele tablete de lut de la Tărtăria).

Simboluri cultura Vinča (foto)

Semnul svasticii este folosit extensiv in India antica, fiind un simbol major al hinduismului pana in zilele noastre. Exista temple inchinate svasticii, statui ale zeitatilor hinduse care au reprezentata svastica, simbolul fiind preluat ulterior si de budisti.

Reprezentarea svasticii pe valea Indusului (foto)

Svastica pe scalpul unui copil hindus (foto)

Simbolul svasticii a fost descoperit in intreaga lume, in cultura indienilor din America de Nord, in Africa (Gana), Europa (Roma si Grecia antica) si Asia (India, Iran).

Desi originile simbolului sunt controversate, pierzandu-se in hatisul istoriei proto-scrierilor neolitice, exista mai multe interpretari si speculatii privind semnificatia originara a svasticii de acum cateva mii de ani. Fie ca este un simbol al soarelui sau al galaxiei noastre, poate al fortele primare ale naturii (soarele, pamantul, apa, vantul) sau o reprezentare a celor patru anotimpuri, svastica a fost si inca este pentru unele culturi un simbol al binelui absolut, un simbol care asigura protectie divina.

Svastica reprezentata intr-un mozaic roman (foto)

Coif grecesc marcat cu o svastica (foto)

Hitler si in special Heinrich Himmler (seful SS-ului) erau foarte interesati de tot ce inseaman istoria umanitatii si simbolurile puterii si ale protectiei care au fost mentionate de-a lungul istoriei in diferite culturi si religii, nazistii ducand adevarate campanii arheologice in cautarea vechilor vestigii presarate pe glob. Totodata, nazistii au incercat sa exploreze si sa exploateze la maxim informatiile inserate in scrierile antice sacre, pe care le considerau mult mai mult decat simpla fictiune, ci chiar relatarea unor fapte reale petrecute in timpuri imemoriale.

Ca parte a demersului lor au preluat si simbolul svasticii care a devenit emblema suprema a nazismului si prin care Hitler a dorit sa confere o forta si o protectie aparte wehrmacht-ului. Si astfel, unul dintre cele mai vechi simboluri din istoria umanitatii a fost pangarit prin preluarea sa de catre nazisti, ajungand sa reprezinte astazi mai degraba fortele raului. Chiar daca anatema aruncata asupra sa de catre nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial s-a mai estompat, svastica ramane un simbol controversat.

Sursa: Wikipedia

25 de comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

E o toata nebunie legata de nazism si cautara lor pentru arieni..S-au scris si spus atatea lucruri incat nu stii ce sa crezi..Oamenii aia au incercat sa fure o cultura de la asiatici..Din pacate din cauza asta multe simboluri au avut de suferit...

Taraboste spunea...

Am trait multa vreme cu convingerea ca svastica era un simbol nazist propriu lor si "inventat" de ei. Tarziu am aflat ca in fapt si-au insusit hoteste acest simbol pentru a-l trasnforma in emblema actiunii lor distructive.

Anonim spunea...

Stiam de mult care e originea zvasticii si de-asta ma si enerveaa interzicerea folosirii ei azi.Pentru unii ea inseamna altceva decat nazism, de ce sa n-o poata folosi? Si comunistii au folosit steaua desi nu ei au inventat-o si nici nu e interzis sa se mai foloseasca. Pe acelasi motiv ar trebui crestinii sa interzica simbolul crucii, ca doar Isus,initiatorul crestinismului, pe cruce a murit.

Taraboste spunea...

Probabil ca ranile lasate de nazism sunt inca proaspete si profunde ... probabil in in timp se va estompa resentimentul. In Asia nu este nebunia asta pentru ca ei stiu esenta lucrurilor, insa pentru Occidentul european si America trauma a fost uriasa ...

Adriana spunea...

Nu m-as fi gandit vreodata ca acest semn poate semnifica binele...:)

Taraboste spunea...

Si o face de mii de ani ... Confera protectie celui care-l poarta.

Paul spunea...

Tot timpul am fost interesat de misterele svasticii. Auzisem multe pareri pro si contra, cum ca ar fi semnul razboiului, altii al pacii.

Taraboste spunea...

A fost semnul razboiului pentru nazisti ... Pentru civilizatiile care l-au adoptat cu milenii in urma a fost simbolul protectiei divine.

amiralul spunea...

semnul asta e asociat cu raul pentru ca oamenii l-au folosit pentru a face rau. idem cu semnul crucii doar ca a fost folosit pentru a face bine. nici zvastica nici crucea nu sunt semne complexe. sunt semne destul de usor de asociat in orice minte, fie ea cat de inapoiata.

Paul 2 spunea...

Și zvastica este o cruce...Întru edificare, uite aici:
http://www.roportal.ro/articole/tipuri-de-cruci-2330.htm
În mod greșit se consideră crucea un simbol al creștinismului, multe credințe precreștine (așa cum de altfel reiese și din articol) au utilizat acest semn.

Centurion spunea...

Şi sub semnul crucii s-au produs destule atrocităţi, Inchiziţia, acţiunile ei, nefiind prea departe de ceea ce se întâmpla în lagărele de exterminare naziste. Tot la fel stă treaba şi în cazul creştinării forţate a populaţiei indigene din Lumea Nouă, imediat după (re)descoperirea ei de Cristofor Columb.

Centurion spunea...

Întreaga ideologie nazistă inspirată în parte şi de elucubraţiile lui Hitler din "lucrarea" sa (hai sa-i spunem) carte, Mein Kampf, este un abracadabrant amestec de teze pseudoştiinţifice, prejudecăţi obscurantiste şi superstiţii medievale care pretindeau dobândirea pentru poporul german a unui imens spatiu vital, asa numitul “Lebensraum”. De asemenea se face uz de “teoria raselor”, a cărei bază fusese pusă de francezul Joseph-Arthur Gobineau şi englezul Houston Huston Stewart Chamberlain, (rudă îndepărtată a premierului britanic Neville Chamberlain). Această teorie a servit Führerului drept suport doctrinar pentru a împărţi umanitatea în 2 categorii: o minoritate de supraoameni, “Übermenschen”, formată din germani, pretinşi descendenti ai miticei seminţii ariene şi o majoritate de suboameni, “Untermenschen”.Refrenul rasist revine obsesiv în ideologia nazistă, sub forme variate aceleaşi teme: “Toti cei care nu apartin rasei superioare, nu sunt decât deseuri şi evident trebuie subjugaţi de autointitulaţii supraoameni ce formează neamul stăpânilor "Herenvolk”. Zeci de milioane, poate chiar sute de milioane vor trebui să piară, inevitabil, stârpindu-se astfel din rădăcini o sursă de infestare biologică a arienilor; ceilalti îşi vor relua străvechea îndatorire de animale domestice, atribuindu-li-se muncile brute si primitive, nedemne de rasa superioară, permiţându-li-se însuşirea unui nivel de culturã strict rudimentar şi interzicându-li-se înmulţirea excesivă, ca si dobândirea oricărei conştiinte de identitate naţională sau de solidaritate socială.
Partea cea mai tristă este ca acum la 80 de ani de la publicarea cărţii anterior menţionate şi după 68 de ani de când omenirea a scapat (crezând definitiv) de flagelul nazismului, se pare că acesta nu a "murit" ba dimpotrivă lumea e plină de minţi inflamate de acest microb...şi parcă-s mai mulţi decât prin 1933-1945, răspândiţi "world wide".

Taraboste spunea...

@amiralul: dar cat bine a facut biserica sub semnul crucii in perioada inchizitiei sau a distrugerii civilizatiilor precolumbiene ...? (exact ce am citit si la Centurion :D). Au avut loc adevarate genociduri si atunci. Insa timpul a trecut si a cicatrizat ranile.

@paul: asa este, si svastica este o cruce si ambele sunt simboluri cu mii de ani inainte de aparitia crestinismului. Crucea este un simbol al crestinismului pentru ca a fost adoptata ca atare. Nu a fost "inventata" odata cu aparitia crestinismului.

Taraboste spunea...

Cu siguranta sunt mai multi, insa Hitler a avut parte de o aliniere perfecta a lucrurilor pentru a reusi sa ridice nazismul la rang de super putere. Nu cred ca societatea actuala mai poate permite o asemenea ascensiune.
Numai daca ma gandesc la ghinionul teribil al umanitatii reprezentat de faptul ca Hitler n-a fost admis la Academia de Arte Frumoase din Viena ... a incercat de doua ori in 1907 si-n 1908 si de fiecare data s-a considerat ca nu are suficient talent pentru a fi admis ...
Poate ca alta era soarta lumii si mai ales a Europei daca austrieci-l acceptau ...

Nautilus spunea...

Swastika a fost utilizată ca simbol de un mare număr dintre culturile amerindiene, deşi separarea dintre aceştia şi asiatici a avut loc probabil cu 20 000 de ani în urmă, în timpul migraţiei peste Strâmtoarea Behring. Lucru care ne face să ne punem foarte multe întrebări despre "primitivismul" epocilor pre-agricole şi pre-istorice.

Swastika a fost utilizată ca simbol de cultura populară română a Evului Mediu, fără vreo explicaţie satisfăcătoare a motivelor, fiindcă nici ţăranii şi meşteşugarii populari intervievaţi de antropologi nu au putut spune nimic despre acest simbol, decât că este moştenit din vremuri imemoriale. Există multe biserici, mai ales în Moldova, care folosesc decoraţiuni cu mai multe forme de swastika.

Divizia 45 Infanterie a Armatei SUA folosea ca simbol o swastika aurie pe fond roşu până în 1940. Din motive evidente, a fost înlocuită rapid cu un vultur auriu pe fond roşu.

În anii 1939-1942, guvernul SUA a început o campanie furioasă de propagandă împotriva duşmanilor lor de moarte şi a simbolurilor lor, astfel încât amerindienii şi simpatizanţii lor albi au fost obligaţi să renunţe la folosirea swasticii, în cadrul unor ceremonii în care au aruncat în foc diversele artefacte care o reprezentau :D

~Nautilus

Taraboste spunea...

Au facut o treaba prea buna americanii cu propaganda impotriva svasticii :)

Anonim spunea...

salut, stiam ca zvastica este un simbol imprumutat, dar totusi pe fundalul postarii exista o mica greseala.
Nu exista "adevarata semnificatie a zvasticii" pentru ca conceptul de simbol nu detine nimic de sine statator, deci depinde de ce calitati ii sunt atribuite.
Mi se pare mai corect sa vorbim despre prima semnificatie atribuita zvasticii si despre a doua semnificatie (cea contemporana) cu precizarea ca semnificatia contemporana o include si pe prima.

Anonim spunea...

Uite nu stiam semnificatia exact al acestui simbol, totusi ma gandesc, sa fie totusi un sens mut pe care doar acele popoare il cunosteau?!

Viola spunea...

Interesant.. credeam cà l-a inventat el...da' de unde, a distrus tot, cultura altor popoare! cine stie ce-a fost in mintea lui! Da' persoanele care-i stàteau alàturi, chiar n-au putut sà-l opreascà?! s-or fi molipsit si ele de paranoia lui, cine stie? La fel si cu popii care descifrau semnele scripturii dupà bunul plac, càt ràu au fàcut si àstia!
Semnul àsta pentru noi, occidentalii, semnificà ràzboiul, ràul, a intrat in ADN-ul nostru, in baza de date a memoriei... Timpul e unicul aliat al uitàrii...
Sunt curioasà ce anomalii or urma, tot suntem in era Net.ului, cred cà virusii industriali...

Taraboste spunea...

Ai dreptate ... pana la urma semnificatia zvasticii a fost si este aceeasi. Doar ca nazistii au pangarit-o prin utilizarea ca simbol, astfel incat astazi prin svastica se identifica mai degraba ideile naziste si mai putin semnificatia sa de baza.
De-asta am spus "adevarata semnificatie" ... pentru ca desi nazistii au preluat simbolul pentru semnificatia sa milenara, acum a ramas in gandirea colectiva doar semnificatia de simbol al "raului" nazist ...

Taraboste spunea...

Se pare ca si nazistii il cunosteau foarte bine, dar scopul utilizarii sale presupune o alta discutie privind nazistmul si ocultismul.

Taraboste spunea...

Am tot urmarit de jumatate de an diferite documentare privind WWII, inclusiv inceputurile nazistmului si ascensiunea lui Hitler. Este incredibil cum dintr-un simplu curier necombatant in WWI a ajuns creierul operatiunilor naziste din WWII.
Spre final multi acoliti s-au intors impotriva lui, existand multiple incercari interne de a-l asasina, dar era deja prea tarziu ...

Cantemir spunea...

Daca e sa ne luam dupa numarul de morti, cea mai mare plaga care s-a abatut asupra umanitatii a fost/este/va fi comunismul. Sa ne gandim numai la Marele Pas Inainte al lui Mao (in care au fost de cel putin 2 ori mai multe victime decat in Holocaust) sau la Marea Foamete din Ucraina (Holodomorul), epurarile lui Stalin, masacrul de la Katyn, Gulagul...
Daca e sa numaram morti din cauze naturale, atunci a fost variola. Din fericire de asta am scapat.

Taraboste spunea...

Daca analizezi lucrurile din perspectiva numarului de morti/eveniment sau per an, WWII bate toate recordurile (cred). Fie ca vorbim de comunism, nazism sau altele, raman statisticile seci care arata cat de distructiv poate fi omul.

Anonim spunea...

Ti se pare ca swastika e problema ?

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza